Weather Icon

Όταν η Μοσάντ βοήθησε στην αποτροπή δολοφονιών Ισραηλινών επιχειρηματιών στην Κύπρο

Όταν η Μοσάντ βοήθησε στην αποτροπή δολοφονιών Ισραηλινών επιχειρηματιών στην Κύπρο

Αρχές Οκτωβρίου του 2021 και η κυπριακή Αστυνομία συλλαμβάνει έναν 39χρονο Αζέρο με ρωσικό διαβατήριο και έναν υπήκοο Πακιστάν, οι οποίοι σύμφωνα με τις Αρχές ετοιμάζονταν να εκτελέσουν συμβόλαιο θανάτου κατά επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, ο αρχηγός της Μοσάντ, Ντέντι Μπαρνέα αποκάλυψε ότι αυτή η επιχείρηση – η οποία έγινε σε πλήρη συντονισμό των Ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών με την ΚΥΠ και την κυπριακή Αστυνομία – ήταν μια από τις τρεις πιο σοβαρές υποθέσεις τρομοκρατίας των τελευταίων η οποία εξιχνιάστηκε πριν εκτελεστεί.

ΝΤΕΝΤΙ ΜΠΑΡΝΕΑ, Αρχηγός Μοσάντ

Τον τελευταίο καιρό έχουμε αποτρέψει δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις. Στην Κύπρο έχουμε αποτρέψει επίθεση κατά Ισραηλινών επιχειρηματιών. Στην Τουρκία επίθεση κατά Ισραηλινών επιχειρηματιών και διπλωμάτη. Στην Κολομβία επίθεση κατά Ισραηλινού επιχειρηματία.

Να σημειωθεί ότι η δίκη για τον Αζέρο και τον Πακιστανό υπόδικο είναι ακόμη σε εξέλιξη και η διαδικασία συνεχίζεται ενώπιον του κακουργιοδικείου την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.

Μια υπόθεση η οποία έφερε διπλωματική ένταση πριν από ένα χρόνο, με το Ιράν να αντεπιτίθεται στο Ισραήλ απορρίπτοντας ότι οι Υπηρεσίες της Τεχεράνης είχαν σχέση ή ήξεραν για υπόθεση τρομοκρατίας στην Κύπρο.

Η υπόθεση αντιτρομοκρατίας στην Κύπρο τον περασμένο Οκτώβρη, ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Μοσάντ τα τελευταία χρόνια.

Oι Μυστικές Υπηρεσίες του Ισραήλ θεωρούνται από τους περισσότερους ειδικούς ως οι καλύτερες στον κόσμο με δεκάδες διαχρονικές επιτυχίες οι οποίες μας παίρνουν δεκαετίες χρόνια πίσω.

Μια από τις πιο γνωστές ήταν η σύλληψη του συνταγματάρχη των SS και αρχιτέκτονα του ολοκαυτώματος, Άντολφ Άιχμαν, τον οποίο κατάφεραν να απαγάγουν στην Αργεντινή σε μια αποστολή η οποία έμεινε στην ιστορία για το επιχειρησιακό πλάνο που στήθηκε.

Το σχεδιαζόμενο χτύπημα στην Κύπρο

Δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου αναφέρουν ότι στα μέσα του Οκτωβρίου του 2021 η κυπριακή αστυνομία συνέλαβε Πακιστανό, καθώς υπήρχε η υποψία ότι σχεδίαζε να εκτελέσει Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο. Ο συλληφθείς φέρεται να συνεργαζόταν με 38χρονο Αζέρο, ο οποίος είχε επίσης συλληφθεί.

Ο 27χρονος, κάτοικος Πάφου, με καταγωγή από το Πακιστάν, συνελήφθη κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επιχείρησης στο διαμέρισμά του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα. Κατηγορήθηκε ως συνεργός του Αζέρου, ο οποίος -έναν μήνα νωρίτερα- είχε συλληφθεί στη Λευκωσία και πάνω του βρέθηκε περίστροφο.

Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Ισραήλ ανέφερε ότι το Ιράν προσπάθησε να πραγματοποιήσει «τρομοκρατική επίθεση» με στόχο Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο, ύστερα από αναφορές για απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινοκύπριου δισεκατομμυριούχου Τέντι Σάγκι.

Η ιρανική πρεσβεία στη Λευκωσία είχε δηλώσει στο Reuters ότι το Ισραήλ «κάνει πάντα αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube