Weather Icon
Ιράν , Κίνα , Σαουδική Αραβία 28 Μαρτίου 2023

Κίνα: Ο Σι χαιρέτισε την αποκατάσταση των σχέσεων Ιράν – Σαουδικής Αραβίας

Κίνα: Ο Σι χαιρέτισε την αποκατάσταση των σχέσεων Ιράν – Σαουδικής Αραβίας

Φωτ. Sputnik/ Alexei Maishev/ Kremlin via REUTERS

Έπειτα από επτά χρόνια, Ριάντ και Τεχεράνη ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων μετά τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Κίνα

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε σήμερα την πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, για την οποία μεσολάβησε το Πεκίνο, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Έπειτα από επτά χρόνια, Ριάντ και Τεχεράνη ανακοίνωσαν στις αρχές Μαρτίου την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων μετά τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Κίνα.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο αντίπαλων χωρών, που θεωρήθηκε διπλωματική νίκη του Πεκίνου στη Μέση Ανατολή, προβλέπει ότι οι δύο χώρες θα επαναλειτουργήσουν τις πρεσβείες τους σε διάστημα δύο μηνών.

Οι δηλώσεις του Σι
Η επανάληψη του διαλόγου μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας στην Κίνα κατέληξε «σε ένα σημαντικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Σι μιλώντας στον μπιν Σαλμάν.

«Η πρόοδος στη διπλωματική αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των χωρών της περιοχής ενισχύθηκε σημαντικά τον τελευταίο καιρό», πρόσθεσε.

«Αυτό καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι η επίλυση συγκρούσεων και διαφωνιών μέσω του διαλόγου (…) είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών», σημείωσε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας.

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη διαδικασία συνέχισης του διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας πρίγκιπας «εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του βασιλείου για την κινεζική πρωτοβουλία που έχει στόχο να στηρίξει τις προσπάθειες ανάπτυξης των σχέσεων γειτονίας» με το Ιράν.

Ο αντίκτυπος για τη Μέση Ανατολή
Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο αντίπαλων χωρών ενδέχεται να έχει αντίκτυπο ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, όπου Ιράν και Σαουδική Αραβία στηρίζουν πολιτικά και στρατιωτικά διαφορετικές πλευρές στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ριάντ ανακοίνωσε την έναρξη συνομιλιών με τη Δαμασκό για την επανάληψη των προξενικών υπηρεσιών των δύο χωρών, περισσότερο από μία δεκαετία μετά τη διακοπή τους.

Εξάλλου στην τηλεφωνική τους συνομιλία Σι και μπιν Σαλμάν υπογράμμισαν τη σημασία των στρατηγικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγού χώρας παγκοσμίως, με την Κίνα, βασικό εμπορικό εταίρο των χωρών του Κόλπου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco αύξησε τις επενδύσεις της στην Κίνα, ύψους ήδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνάπτοντας δύο συμφωνίες, τις μεγαλύτερες που έχουν ανακοινωθεί μετά την επίσκεψη του Σι στο βασίλειο τον Δεκέμβριο, όπου συμμετείχε σε σύνοδο των ηγετών των χωρών του Κόλπου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube