Weather Icon

Η Αρμενία δεν συζήτησε ποτέ “παράδοση” του Αρτσάχ!

Η Αρμενία δεν συζήτησε ποτέ “παράδοση” του Αρτσάχ!

Η Αρμενία δεν έχει συζητήσει την ενσωμάτωση του Αρτσάχ στη σύνθεση του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Αρμέν Γκριγκοριάν σε συνέντευξή του στην αρμενική υπηρεσία του Radio Liberty.

Εξήγησε ότι οι συζητήσεις αυτές αφορούσαν τα δικαιώματα και την ασφάλεια, και αυτό ήταν το αντικείμενο των διεθνών συμφωνιών, και είναι αυτές οι συμφωνίες που πρέπει να εφαρμοστούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η θέση του Ερεβάν είναι να συζητηθεί αυτό που συμφωνήθηκε, δηλαδή τα δικαιώματα και η ασφάλεια στο πλαίσιο του διεθνούς μηχανισμού.

Ερωτηθείς σχετικά με την παρατήρηση ότι ο Αλίγιεφ είχε πει ότι υπάρχει διεθνής συμφωνία για διαπραγματεύσεις με τους Αρμένιους του Καραμπάχ, ο Γκριγκοριάν είπε: “Τον Σεπτέμβριο υπήρξε μια συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Σάλιβαν και τον Χατζίεφ και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο σχηματισμός ενός διεθνούς μηχανισμού. Νομίζω ότι αυτό εννοούσαν όταν μιλούσαν για έναν διεθνή μηχανισμό, στο πλαίσιο του οποίου θα πρέπει να γίνονται συζητήσεις μεταξύ του Στεπανακέρτ και του Μπακού”.

Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις αυτές, ωστόσο, δεν ήταν για τελεσίγραφα, διότι το Αζερμπαϊτζάν επιδεικνύει συγκεκριμένη συμπεριφορά που υπερβαίνει το πλαίσιο των συμφωνιών.

“Το Μπακού προσπαθεί να μιλήσει στη γλώσσα των τελεσίγραφων, με διάφορα εργαλεία συνεχίζει να ασκεί πίεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Εννοώ τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν, καθώς και την ανατρεπτική, τρομοκρατική δραστηριότητα. Εάν αρχίσουμε να προκαθορίζουμε το τελικό αποτέλεσμα, αυτές οι διαπραγματεύσεις δύσκολα να προχωρήσουν, διότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί επίσης να ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα των προσδοκιών του. Ως εκ τούτου, για να πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια δυνατότητα για συζήτηση. Είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο πλαίσιο των συμφωνιών. Έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε για την ασφάλεια και τα δικαιώματα. Ο διεθνής μηχανισμός προορίζεται για διαπραγματεύσεις ή συζητήσεις μεταξύ του Στεπανακέρτ και του Μπακού, και οι μηχανισμοί μπορούν να δημιουργηθούν ως αποτέλεσμα συζητήσεων”, τόνισε ο Αρμένιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους μηχανισμούς μπορεί να είναι η δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τη γραμμή επαφής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτή η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα δημιουργήσει εγγυήσεις ασφαλείας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

“Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούν να συζητηθούν, μπορεί να συζητηθεί η παρουσία της διεθνούς κοινότητας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μπορεί να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την παρουσία της διεθνούς κοινότητας που θα διασφαλίζει την ασφάλεια των Αρμενίων που ζουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Μπορούν να συζητηθούν μηχανισμοί σχετικά με τα δικαιώματα, και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα στο πλαίσιο αυτών των μηχανισμών. Οι κανονισμοί που θα πρέπει να διασφαλίζουν την ασφάλεια και τα δικαιώματα είναι ήδη διαπραγματεύσιμοι”, ολοκλήρωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας.

To Αζερμπαϊτζάν από τη μία μιλά για ειρήνη και απ΄την άλλη επιτίθεται

Ο πρέσβης της Αρμενίας για ειδικές αποστολές Εντμόντ Μαρουκιάν στο Twitter του αναφέρθηκε στην παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στη συνοριακή γραμμή στις 10 Μαρτίου.

“Το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Από τη μία πλευρά ο Αλίγιεφ συνεχίζει να λέει ότι είναι έτοιμοι να μιλήσουν με τους Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με αυτούς που γεννήθηκαν εκεί, από την άλλη πλευρά επιτίθενται σε ανθρώπους που γεννήθηκαν και ζουν ειρηνικά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τώρα ο κόσμος ξέρει τι εννοεί ο Αλίγιεφ”, έγραψε ο Μαρουκιάν.

Στις 10 Μαρτίου κατά το χρονικό διάστημα από τις 19:10 έως τις 19:40 οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια κατεύθυνση της γραμμής επαφής στη Δημοκρατία του Αρτσάχ, κάνοντας χρήση φορητών όπλων. Δεν υπήρξαν απώλειες από την αρμενική πλευρά ως αποτέλεσμα της παραβίασης της εκεχειρίας.

Η παραβίαση της εκεχειρίας αναφέρθηκε στη διοίκηση του ρωσικού ειρηνευτικού αποσπάσματος. Επί του παρόντος, η κατάσταση στη γραμμή επαφής είναι σχετικά σταθερή.

Έτοιμες να στηρίξουν την Αρμενία οι ΗΠΑ

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αρμενία Κριστίνα Κουίν συναντήθηκε με τον Κυβερνήτη της περιοχής Βαϊότσ Ντζορ Αραράτ Γκριγκόριαν και τον Κυβερνήτη της περιοχής Σιούνικ Ρόμπερτ Γκουκασιάν για να συζητήσουν οικονομικά θέματα και θέματα ασφάλειας σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αρμενία.

Η πρέσβης δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υποστηρίξουν συνεχώς την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Αρμενίας.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στο Σιούνικ και το Βαγιότς Ντζόρ, είχα την ευκαιρία να νιώσω και να απολαύσω την ομορφιά της φύσης και τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της Αρμενίας.

“Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στο Σιουνίκ και το Βαϊότσ Ντζορ είχα την ευκαιρία να βιώσω και να απολαύσω την ομορφιά της φύσης και τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της Αρμενίας, να δοκιμάσω νόστιμα τοπικά φαγητά και να συναντήσω τους ταλαντούχους τεχνίτες της Αρμενίας. Ανυπομονώ να δω περισσότερα”, σημείωσε η Πρέσβης στο Twitter της.

Ο Οργανισμός Συλλογικής Συμφωνίας Ασφαλείας (CSTO) δεν βοήθησε την Αρμενία όταν το Αζερμπαϊτζάν της επιτέθηκε

Η Αρμενία απέρριψε την ποσόστωση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της CSTO. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, ενώ επιβεβαίωσε την είδηση, αρνήθηκε να σχολιάσει τους λόγους. Σε συνέντευξή στο Factor TV, о Γκουργκέν Σιμονιάν εξήγησε πως αξιολογεί αυτό το βήμα και πρός που πηγαίνει η Αρμενία, σε ποια λογική εντάσσεται αυτό το βήμα;

«Σταδιακά μπορεί να ειπωθεί, επειδή είδαμε στις αρχές του έτους ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας αρνήθηκε να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις της CSTO, τώρα αρνείται ήδη την ποσόστωση.

Αυτή είναι μια ξεκάθαρη απάντηση στην έλλειψη επικοινωνίας της CSTO με τα προβλήματά μας. Υπάρχουν πολιτικοί αναλυτές που τάσσονται υπέρ των σκληρότερων μέτρων, μέχρι και το πάγωμα της ιδιότητας μέλους της CSTO και τη διαδικασία αποχώρησης από την CSTO. Αυτό είναι ένα βήμα που υλοποιείται σύμφωνα με αυτή τη λογική. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι τόσο εμφανές και σοβαρό σε κλίμακα και οξύτητα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ένα διάβημα κατά της μη επικοινωνιακής πολιτικής της CSTO, την οποία εφαρμόζουν έναντι της Αρμενίας», δήλωσε ο Γκουργκέν Σιμονιάν.

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον πόλεμο των 44 ημερών του γυρνά μπούμερανγκ

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον πόλεμο των 44 ημερών που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρτσάχ έχει το τίμημά της και σήμερα το Μπακού πρέπει να αποζημιώσει τη Δύση και το Ισραήλ, δήλωσε ο διεθνής ειδικός Γκριγκόρ Μπαλασανιάν, αναφερόμενος στην πιθανή σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ. Σύμφωνα με τον συνομιλητή του Radiolur, το Ισραήλ χρησιμοποιεί τα κατεχόμενα εδάφη του Αρτσάχ με τη συγκατάθεση του Αζερμπαϊτζάν ως πλατφόρμα κατά του Ιράν, υπενθυμίζοντας ότι στη Βαράντα και γειτονικές περιοχές κατασκευάστηκαν αεροδρόμια με δυνατότητα προμήθειας όπλων και πυρομαχικών, στη συνέχεια έξυπνα χωριά με δίκτυα πρακτόρων.

“Είναι σαφές ότι οι αναφερόμενες υποδομές δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν κατά τον μελλοντικό πόλεμο εναντίον του Ιράν. Εάν το Ισραήλ ξεκινήσει στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν θα παίξει το ρόλο του ξεκινώντας έναν νέο καταστροφικό πόλεμο κατά της Αρμενίας και του Αρτσάχ. Την ίδια στιγμή, το Ιράν θα είναι απασχολημένο με την απόκρουση των ισραηλινών επιθέσεων, οπότε δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίξει την Αρμενία από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν. Η ισραηλινή πλευρά είναι έτοιμη να μοιραστεί “φιλικά” τα πυρομαχικά που μεταφέρονται στο Αζερμπαϊτζάν αυτές τις ημέρες και δεν είναι κατά της χρήσης από το Αζερμπαϊτζάν των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών σε επιχειρήσεις εναντίον των δύο αρμενικών κρατών. Θα είναι μια συμμαχία Αζερμπαϊτζάν-Ισραήλ κατά του Ιράν και της Αρμενίας”, σημείωσε ο διεθνής ειδικός. Σύμφωνα με τον Γκριγκόρ Μπαλασάνιαν, η αρμενική πλευρά πρέπει να συζητήσει επειγόντως το σχηματισμό στρατιωτικοπολιτικής συμμαχίας με το Ιράν και τη στρατιωτικοτεχνική συνεργασία.

“Η Δύση προσπαθεί να σχηματίσει ένα δεύτερο μέτωπο στο Ιράν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατά της Ρωσίας, στοχεύοντας και την Κίνα. Ωστόσο, αυτή η αμερικανική “‘περιπέτεια”‘ μπορεί να έχει ένα “‘φαινόμενο μπούμερανγκ”. Το Ιράν είναι πολύ ισχυρότερο σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια και το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι πιο αδύναμοι από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια. Όλο το οπλοστάσιο που είχαν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ εξαντλήθηκε στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο”, πιστεύει ο Γκριγκόρ Μπαλασάνιαν.

Τονίζει ότι η αρμενική πλευρά θα πρέπει να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει τα χαμένα εδάφη με ξαφνικές ενέργειες, διότι σε περίπτωση ενδεχόμενου πολέμου το Ιράν θα επιτεθεί και στις θέσεις του Αζερμπαϊτζάν και θα οξυνθούν και οι σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας.

Οριοθέτηση συνόρων μόνο μετά την αποχώρηση των Αζέρων στρατιωτών από την Αρμενία

Η οριοθέτηση μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν το Αζερμπαϊτζάν εγκαταλείψει το κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας. Ο χαρτογράφος Ρούμπεν Γκαλτσιάν δήλωσε αυτό στην πρώτη παναρμενική συνέλευση των πολιτών στο Ερεβάν

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παρατηρητές της ΕΕ δεν γνωρίζουν τα προβλήματα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, παρακολουθούν μόνο την κατάσταση στην περιοχή όπου βρίσκονται.

Ο Γκαλτσιάν σημείωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν αγοράζει ιστορία και γεωγραφία πληρώνοντας χρήματα.

“Και έτσι θα είναι πάντα. Δεν θα πείσουμε κανέναν για τίποτα μέχρι να δείξουμε όλα τα έγγραφα στην ξένη δορυφορική τηλεόραση. Και ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς κρατική παρέμβαση”, τόνισε ο Γκαλτσιάν.

Το BBC για το θέμα των Αρμενίων αιχμαλώτων του πολέμου των 44 ημερών

Δεκάδες Αρμένιοι αιχμάλωτοι πολέμου παραμένουν ακόμη στις φυλακές του Μπακού, τους οποίους το Αζερμπαϊτζάν αποκαλεί “τρομοκράτες” και δεν βιάζεται να τους εκδώσει στην Αρμενία. Η ρωσική υπηρεσία του BBC ασχολήθηκε με το θέμα των Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου στο Αζερμπαϊτζάν, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις.

“Αρμένιοι αιχμάλωτοι πολέμου στο Αζερμπαϊτζάν: τρομοκράτες, όμηροι ή διαπραγματευτικό χαρτί;” – είναι ο τίτλος ενός εκτενούς άρθρου του BBC. Το BBC υπενθυμίζει ότι το καλοκαίρι του 2021, το δικαστήριο του Μπακού καταδίκασε 13 Αρμένιους αιχμαλώτους σε 6 χρόνια φυλάκισης, κατηγορώντας τους για “τρομοκρατία, την παράνομη κατοχή και μεταφορά όπλων, παράνομη διέλευση συνόρων, καθώς και στη δημιουργία “ένοπλων οργανώσεων”.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC τόνισε ότι οι Αρμένιοι στρατιώτες συγκεντρώθηκαν και συνελήφθησαν μετά το τέλος του δεύτερου πολέμου στο Καραμπάχ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι εκείνη την εποχή δεν ήταν σαφές υπό τίνος έλεγχο βρισκόταν το χωριό Χιν Ταγκέρ (Χινταγκλάρ) και παραθέτει λεπτομέρειες για τις συνθήκες σύλληψης των Αρμενίων στρατιωτών.

Το Μπακού ισχυρίζεται ότι 33 Αρμένιοι αιχμάλωτοι πολέμου κρατούνται στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά σύμφωνα με τον Αρμάν Τατογιάν τον πρώην διομεσολαβητή των ΑΔ, ο αριθμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Από την πλευρά της, η δικηγόρος Σιρανούς Σαχακιάν δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να έχει 80 αιχμαλώτους πολέμου εκτός από τους 33.

Το BBC σημειώνει ότι κατά τη γνώμη των Αζέρων ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δίκες των στρατιωτών διεξήχθησαν κατά παράβαση των νομικών κανόνων.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το Αζερμπαϊτζάν χρειάζεται τους αιχμαλώτους για “διάφορες πολιτικές χειρονομίες”, όπως όταν έφτασε στην περιοχή ο εκπρόσωπος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν παρέδωσαν 15 αιχμαλώτους στην Αρμενία.

Ο συγγραφέας του άρθρου σημειώνει επίσης ότι η υπογραφή συνθήκης ειρήνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της προστασίας των δικαιωμάτων των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι Αρμένιοι φοβούνται για την ασφάλειά τους, καθώς οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν διατηρούν την αρμενοφοβία στη χώρα. 

Δώστε όπλα και στην Αρμενία όπως και στην Ουκρανία

Αυτό είναι πρόβλημα αν δεν σκοπεύετε να τιμωρήσετε ένα τρομοκρατικό κράτος υπό την ηγεσία δικτάτορα επειδή πουλάει πετρέλαιο στην Ευρώπη ή έχει ισραηλινές βάσεις εναντίον του Ιράν, έγραψε στο Twitter του ο παγκοσμίου φήμης ροκ μουσικός και σολίστας των System Of A Down, Σέρζ Τανκιάν επικρίνοντας την πολιτική των ΗΠΑ.

“Αυτό εμπνέει τον Αλίεφ να εφαρμόσει το σχέδιο εθνοκάθαρσης. Σε αυτή την περίπτωση, δώστε όπλα και στην Αρμενία, όπως κάνετε στην Ουκρανία”, έγραψε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube