Weather Icon
ΝΑΤΟ , Ουκρανία , Ρωσία 13 Μαρτίου 2023

Η Ρωσία αντιμέτωπη με τον αργό στραγγαλισμό των οικονομικών κυρώσεων

Η Ρωσία αντιμέτωπη με τον αργό στραγγαλισμό των οικονομικών κυρώσεων

Της Maria Shagina

Η οικονομία της Ρωσίας φαίνεται να είχε αρκετά καλές επιδόσεις το 2022, σύμφωνα με σημαντικούς μακροοικονομικούς δείκτες. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,2%, αλλά αυτό απείχε πολύ από τις προβλέψεις για συρρίκνωση 15% που έκαναν πολλοί αναλυτές τους πρώτους μήνες του πολέμου. Η ανεργία και ο πληθωρισμός παρέμειναν χαμηλά και υπό έλεγχο, το ρούβλι ανέκαμψε από την απότομη πτώση στις αρχές της κρίσης και το χρηματοπιστωτικό σύστημα παρέμεινε σταθερό. Οι κυρώσεις είχαν μικρότερη επίδραση σε αυτές τις μετρήσεις από ό,τι περίμεναν ορισμένοι, για δύο βασικούς λόγους: οι οικονομικοί τεχνοκράτες της Ρωσίας διαχειρίστηκαν την κατάσταση αρκετά καλά και οι δυτικές ενεργειακές κυρώσεις δεν εφαρμόστηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Επιπλέον, το χαρακτηριστικό των οικονομικών κυρώσεων είναι ότι είναι αργής καύσης. Οι μακροοικονομικοί δείκτες – που όλο και περισσότερο συγκαλύπτονται ή ταξινομούνται από τις ρωσικές αρχές – δεν αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα, που είναι ότι οι κυρώσεις περιορίζουν τις επιλογές δημοσιονομικής πολιτικής του Κρεμλίνου και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα σε περιοχές εκτός της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.

Με ένα εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα διυλισμένα προϊόντα που ισχύει τώρα, παράλληλα με ένα ανώτατο όριο τιμών για το πετρέλαιο, η Ρωσία δεν θα λάβει απροσδόκητα ενεργειακά έσοδα το 2023 στο επίπεδο που είχε το 2022. Η Ρωσία πέτυχε να αντικαταστήσει ορισμένες χαμένες ευρωπαϊκές εξαγωγές με πωλήσεις προς την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, αλλά σε εκπτωτικές τιμές. Από τον Δεκέμβριο, τα έσοδα της Ρωσίας από το αργό πετρέλαιο έχουν μειωθεί κατά 32%, κοστίζοντας στο Κρεμλίνο περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ (171 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα. Τον Ιανουάριο του 2023, το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανέφερε έλλειμμα ενός μήνα ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 1998. Το ανώτατο όριο τιμών στα διυλισμένα προϊόντα θα επιβαρύνει περαιτέρω τον ρωσικό προϋπολογισμό. Σε σύγκριση με το αργό πετρέλαιο, η Κίνα και η Ινδία έχουν λιγότερα οικονομικά κίνητρα για να αγοράσουν ρωσικά προϊόντα πετρελαίου επειδή έχουν τις δικές τους εγκαταστάσεις διύλισης. 

Η προσπάθεια της Δύσης να αποτρέψει τη Ρωσία από την εισαγωγή κρίσιμης τεχνολογίας είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αποτελεσματικά εμπορικά μέσα που έχει χρησιμοποιηθεί κατά της Μόσχας. Η στρατιωτική – βιομηχανική βάση της χώρας έχει υποβαθμιστεί σημαντικά από τους ελέγχους των εξαγωγών σε τσιπ και ημιαγωγούς, και οι Ρώσοι κατασκευαστές όπλων αντιμετώπισαν μεγάλες ελλείψεις εφοδιασμού που επηρεάζουν την παραγωγή τανκς και υπερηχητικών όπλων. Η ρωσική αεροπορική βιομηχανία αναγκάστηκε να κανιβαλίσει αεροπλάνα για ανταλλακτικά, ενώ κάποια στιγμή ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας κόντεψε να σταματήσει. 

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube