Weather Icon
Γαλλία , Κοινωνία 22 Μαρτίου 2023

“Παλαβούς” έχουν όλοι, απλώς εδώ κάνουν κουμάντο…

“Παλαβούς” έχουν όλοι, απλώς εδώ κάνουν κουμάντο…

Αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία τις τελευταίες μέρες θυμίζουν αρκετά  αυτά που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας όταν επιχειρήθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση Γιαννίτση-Σπράου και άπασες οι παρατάξεις και τα κόμματα είχαν κυριολεκτικά “ανέβει στα κάγκελα”…

Λίγα χρόνια μετά, με αφορμή την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η Ελλάδα όντως χρεοκόπησε και το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους οφείλονταν στη συνεισφορά του κράτους στη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε να προωθήσει μια ήπια ασφαλιστική μεταρρύθμιση με αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη με προεδρικό διάταγμα και υπέστη δύο προτάσεις μομφής οι οποίες αποσκοπούσαν στη  ματαίωση της μεταρρύθμισης…

Προχθές η πρώτη πρόταση απορρίφθηκε και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να απορριφθεί και η δεύτερη γεγονός που επικυρώνει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σε μια χώρα με ραγδαία δημογραφική γήρανση και αύξηση του χρέους όπως (μεταξύ άλλων και) η Γαλλία η “παλαβή” αριστερά του Μελανσόν και η “παλαβή” δεξιά της Λεπέν φαλκιδεύουν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64, ενώ ενδεχομένως για να είναι βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει η ηλικία συνταξιοδότησης να πλησιάσει τα 70.

Περί απλής αριθμητικής πρόκειται. Οι άνθρωποι στη Δύση συνταξιοδοτούνταν στα 60 όταν το προσδόκιμο ζωής ήταν κοντά στα 75, τώρα που το προσδόκιμο τείνει να υπερβεί τα 85 θα πρέπει να ακολουθήσει και η ηλικία συνταξιοδότησης.

Ποιος δεν ονειρεύεται να περάσει 20-25 χρόνια σαν συνταξιούχος με εργάσιμο βίο 30-40 έτη. Κανένας δεν κάνει τον κόπο να υπολογίσει αν αυτά που θα αποταμιεύσει και θα επενδύσει στα 30-40 χρόνια εργασίας επαρκούν για αυτά που θα εισπράξει στα 20-25 χρόνια σαν συνταξιούχος…

Αν στην Ελλάδα το ύψος των συντάξεων αποδίδονταν με βάση τις εισφορές δεν είναι σίγουρο αν θα δίδονταν συντάξεις Βουλγαρίας. Ας όψεται όμως το αναδιανεμητικό σύστημα όπου οι επόμενες γενιές πληρώνουν τις συντάξεις των προηγούμενων…

Όσο πιο επιθετικά υποστηρίζει κάποιος πως έχει πληρώσει εισφορές για τη σύνταξη που εισπράττει, τόσο πιο πολύ αντιτίθεται για λόγους αρχών τη λειτουργία ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος, όπου ο καθένας θα εισπράττει από τον ατομικό του λογαριασμό ανάλογα με αυτά που έχει καταβάλει… Τούτο καταδεικνύει και το μέγεθος του ψεύδους ή της αυταπάτης αυτών και χρεοκόπησαν την Ελλάδα και φιλοδοξούν να το πετύχουν σε ολόκληρη τη Δύση.

για τη συνέχεια capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube