Weather Icon

Η Ινδία εξοικονομεί 41 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω πυρηνικής ενέργειας

Η Ινδία εξοικονομεί 41 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω πυρηνικής ενέργειας

Ο τομέας πυρηνικής ενέργειας της Ινδίας εξοικονομεί 41 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, σε σύγκριση με εκπομπές που θα είχαν παραχθεί από ισοδύναμη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς με βάση τον άνθρακα, όπως ανέφερε στις 15 Μαρτίου 2023 ο υπουργός επικρατείας της Ινδίας, Jitendra Singh.

O κ. Singh ανέφερε, ότι ως μέρος της ανάπτυξης συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα που συνάδουν με ενισχυμένα αναπτυξιακά οφέλη, η κυβέρνηση διερευνά έναν σημαντικά μεγαλύτερο ρόλο για την πυρηνική ενέργεια.

Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί επί του παρόντος το 3% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας, είπε ο Singh, προσθέτοντας ότι η επαρκής παραγωγή και το μερίδιο της ατομικής ενέργειας είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Η τρέχουσα πολιτική στοχεύει σε τριπλάσια αύξηση της πυρηνικής εγκατεστημένης ισχύος έως το 2032, δήλωσε ο κ. Singh, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Υπουργείου Ατομικής Ενέργειας. Είπε ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να εξεταστεί για την παροχή ισχύος βασικού φορτίου χωρίς διαλείμματα αντί της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Ο κ. Singh είπε ότι η παρούσα εγκατεστημένη ισχύς πυρηνικής ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί από 6.780 MW σε 22.480 MW έως το 2031 με την προοδευτική ολοκλήρωση των έργων υπό κατασκευή και την επιβολή κυρώσεων.

Πρόσθεσε ότι τα επόμενα τρία χρόνια, σχεδιάζεται προσθήκη δυναμικότητας 5.300 MW με την ολοκλήρωση δύο μονάδων 700 MW η καθεμία στο Kakrapar Atomic Power Station και στο Rajasthan Atomic Power Project αντίστοιχα, δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής 1.000 MW στο Kudankulam Nuclear Power Project και μία 500 MW Prototype Fast Breeder Reactor στο Kalpakkam.

Απαντώντας σε ξεχωριστή ερώτηση, ο κ. Singh είπε επί του παρόντος, από τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των 6.780 MW, το Rajasthan Atomic Power Station-1 (100 MW) βρίσκεται σε εκτεταμένη διακοπή λειτουργίας και ο Tarapur Atomic Power Station 1&2 (2X160 MW), Madras Atomic Το Power Station-1 (220 MW) και το Rajasthan Atomic Power Station-3 (220 MW) βρίσκονται σε λειτουργία έργου για την ανάληψη διαφόρων δραστηριοτήτων αναβάθμισης/ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού. Τα υπόλοιπα 5.920 MW λειτουργούν με την ονομαστική τους ισχύ, είπε ο υπουργός. Ονομαστική ισχύς είναι η μέγιστη ισχύς που μπορεί να αποδώσει ένα ενεργειακό σύστημα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube