Η ατμόσφαιρα σε ένα υποκατάστημα της IBL Bank, στην Τρίπολη του Λιβάνου, είναι τεταμένη. Ο κόσμος συνωστίζεται και οι στρατιώτες κραδαίνουν τουφέκια M16.

Μέσα, η Ζάχρα Χάλεντ, μια 53χρονη σε αναπηρικό καροτσάκι που χρειάζεται επειγόντως ιατρική περίθαλψη, αρνείται να φύγει μέχρι να της δώσουν τις οικονομίες της. Η τράπεζα τις έχει δεσμεύσει όλες – δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Αφού πούλησε προσωπικά αντικείμενα και εξάντλησε όλες τις άλλες επιλογές, η ίδια και η κόρη της εισέβαλλαν στην τράπεζα. Και δεν υποχωρούν.

Μια «καθημερινή» ημέρα στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας…

Η οικονομική κρίση στο Λίβανο, με την αυξανόμενη ανεργία, το υποτιμημένο νόμισμα και τα ανησυχητικά επίπεδα φτώχειας οδηγεί τον πληθυσμό σε απονενοημένες πράξεις

Οι τράπεζες έχουν επιβάλλει capital condrols, επιτρέποντας αναλήψεις 400 $ ανά λογαριασμό το μήνα, συν κάποιο ποσό σε νόμισμα του Λιβάνου, στο πλαίσιο μιας πολιτικής η οποία-όπως ισχυρίζονται – θα επιτρέψει να αποπληρωθεί έως και το 70% των καταθετών.

Η διαμαρτυρία της Χάλεντ, είναι μια από τις πιο ήπιες

Κύμα ληστειών

Τον τελευταίο χρόνο στην χώρα έχει ξεσπάσει ένα κύμα ένοπλων- ενίοτε και με ψεύτικα οπλα- ληστειών τραπεζών  καθώς οι πολίτες έχουν εξαγριωθεί με την οικονομική κατάρρευση και τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην πρόσβαση στις καταθέσεις τους.

Οι περισσότεροι παίρνουν μόνο ό,τι τους χρωστάνε.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, μια 27χρονη εισέβαλε στην τράπεζά της στη Βηρυτό με ένα ψεύτικο όπλο για να τη ληστέψει. Αλλά πήγε να «κλέψει» τα δικά της χρήματα. Γιατί η τράπεζα έκλεψε τις δικές της οικονομίες.

Ένας άνδρας μπήκε επίσης οπλισμένος σε άλλη τράπεζα, ζητώντας πρόσβαση στις αποταμιεύσεις του, ύψους 300.000 δολαρίων. Τελικά έφυγε  μετά τη δύση του ηλίου χωρίς τα χρήματά του, ενώ οι αρχές δεν τον έθεσαν υπό κράτηση.

Οι τράπεζες του Λιβάνου πάγωσαν τους περισσότερους λογαριασμούς πριν από τρία χρόνια εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης. Φέτος, αντιμέτωποι με όλο και πιο απελπιστικές συνθήκες, οι πολίτες καταφεύγουν σε ακραία μέτρα για να αποκτήσουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους.

Υπάρχει επίσης αυξανόμενη οργή και για την πτώση της λιβανέζικης λίρας. Το νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας του από τότε που ξεκίνησε η κρίση το 2019.

Μεγάλο μέρος της οργής του κοινού στρέφεται στον Ριαντ Σαλαμέχ,τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου – Banque du Liban. Έχει κατηγορηθεί για τεράστια διαφθορά και υπεξαίρεση εκατομμυρίων. Είναι επίσης υπό έρευνα στη Γαλλία και την Ελβετία

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι πολιτικοί και οι χρηματοδότες τους απομύζησαν τις δημόσιες υπηρεσίες για να πλουτίσουν οι ίδιοι και οι γύρω τους. Όταν η οικονομία κατέρρευσε το 2019, οι ιδιοκτήτες των τραπεζών του Λιβάνου δεν ανέλαβαν τα χρέη τους. Αντ’ αυτού πάγωσαν τους λογαριασμούς των καταθετών.

 naftemporiki.gr