Weather Icon
Απόψεις , Ινδία 19 Φεβρουαρίου 2023

Το νέο δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας! Στο επίκεντρο η αεροδιαστημική ισχύ

Το νέο δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας! Στο επίκεντρο η αεροδιαστημική ισχύ

Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) ανακοίνωσε το νέο δόγμα της με τίτλο «IAF – Οδικός χάρτης μετά το 2022». Το έγγραφο αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα την αλλαγή της IAF από αεροπορική σε αεροδιαστημική ισχύ. Το έγγραφο συντάχθηκε από τα καλύτερα επιχειρησιακά μυαλά και αεροπόρους με χρόνια γνώσης στον τομέα και εμπειρία μάχης.

Το νέο δόγμα της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέλυσε ο πτέραρχος Anil Chopra* σε άρθρο του στους Eurasia Times με τίτλο: Η Ινδική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε το νέο της δόγμα! Προσπαθεί να εξελιχθεί σε αεροδιαστημική δύναμη, για να συμβαδίσει με την τεχνολογία. Όπως σημειώνει ο βετεράνος, το μέλλον καθοδηγείται από την τεχνολογία.Οι τεχνολογίες επηρεάζουν τον τρόπο μάχης. Η αεροδιαστημική είναι ο τομέας που έχει οδηγήσει με τεχνολογίες αιχμής. Οι μάχες του μέλλοντος θα είναι σε πιο μακρινές αποστάσεις.

Η ταχύτητα εμπλοκής θα είναι σε ηλεκτρονικές ή υπερηχητικές ταχύτητες. Οπότε ο αέρας και το διάστημα θα δώσουν ευελιξία τόσο σε στρατηγικό όσο και σε τακτικό επίπεδο. Τονίζει συν τοις άλλοις, ότι η αεροδιαστημική ισχύς είναι ένα πολύ κρίσιμο συστατικό της εθνικής ασφάλειας, θεωρεί, ότι τα μη επανδρωμένα συστήματα θα πολλαπλασιαστούν, ο ανθρώπινος παράγων όμως θα παραμείνει σημαντικός, ενώ υπογραμμίζει ότι όλα τα νέα δόγματα, θα πρέπει να αναθεωρούνται κάθε 10 χρόνια.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του:

Η IAF είχε ένα αξιοσημείωτο και αξέχαστο ταξίδι από τη σύστασή της στις 8 Οκτωβρίου 1932. Έκτοτε λειτουργεί σε ένα εξαιρετικό απαιτητικό περιβάλλον και τώρα είναι μια έμπειρη και δοκιμασμένη σε μάχη δύναμη. Το απόθεμά του ήταν ποικίλο και εκτέλεσε τα καθήκοντα και τους ρόλους του με επαγγελματισμό και ευελιξία.

Ένα δόγμα επιβάλλει μια πειθαρχία και διαύγεια σκέψης που βοηθά στη διατήρηση αυτής της δυναμικής διαδικασίας. Το δόγμα παρέχει μια κοινή βάση για την εκπαίδευση και τη διάδοση της συλλογικής σκέψης. Τα δόγματα προορίζονται να αλλάξουν και να εξελιχθούν.

Δόγμα IAF 1995

Ως μέρος των μελετών που ονομάζεται «Σχέδιο για την Πολεμική Αεροπορία», η Rand Corporation ετοίμασε μια έκθεση βασισμένη την IAF για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Η έκθεση δημιουργήθηκε μέσω της αλληλεπίδρασης με βετεράνους αξιωματικούς της ινδικής πολεμικής αεροπορίας, ερευνητές και αναλυτές των υφιστάμενων τότε δεξαμενών σκέψης.

Στον πρόλογο αυτής της έκθεσης, ανέφεραν ότι οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν ένα σύστημα ανοιχτών δογμάτων.

Αυτή η έκθεση κοινοποιήθηκε στην IAF. Το πρώτο δόγμα της IAF δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 1995. Ασχολήθηκε με θέματα όπως – η θεωρία του πολέμου, τα χαρακτηριστικά της αεροπορικής ισχύος και η σχέση της με τη στρατηγική, διάφορες αεροπορικές εκστρατείες, επιχειρήσεις υποστήριξης μάχης και πτυχές που σχετίζονται με τη δίωξη ενός αεροπορικού πολέμου. Παρείχε μια εξαντλητική αφήγηση των βασικών στοιχείων απασχόλησης της αεροπορικής δύναμης.

Δόγμα IAF 2007

Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές αλλαγές στην τεχνολογία και το εξελισσόμενο παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας, το δόγμα του 1995 αναθεωρήθηκε το 2007 και η παραλλαγή δύο μερών ονομάστηκε IAP 2000-07.

Σύμφωνα με την εξελικτική φύση της αεροπορικής ισχύος και την ανάγκη να παραμείνει σχετική σε όλο το φάσμα της σύγκρουσης σε ένα διασυνδεδεμένο περιβάλλον, θεωρήθηκε ότι θα μοιραστεί με τους διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς της εθνικής ασφάλειας που περιλάμβαναν όχι μόνο τις ένοπλες δυνάμεις και την κυβέρνηση αλλά και ομάδες προβληματισμού, πανεπιστήμια, Μέσα Ενημέρωσης και όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας της IAF.

Έτσι υπήρχε μια αταξινόμητη εκδοχή του δόγματος. Το δόγμα είναι ένα θεμελιώδες έγγραφο για να κάνει τον αναγνώστη να κατανοήσει τις αποχρώσεις της εφαρμογής της αεροπορικής ενέργειας και να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση και εκτίμηση των δυνατοτήτων της αεροπορικής ενέργειας.

Δόγμα IAF 2012

Το Δόγμα IAF 2012 εξέτασε το όραμα, τη δήλωση αποστολής και τις βασικές αξίες:

Την αεροπορική δύναμη στο ινδικό πλαίσιο

Τη δομή της αεροπορικής ισχύος

Αεροπορικές εκστρατείες, υποσυμβατικό πόλεμο, κοινές επιχειρήσεις, οικοδόμηση έθνους, εναέρια διπλωματία και διαχείριση αντίληψης, το παράδειγμα του αέρα και του διαστήματος, πληροφοριακό πόλεμο, ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, και τεχνολογικές προοπτικές.

Επισκόπηση του Δόγματος IAF 2022

Η IAF μετατρέπεται γρήγορα από μια ηπειρωτική αεροπορία σε μια με παγκόσμια εμβέλεια. Έχει πλέον δυνατότητα διατομέων λειτουργιών και υπερηφανεύεται για την εμβέλεια, την ευελιξία, την ευελιξία, την ανταπόκριση και τη φονική επιθετική της ικανότητα. Λειτουργεί προς την ευνοϊκή ασυμμετρία.

Όλα τα κορυφαία μαχητικά της IAF ανεφοδιάζονται στον αέρα. Η IAF πραγματοποιεί επανειλημμένα μεγάλες αποστολές 8-10 ωρών. Βρίσκεται σε θέση να δεσπόζει από τα Στενά της Μαλάκκα μέχρι τον κόλπο του Άντεν.

Η ικανότητα της IAF για “Άρνηση και αντιπρόσβασης περιοχής” (A2/AD) αυξάνεται. Θα αυξηθεί περαιτέρω όταν η Ινδία ενισχύσει την υποδομή και τους πόρους της αεροπορικής βάσης στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ.

Η IAF είναι πλήρως δικτυωμένη και το αυτοματοποιημένο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου Αεροπορίας (IACCS) επιτρέπει μάχες εμπλοκές και έλεγχο σε όλη την υποήπειρο. Η IAF έχει επίγνωση ότι τεχνολογίες όπως ο κυβερνοχώρος, ο ηλεκτρονικός πόλεμος, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, οι υπερηχητικές πτήσεις και τα όπλα, η κατευθυνόμενη ενέργεια και η επανδρωμένη-μη επανδρωμένη ομάδα αλλάζουν ήδη τον τρόπο με τον οποίο εμπλέκονται οι στρατιώτες. Οι λειτουργίες θα εκτελούνται ταυτόχρονα σε πολλούς τομείς.

Το διάστημα είναι ήδη το μέσο για τις περισσότερες δυνατότητες ISR, επικοινωνιών και πλοήγησης και στόχευσης στη γη. Οι τομείς του αέρα και του διαστήματος έχουν ήδη αρχίσει να συγχωνεύονται και πρέπει να αξιοποιηθούν. Για την επιτυχία οποιασδήποτε εκστρατείας επιφανείας ή υπόγειας, η αεροδιαστημική υπεροχή θα ήταν το σημείο εκκίνησης.

Η IAF συνεργάζεται στενά με άλλες υπηρεσίες για κοινές επιχειρήσεις. Τα κοινά δόγματα ενημερώνονται συνεχώς. Η IAF έχει επανειλημμένα επιδείξει τον τεράστιο ρόλο της στις αποστολές HADR, όντας ο πρώτος κινητήριος μοχλός.

Το Δόγμα 2022 έχει μια νέα ματιά στο όραμα της IAF και τονίζει εκ νέου τις βασικές αξίες. Η εξελισσόμενη και μεταβαλλόμενη φύση της αεροδιαστημικής ισχύος και η επιρροή και ο αντίκτυπος στις αρχές του πολέμου έχουν επανεξεταστεί. Το πώς η αεροδιαστημική ισχύς είναι ένα πολύ κρίσιμο συστατικό της εθνικής ασφάλειας έχει αποσαφηνιστεί.

Στην πραγματικότητα, η αεροδιαστημική έχει γίνει τόσο κρίσιμη για όλες τις επιφανειακές και υπόγειες επιχειρήσεις που οι στρατοί και τα ναυτικά θέλουν να αποκτήσουν μεγάλο αριθμό αεροπορικών μέσων ακόμη και με το κόστος των δικών τους ενσωματωμένων αρμάτων και υποβρυχίων.

Το νέο δόγμα καλύπτει την εξελισσόμενη αεροδιαστημική ισχύ και τη δυναμική της. Από αυτό απορρέει η αεροπορική στρατηγική.

Τέλος, υπάρχουν κεφάλαια για την αεροδιαστημική ισχύ στο ινδικό πλαίσιο και πώς η ενίσχυσή της είναι κρίσιμη για την άμυνα και την παγκόσμια εμβέλεια της Ινδίας. Ο μελλοντικός οδικός χάρτης υποδεικνύει την προσέγγιση που πρέπει να ακολουθηθεί για την προετοιμασία για το μέλλον.

Η σημασία της απορρόφησης, της παραγοντοποίησης και της χρήσης νεότερων τεχνολογιών όπως ο ηλεκτρονικός πόλεμος, ο κυβερνοχώρος, ο πόλεμος πληροφοριών, η υπερηχητική, η κατευθυνόμενη ενέργεια, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και πολλές άλλες έχουν αναδειχθεί.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία τόνισε για άλλη μια φορά ότι μπορούν να διαταραχθούν κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού. Η ανάγκη να είσαι αυτοδύναμος έχει τονιστεί διπλά. Το «Aatmanirbharta» είναι ξεκάθαρα η γεύση της σεζόν.

Η επιτυχής ιθαγενοποίηση αποδίδει τα υψηλότερα πλεονεκτήματα στις αεροδιαστημικές τεχνολογίες, όπου η απαξίωση αρχίζει πιο γρήγορα. Οι δύο τελευταίοι αμυντικοί προϋπολογισμοί έδωσαν περαιτέρω ώθηση στην προσπάθεια ιθαγενοποίησης της Ινδίας.

Εικόνα αρχείου: Μοντέλο AMCA

Τα οικοσυστήματα μαχητικών και ελικοπτέρων της Ινδίας είναι αρκετά καλά στη θέση τους. Το ελαφρύ αεροσκάφος μάχης της Ινδίας «Tejas» και το Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA) είναι τα κορυφαία προγράμματα της αμυντικής ιθαγενοποίησης της Ινδίας.

Η επιτυχία τους θα έβαζε την Ινδία στο υψηλότερο τραπέζι της παγκόσμιας αμυντικής παραγωγής. Πάνω από τετρακόσια ιθαγενή ελικόπτερα πετούν με τις τρεις ένοπλες δυνάμεις και πολλές υπηρεσίες.

Αυτά περιλαμβάνουν το ALH «Dhruv», το οπλισμένο Rudra, το LCH «Prachand» και το LUH. Το ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων Medium εξελίσσεται.

Η Ινδία έχει αδειοδοτήσει την κατασκευή των Dornier και HS-748 και κατασκευάζει αεροκατασκευές για το C-130 και πολλά άλλα αεροσκάφη για διεθνείς πελάτες. Η παραγωγή CASA C-295 στην Ινδία και τα μικρά μεταφορικά αεροσκάφη Saras θα πρέπει να ανεβάσουν το οικοσύστημα κατασκευής αεροσκαφών μεταφοράς στο επόμενο επίπεδο.

Κριτική και Σκεπτικιστές

Υπήρξαν μερικές κριτικές για το δόγμα. Τα αμφισβητούμενα μυαλά είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν καθοδηγούνται από την ατζέντα. Κάποιος πρέπει να αγνοήσει αυτούς που βρίσκουν λάθος σε οτιδήποτε και σε όλα. Μπορεί οποιοδήποτε δόγμα υπηρεσίας να θεωρηθεί ως διαφήμιση ενός τομέα; Ακούγεται παράλογο. Πρέπει να χρησιμοποιούνται τέτοιες λέξεις; Τότε αυτό θα ίσχυε για όλα τα δόγματα που γράφτηκαν σε όλο τον κόσμο. Οι προτάσεις πρέπει να είναι εποικοδομητικές.

Η λεπτή γραμμή μεταξύ ατμόσφαιρας και χώρου μειώνεται γρήγορα. Περισσότερα όπλα και πλατφόρμες διέρχονται από τα δύο μέσα στην ίδια αποστολή. Οι περισσότερες μεγάλες δυνάμεις βρίσκουν μέσα για να ενσωματώσουν τον αέρα και το διάστημα ως ένα κάπως κοινό μέσο.

Η ινδική Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να γίνει αεροδιαστημική δύναμη και να είναι έτοιμη να προστατεύσει τη χώρα από διαρκώς εξελισσόμενες απειλές, όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Rajnath Singh τον Μάιο του 2022.

Ναι, υπάρχουν κενά ικανότητας στην αεροπορική ισχύ της Ινδίας, όπως ισχύει για την ισχύ χερσαίας και θαλάσσιας ισχύος. Αυτά λέγονται και γράφονται ανά πάσα στιγμή και, ελπίζουμε, να αντιμετωπιστούν σε εύθετο χρόνο.

Πολλές δυτικές χώρες, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, γράφουν τακτικά δόγματα ή ερευνητικές εργασίες για διάφορα θέματα. Όλα αυτά καλύπτουν ευρείες έννοιες.

Το κοινό δόγμα των ινδικών ενόπλων δυνάμεων (2017) που εκδόθηκε από το Στρατηγείο Ολοκληρωμένης Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας, είναι ένα καλό έγγραφο. Είναι γενικό. Βρίσκεται σε στρατιωτικό στρατηγικό επίπεδο και προορίζεται να καθοδηγήσει όλα τα μέλη των ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων στις απαραίτητες έννοιες, αρχές και ιδανικά βάσει των οποίων θα επιτευχθούν οι υψηλότεροι στόχοι που θέτει η πολιτική ηγεσία.

Ομοίως, υπάρχει ένα επίγειο δόγμα πολέμου του 2018, το οποίο είναι πολύ μικρότερο και πιο γενικό. Το Ινδικό Ναυτικό Δόγμα (Ινδικό Ναυτικό) δημοσιεύτηκε το 2009 και ενημερώθηκε το 2015. Κανένα από τα δόγματα δεν προορίζεται για να μπει σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες ή για το θέμα κενά ικανότητας. Υπάρχουν διαφορετικά έγγραφα και φόρουμ για αυτό μεταξύ των τριών κεντρικών υπηρεσιών και των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Πολύ μπροστά

Σαφώς, το μέλλον καθοδηγείται από την τεχνολογία. Οι τεχνολογίες επηρεάζουν τον τρόπο μάχης. Η αεροδιαστημική είναι ο τομέας που έχει οδηγήσει με τεχνολογίες αιχμής.

Οι μάχες του μέλλοντος θα είναι σε πιο μακρινές αποστάσεις. Η ταχύτητα εμπλοκής θα είναι σε ηλεκτρονικές ή υπερηχητικές ταχύτητες. Η αεράμυνα της πατρίδας και τα στρατιωτικά μέσα θα είναι ζωτικής σημασίας.

Ο αέρας και το διάστημα θα δώσουν ευελιξία τόσο σε στρατηγικό όσο και σε τακτικό επίπεδο. Η έγκαιρη λήψη πληροφοριών στόχου θα είναι υψηλή προτεραιότητα. Τα μη επανδρωμένα συστήματα θα πολλαπλασιαστούν.

Το επανδρωμένο, μη επανδρωμένο μείγμα θα είναι πιο συνηθισμένο. Το AI θα είναι ενσωματωμένο στα περισσότερα συστήματα. Η προστασία των δικτύων από απειλές στον κυβερνοχώρο ή κινητικές θα ήταν ζωτικής σημασίας.

Η ροή πληροφοριών και ο πόλεμος πληροφοριών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στις ταυτόχρονες Λειτουργίες πολλαπλών τομέων (MDO). Έτσι ο πόλεμος θα είναι υβριδικός.

Η συνοχή θα παραμείνει το κλειδί για καλύτερα και πιο συντονισμένα αποτελέσματα. Σε όλα αυτά, ο άνθρωπος θα συνέχιζε να είναι ένας σημαντικός και πρωταρχικός κρίκος στην αλυσίδα. Τα μελλοντικά δόγματα θα συνεχίσουν να εξελίσσονται με νέες διαστάσεις του πολέμου. Δέκα χρόνια θα ήταν ένας καλός χρόνος επανεξέτασης για όλα τα δόγματα.

 

 

  • Ο πτέραρχος, Anil Chopra, PVSM, AVSM, VM, VSM είναι ένας συνταξιούχος αξιωματικός της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, ήταν Διοικητικό Μέλος της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Δικαστηρίου των Ενόπλων Δυνάμεων στο Lucknow. Έχει γράψει το βιβλίο “Δυναμική των Κατασκευών: Θεωρία και Εφαρμογή στη Σεισμική Μηχανική”, το οποίο κυκλοφόρησε το 1995, το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Γκιούρδα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube