Weather Icon

Αυξάνεται η παγκόσμια αβεβαιότητα με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse!

Αυξάνεται η παγκόσμια αβεβαιότητα με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse!

Ειδικός αναφέρει, ότι αυτό είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ζήσουν οι χώρες, όχι μόνο φέτος αλλά και για τον επόμενο χρόνο. Nα διασφαλίσουμε ότι έχουμε περιθώρια ασφάλειας στις δραστηριότητές μας, είτε πρόκειται για εταιρείες είτε για επενδυτές

Σε κατάσταση τρόμου βρίσκονται οι επενδυτές μετά την κατάρρευση της της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse! Ο Ανάνθα Ναγκεσβαράν (φώτο κάτω), Επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Ινδίας, μίλησε για  παγκόσμια ανασφάλεια και πρότεινε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν «αποστάσεις ασφαλείας» στον δημοσιονομικό και εταιρικό σχεδιασμό, αλλά και τον προγραμματισμό αποταμίευσης.

Όπως επεσήμανε, οι εκτιμήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο για την παγκόσμια ανάπτυξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνονται ξεπερασμένες και οι χώρες θα πρέπει να παρακολουθήσουν τις αλυσιδωτές επιπτώσεις των εξελίξεων  στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα στην εμπιστοσύνη και την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού.

Η Ενημέρωση Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής του ΔΝΤ για τον Ιανουάριο του 2023 προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί στο 2,9% το 2023, αλλά θα αυξηθεί στο 3,1% το 2024.

Ωστόσο, μετά την κατάρρευση της SVB στις 10 Μαρτίου, η Signature Bank της Νέας Υόρκης, που δάνειζε ως επί το πλείστον στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, έκλεισε από τις ρυθμιστικές αρχές την Κυριακή, αφού σημειώθηκε μείωση στις καταθέσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σεμινάριο «Crisil India Outlook» Ο Ναγκεσβαράν συμφώνησε, ότι η αβεβαιότητα ήταν σε ανοδική τάση και ανέβηκε μερικές βαθμίδες την τελευταία εβδομάδα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ζήσουν οι χώρες, όχι μόνο φέτος αλλά και για τον επόμενο χρόνο, πρόσθεσε.

Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι όταν αντιμετωπίζετε αβέβαιες στιγμές, το βασικό που πρέπει να κάνετε είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε περιθώρια ασφάλειας στις δραστηριότητές μας, είτε πρόκειται για εταιρείες είτε για επενδυτές. Η μόνη καθοδήγηση που μπορεί να σκεφτεί κανείς είναι να δημιουργήσει αποστάσεις ασφάλειας, είτε πρόκειται για δημοσιονομικό σχεδιασμό, εταιρικό σχεδιασμό, ισολογισμό νοικοκυριών ή αποταμίευση.

Ενόψει των πρόσφατων εξελίξεων, εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων, θα είναι μια κατάσταση αναμονής και παρακολούθησης όσον αφορά το τι θα συμβεί με τα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ και τι θα κάνει αυτό στο δολάριο ΗΠΑ, δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης. «Τι επιπτώσεις θα έχει για τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες πιστεύω ότι θα είναι ως επί το πλείστον θετικές από μία άποψη, δηλαδή ότι η πίεση στα νομίσματά τους θα μειωθεί», είπε.


Αντίκτυπος στην Ινδία

Παράλληλα επεσήμανε, ότι μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ποσοστά η καθαρή επίδραση αυτών των εξελίξεων σε χώρες όπως η Ινδία αυτή τη στιγμή. Θεωρεί, ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Ινδίας αναμένεται να είναι 7 τοις εκατό σε τρέχοντα δημοσιονομικά.

Ο Ναγκεσβαράν θεωρεί, ότι δεν πρέπει να είναι κανείς υπερβολικά αισιόδοξος μιλώντας για αύξηση του ΑΕΠ 8-9 τοις εκατό στο περιβάλλον που διαδραματίζεται και υποστηρίζει, ότι αν η ανάπτυξη κυμανθεί 6,5-7 τοις εκατό ή ακόμα και 6,4-7 τοις εκατό τα επόμενα 7-8 χρόνια μέχρι την επόμενη δεκαετία, τότε θα μπορούσε να είναι θετική εξέλιξη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube