Weather Icon
Ιστορία , Πολιτισμός 4 Φεβρουαρίου 2023

Της Μικρασίας βιοτή

Της Μικρασίας βιοτή

Το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων στο κατάμεστο θέατρο του πολιτιστικού κέντρου «Χρήστος Τσακίρης», στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, απέσπασαν οι συντελεστές της μουσικοθεατρικής παράστασης «Της Μικρασίας βιοτή», που οργάνωσε η ΟΠΣΕ σε συνεργασία με το δήμο Παύλου Μελά.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωσε των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και περιλάμβανε την παρουσίαση ορισμένων από τα σημαντικότερα ήθη και έθιμα, που έχουν καθιερωθεί στην καθημερινότητα του σύγχρονου Έλληνα στο διάβα του έτους. Επιλεγμένες ομάδες Μικρασιατικών και άλλων συλλόγων αναπαράστησαν έθιμα – δρώμενα μέσα από θεατρικές παρουσιάσεις συνοδευόμενα από χορούς και τραγούδια. 

Συμμετείχαν οι σύλλογοι Νέου Ρυσίου «Η Αρετσού», των Κουριωτών Καλαμαριάς «Ο Ταξιάρχης», των Μικρασιατών Ιωνίας «Ο Ηρόδοτης»,  των Μικρασιατών Ευόσμου «Οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος»,του Φανού Κιλκίς, του Μιστί Νέου Αγιονερίου, των Μικρασιατών Νικομήδειας «Κιζδερβενιώτες», των Μικρασιατών Νέας Ευκαρπίας « Ουσάκ», Επίσης ο λαογραφικός όμιλος Μελίκης και περιχώρων, η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης και η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς,                                                                                 συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας και της θεατρική ομάδας «ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ» του συλλόγου Παρανεστιωτών Θεσσαλονίκης. Τα θεατρικά κείμενα ήταν του Αλέξανδρου Ακριτίδη, κεντρική ηθοποιός η Ιωάννα Ισίδου, την σκηνοθετική επιμέλεια είχε η Αναστασία Θυμιοπούλου και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Ιωάννης Τσάμης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα υπέροχο εξάλεπτο βίντεο που ετοίμασε ο γιατρός Δημήτρης Γοδόσης με γενικό τίτλο «Μέμνησο», αφιέρωμα στους αείμνηστους προγόνους  μας από τις αλησμόνητες πατρίδες.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Π.Σ.Ε.)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube