Ενεργειακά 20 Φεβρουαρίου 2023

Ψηλά ο πήχης των προσδοκιών για τις έρευνες αερίου στην Κρήτη

Ψηλά ο πήχης των προσδοκιών για τις έρευνες αερίου στην Κρήτη

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σήμερα ολοκληρώνονται, εκτός απροόπτου, οι σεισμικές έρευνες που διενέργησε η εταιρεία ExxonMobil ως διαχειρίστρια της περιοχής δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί οι εργασίες του ερευνητικού σκάφους Sanco Swift της νορβηγικής εταιρείας PGS, τις οποίες εκτελεί για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil-Helleniq Energy στα θαλάσσια blocks της Κρήτης. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για εξαιρετικά επιτυχημένη σεισμική καμπάνια, κατά την οποία τηρήθηκαν τα υψηλότερα στάνταρ περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Ως προς τα αποτελέσματα των ερευνών, η κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy συνέλεξε από το υπέδαφος των θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης σχεδόν  διπλάσια  δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα, σε σχέση με την προβλεπόμενη ελάχιστη συμβατική υποχρέωση. Σημειώνεται ότι η έκταση του block “νοτιοδυτικά της Κρήτης” ανέρχεται σε 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ η έκταση του block  “δυτικά της Κρήτης” ανέρχεται σε 20.058 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με τη νορβηγική εταιρεία να έχει εκτελέσει εργασίες για την πρόσκτηση δισδιάστατων γεωφυσικών σεισμικών δεδομένων περίπου 13.000 χιλιομέτρων. Η ελάχιστη συμβατική υποχρέωση που είχε η κοινοπραξία ήταν η πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων  3.250 χλμ. από κάθε παραχώρηση, ήτοι συνολικά 6.500 χλμ. 

Το επόμενο στάδιο είναι η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, που θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία ExxonMobil και αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Εάν η επεξεργασία οδηγήσει σε ικανοποιητικά αποτελέσματα, τότε δεν αποκλείεται η εταιρεία να προχωρήσει σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις ακόμη και εντός του 2024. Σε διαφορετική περίπτωση η ExxonMobil αναμένεται να πραγματοποιήσει και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, οπότε η δοκιμαστική γεώτρηση θα μετατεθεί για το 2025. 

Δυνητικό μέγεθος

Για την περιοχή στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, που συνηγορούν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Τα στοιχεία είχαν αρχικά περιέλθει στην κατοχή των Ελληνικών Πετρελαίων από τα τέλη του 2015 και προέρχονται από τις πρώτες σεισμικές καταγραφές που είχε πραγματοποιήσει η νορβηγική εταιρεία PGS στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική δομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στην Αίγυπτο. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τομή ονομάστηκε “Τάλως” ενώ τα ευρήματα από τις σεισμικές καταγραφές της PGS χρησιμοποιήθηκαν για να προσελκυθούν οι ξένοι παραχωρησιούχοι. 

 

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube