Weather Icon

Συνάντηση Πασινιάν-Φον Ντερ Λάιεν! Αποφασίστηκε “αποστολή” της ΕΕ στην Αρμενία για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας

Συνάντηση Πασινιάν-Φον Ντερ Λάιεν! Αποφασίστηκε “αποστολή” της ΕΕ στην Αρμενία για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας

Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι συνομιλητές συζήτησαν διάφορα θέματα σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-Αρμενίας.

Ο Νικόλ Πασινιάν υπογράμμισε ότι η ΕΕ είναι ο κύριος εταίρος για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην Αρμενία και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που παρέχεται προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αξιολόγησε ιδιαίτερα τη διαδικασία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Αρμενία και εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει τα προγράμματα βοήθειας προς τη χώρα μας.

Οι πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα έργα που θα υλοποιηθούν στην Αρμενία στο πλαίσιο του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανατολική Εταιρική Σχέση. Αναφέρθηκαν επίσης στην τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου:

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε στη σελίδα της στο Twitter ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αφοσιωμένος εταίρος της Αρμενίας και θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του οικονομικού και επενδυτικού προγράμματος της ΕΕ.
“Χάρηκα που συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν. Η ΕΕ είναι ένας πιστός εταίρος της Αρμενίας. Την επόμενη εβδομάδα η ΕΕ θα στείλει αποστολή 100 ατόμων για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις δυνατότητες του οικονομικού και επενδυτικού μας προγράμματος”, έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με τον Νικόλ Πασινιάν.

Η κατάσταση γύρω από το Λατσίν χρειάζεται στενή διεθνή προσοχή, είπε ο Πασινιάν

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν αναφέρθηκε στο μπλοκάρισμα του διαδρόμου του Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν.

“Έχουν περάσει 70 ημέρες από τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν και δυστυχώς έχουμε ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Υπάρχει επίσης ενεργειακή κρίση, καθώς διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τις τελευταίες 70 ημέρες, η παροχή αερίου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ διακόπηκε 10 φορές. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι μια σαφής διευθέτηση του ζητήματος του διαδρόμου του Λατσίν δόθηκε στην τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020. Σύμφωνα με τον ίδιο, σύμφωνα με την τριμερή δήλωση, την ευθύνη για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν φέρουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας, αλλά τώρα η κατάσταση είναι εντελώς αντίθετη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την κατάσταση, διότι αν συνεχιστεί, μπορεί να υπάρξουν μη αναστρέψιμες ανθρωπιστικές συνέπειες για τους Αρμένιους που ζουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Αρμενία είναι έτοιμη να προχωρήσει με την Τουρκία στον πολιτικό τομέα

Η Αρμενία είναι έτοιμη να προχωρήσει με την Τουρκία στον πολιτικό τομέα. Αυτή τη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός Νικολ Πασινιάν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ασφάλεια στον Νότιο Καύκασο στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου. Στη Διάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι και η γενική γραμματέας του ΟΑΣΕ Χέλγκα Σμιτ.

“Όταν αποφασίσαμε να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια και διασώστες στην Τουρκία, σκεφτήκαμε μόνο ανθρωπιστικά κίνητρα, αλλά στην διαδικασία είδαμε μια θετική αντίδραση από την Τουρκία, και αν έχει θετικά πολιτικά αποτελέσματα, ακόμη πιο περισσότερο. Ωστόσο, η αρχική μας πρωτοβουλία ήταν αποκλειστικά ανθρωπιστική”, δήλωσε ο Πασινιάν.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τον σεισμό στην Τουρκία και η Αρμενία είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αρμένιου υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία επιτεύχθηκαν ορισμένες πολιτικές συμφωνίες.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, διότι πιστεύουμε ότι η σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας και το άνοιγμα των συνόρων θα είναι θα είναι θετικά όχι μόνο για την ανάπτυξη της περιοχής μας, αλλά και για τη διεθνή κατάσταση», κατέληξε ο Πασινιάν.

Η κρατική τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν AzTV σταμάτησε τη ζωντανή μετάδοση όταν ο Πασινιάν άρχισε να μιλάει για δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης πανέλ για την ασφάλεια στον Νότιο Καύκασο στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Garibashvili και η γενική γραμματέας του ΟΑΣΕ Helga Schmidt, σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη κατάσταση στον αέρα του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου AzTV του Αζερμπαϊτζάν. Το AZTV διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση όταν ο πρωθυπουργός της Αρμενίας άρχισε να μιλά για τις δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Αρμενία μετά τον πόλεμο. Αυτό αναφέρθηκε από το ανεξάρτητο αζέρικο Mikroskop Media.

“Το AZTV διέκοψε την ομιλία του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν και σταμάτησε τη μετάδοση. Ο Πασινιάν μιλούσε για τις αντιδημοκρατικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Αζερμπαϊτζάν και είπε ότι στην Αρμενία έγιναν δημοκρατικές εκλογές”, ανέφερε το μέσο ενημέρωσης σε ανάρτησή του στο Twitter. Το Microscope Media δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο.

Ο Manaf Jalilzadeh, ένας Αζέρος μπλόγκερ και συγγραφέας του τηλεοπτικού προγράμματος “Dictator”, έγραψε σχετικά στο Twitter. “Όταν ο Πασινιάν μιλούσε για τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, 2 τηλεοπτικά κανάλια του Αζερμπαϊτζάν διέκοψαν τη ζωντανή μετάδοση. Το να κάθεσαι μπροστά σε έναν δικτάτορα και να του δίνεις μάθημα δημοκρατίας είναι τόσο ωραίο. Σας ευχαριστώ, κύριε Νικολ Πασινιάν”.

Με πληροφορίες από το el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube