Weather Icon
Κίνα 13 Μαρτίου 2023

Γιατί συνεχίζουν να εξαφανίζονται Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι;

Γιατί συνεχίζουν να εξαφανίζονται Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι;

Από το 2015 κορυφαίοι επιχειρηματίες, ειδικά του τεχνολογικού τομέα, ξαφνικά… εξαφανίζονται. Στη συνέχεια γίνεται γνωστό ότι «συνεργάζονται με τις αρχές».

H εξαφάνιση τον περασμένο του Μπάο Φαν – μεγάλου deal maker στον χώρο της τεχνολογίας-  έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον σε ένα σχετικά πρόσφατο κινεζικό φαινόμενο: τους δισεκατομμυριούχους που… εξαφανίζονται. Ο ιδρυτής της China Renaissance Holdings, με λίστα πελατών που περιλαμβάνει τους διαδικτυακούς κολοσσούς Tencent, Alibaba και Baidu- θεωρείται εμβληματική μορφή στον κινεζικό τεχνολογικό κλάδο.

Η περίπτωση του Μπάο έχει ακολουθήσει ένα ένας καλοπερπατημένος δρόμος: εξαφανίστηκε για μέρες προτού η εταιρεία του ανακοινώσει ότι «συνεργάζεται σε μια έρευνα που διεξάγεται από ορισμένες αρχές στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας». Όπως έχει γίνει επίσης σύνηθες, δεν έχει γίνει ακόμη καμία πληροφορία σχετικά με το ποιος κυβερνητικός φορέας διεξάγει την έρευνα, περί τίνος πρόκειται ή πού βρίσκεται ο κ. Μπάο.

Η υπόθεση του κ. Μπάο ακολούθησε μία γνωστή πορεία: εξαφανίστηκε για μέρες πριν η εταιρεία του ανακοινώσει ότι «συνεργάζεται σε μια έρευνα που διεξάγεται από ορισμένες αρχές στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».
Όπως είναι επίσης σύνηθες, δεν έχει γίνει ακόμη καμία πληροφορία γνωστή σχετικά με το ποιος κυβερνητικός φορέας διεξάγει την έρευνα, περί τίνος πρόκειται ή πού βρίσκεται ο κ. Μπάο.

Το μυστήριο που καλύπτει την εξαφάνισή του έρχεται μετά την παρόμοια εξαφάνιση αρκετών Κινέζων επιχειρηματιών τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του αφεντικού της Alibaba, Τζακ Μα. Ενώ οι εξαφανισμένοι δισεκατομμυριούχοι τείνουν να τραβούν πολύ περισσότερη προσοχή, έχουν υπάρξει επίσης ορισμένες λιγότερο δημοσιοποιημένες περιπτώσεις Κινέζων πολιτών που αγνοούνται μετά τη συμμετοχή, για παράδειγμα, σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ή εκστρατείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εξαφάνιση του Μπάο έριξε για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας στις καταγγελίες ότι αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενισχύει τον έλεγχο της οικονομίας της Κίνας.
Ήρθε εν όψει του ετήσιου Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (NPC), στο οποίο ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα σχέδια για τη μεγαλύτερη αναθεώρηση εδώ και χρόνια του χρηματοοικονομικού ρυθμιστικού συστήματος της Κίνας.

για τη συνέχεια naftemporiki

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube