Weather Icon

Πώς μια νέα συμφωνία ΗΠΑ-Νότιας Κορέας μπορεί να αποτρέψει την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας

Πώς μια νέα συμφωνία ΗΠΑ-Νότιας Κορέας μπορεί να αποτρέψει την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας

Μια δοκιμασία για τη Συμμαχία ΗΠΑ – Νοτίου Κορέας

Του Scott A. Snyder

Τους τελευταίους μήνες, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν απείλησε να χρησιμοποιήσει προληπτικά πυρηνικά όπλα κατά της Νότιας Κορέας και δεσμεύτηκε να αυξήσει “εκθετικά” το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του, πιθανότητες που έχουν τρομάξει το κοινό της Νότιας Κορέας.

Ο Πρόεδρος Yoon Suk-yeol ανέφερε τον Ιανουάριο ότι η Νότια Κορέα θα μπορούσε να αναπτύξει το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο ή να ζητήσει την αναδιάταξη των τακτικών πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα. Ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αμβλύνουν τις προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ να δημιουργήσει μια σφήνα μεταξύ Ουάσιγκτον και Σεούλ θα ήταν να δεσμευτούν οι κυβερνήσεις Γιουν και Μπάιντεν να επεκτείνουν την αρχική συμφωνία που στηρίζει τη συνεργασία ΗΠΑ – Νοτίου Κορέας για τα πυρηνικά.

Μια δοκιμασία για τη Συμμαχία ΗΠΑ – Νοτίου Κορέας

Τα σχόλια του Yoon έχουν ταράξει τα νερά γύρω από το ενδεχόμενο η Νότια Κορέα να αναπτύξει ανεξάρτητα την ικανότητα πυρηνικών όπλων. Ορισμένοι Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες εμπειρογνώμονες ζήτησαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να βοηθήσει τη Νότια Κορέα να επιδιώξει την ισοτιμία των πυρηνικών όπλων με τον Βορρά, αλλά αυτό έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις από Αμερικανούς ειδικούς για τη μη διάδοση. Ενώ οι ΗΠΑ και η Νότιος Κορέα μέχρι στιγμής παραμένουν επίσημα ευθυγραμμισμένες με την πυρηνική πολιτική, η Βόρεια Κορέα βλέπει ξεκάθαρα τις πιθανές τριβές και το κόστος που θα δημιουργήσει η πιθανότητα η Νότια Κορέα να ακολουθήσει μια τέτοια πορεία. Ο μακροχρόνιος στόχος της Πιονγκγιάνγκ είναι να σπάσει τη συμμαχία και να αποκολλήσει τη Νότια Κορέα από το να εξαρτάται από την προστασία των ΗΠΑ.

Η Βόρειος Κορέα έχει πλήρη επίγνωση του πιθανού οικονομικού κόστους που θα μπορούσε να υποστεί η Νότιος Κορέα με την παραβίαση της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT) και την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Κάτι τέτοιο θα απομάκρυνε τη Νότιο Κορέα από τη διεθνή κοινότητα και θα κινδύνευε να βλάψει σοβαρά την οικονομία της που εξαρτάται από τις εξαγωγές. Οι αρχές της Βορείου Κορέας πιθανότατα θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα οικονομικά πλεονεκτήματα της Νοτίου Κορέας έναντι της Βόρειας θα μειώνονταν εάν η Νότιος Κορέα υποστεί το είδος των εξουθενωτικών διεθνών κυρώσεων που βιώνει ο Βορράς.

Η επιστροφή των τακτικών πυρηνικών όπλων;

Η συζήτηση ΗΠΑ – Νοτίου Κορέας σχετικά με την επανεισαγωγή τακτικών πυρηνικών όπλων στη χερσόνησο είναι εξίσου γεμάτη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετούσαν τακτικά πυρηνικά όπλα στη Νότια Κορέα από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 έως το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Τώρα, ούτε τα όπλα ούτε οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι διαθέσιμα για αναδιάταξη. Αμερικανοί ειδικοί μη διάδοσης σημειώνουν επίσης ότι η τοποθέτηση τακτικών πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα θα έδινε στη Βόρεια Κορέα έναν επιπλέον στόχο υψηλής αξίας και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τον πλήρη έλεγχο των πυρηνικών τους όπλων, αντί να τα “μοιράζονται” με τη Νότια Κορέα, ασχέτως του πού είχαν αποθηκευτεί ή αναπτυχθεί.

Μια πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών για την εκτεταμένη αποτροπή συνέστησε την έναρξη διμερών συζητήσεων για την αναδιάταξη τακτικών πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ παρά αυτά τα εμπόδια. Αλλά για ορισμένους Νοτιοκορεάτες, αυτή η προοπτική μπορεί να φαίνεται σαν ένα ανεπαρκές ημίμετρο, αφήνοντας τους στρατηγούς της Βορείου Κορέας με έναν μοχλό μέσω του οποίου μπορούν να συνεχίσουν να υποδαυλίζουν τη διχόνοια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας.

Επέκταση της Πυρηνικής Διαπραγμάτευσης

Η συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας ΗΠΑ – Νοτίου Κορέας, η οποία επιτεύχθηκε το 1974 και αναθεωρήθηκε το 2015, παρέχει στις χώρες τα θεμέλια για να αυξήσουν τόσο την ειρηνική διάδοση της πυρηνικής ενέργειας όσο και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων ως μέσο για να υπογραμμίσουν τα οφέλη της συνεργατικής συμμαχίας στα μάτια του κοινού της Νοτίου Κορέας.

Η Νότιος Κορέα βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια για σχεδόν το 12% των αναγκών της σε κατανάλωση ενέργειας. Έχοντας ολοκληρώσει σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβάσεις πυρηνικής κατασκευής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η κυβέρνηση Yoon οραματίζεται την κατασκευή νέων εγχώριων αντιδραστήρων ώστε η πυρηνική ενέργεια να μπορεί να καλύψει το 30 τοις εκατό των ενεργειακών αναγκών της Νότιας Κορέας έως το 2030. Υποβάλλει επίσης προσφορές για συμβάσεις στο εξωτερικό για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο την Τσεχική Δημοκρατία, την Αίγυπτο, την Πολωνία και την Τουρκία.

Τόσο οι εταιρείες πυρηνικής ενέργειας της Νοτίου Κορέας όσο και των ΗΠΑ πρόκειται να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη από μια διευρυμένη συμφωνία και θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να κατασκευάσουν μη στρατιωτικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες σε άλλες περιοχές, οι οποίοι θα βοηθούσαν αυτές τις περιοχές να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας και να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα. Η ενίσχυση της μη στρατιωτικής πυρηνικής συνεργασίας ΗΠΑ – Νοτίου Κορέας θα ενίσχυε την ευαισθητοποίηση της Νοτίους Κορέας τόσο για τα απτά εμπορικά οφέλη της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για το οικονομικό κόστος της απομάκρυνσης από το παγκόσμιο καθεστώς μη διάδοσης.

Αυτή η προσέγγιση θα ενίσχυε τα θεμέλια της ειρηνικής συνεργασίας ΗΠΑ – Νοτίου Κορέας για τα πυρηνικά, υπογραμμίζοντας το τίμημα που θα πλήρωνε η Νότιος Κορέα εάν επιδίωκε την ανάπτυξη όπλων. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον και η Σεούλ θα πρέπει να ενισχύσουν τον συντονισμό για τις απαντήσεις για την αποτροπή ή την εξουδετέρωση πιθανής χρήσης πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, ανεξάρτητα από το εάν ο στόχος είναι το Σαν Φρανσίσκο ή η Σεούλ. Η αναθεώρηση της κοινής προσαρμοσμένης στρατηγικής αποτροπής της εποχής του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία περιέγραφε βήματα για την αποθάρρυνση της χρήσης πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας και η τακτική διεξαγωγή όσων είναι γνωστές ως “επιτραπέζιες ασκήσεις” σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης στην τακτική πυρηνική χρήση της Βόρειας Κορέας θα είναι σημαντικά βήματα. Στη Συμβουλευτική Συνάντησή τους για την Ασφάλεια του Νοεμβρίου 2022, η Ουάσιγκτον και η Σεούλ συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν τέτοιες ασκήσεις, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν έλεγχο της κοινής τους ικανότητας να σχεδιάζουν και να ανταποκρίνονται σε μια προσομοίωση επίθεσης.

Αυτός ο συνδυασμός διευρυμένων δεσμών πυρηνικής ενέργειας και ενισχυμένου συντονισμού για το πώς να ανταποκριθούν στις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας προσφέρει στη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες μια αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων της Βόρειας Κορέας. Μπορεί να αποδείξει ότι η συμμαχία Ουάσιγκτον – Σεούλ δεν είναι ευάλωτη σε τέτοιου είδους πυρηνικές απειλές.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube