Συρία 10 Φεβρουαρίου 2023

Λευκά Κράνη Συρίας: Δεν έχουμε πάρει βοήθεια από τον ΟΗΕ για τους σεισμόπληκτους

Λευκά Κράνη Συρίας: Δεν έχουμε πάρει βοήθεια από τον ΟΗΕ για τους σεισμόπληκτους

Ο αρχηγός των Λευκών Κρανών της Συρίας επικρίνει την αντίδραση του ΟΗΕ στον σεισμό

Ο επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης των Συριακών “Λευκών Κρανών” κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη την Παρασκευή ότι δεν παρείχαν την κατάλληλη ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τους αντάρτες που καταστράφηκαν από τον μεγάλο σεισμό και τους μετασεισμούς του.

Ο Ραΐντ αλ-Σάλεχ, ο οποίος ηγείται της ομάδας, είπε ότι η περιοχή δεν είχε λάβει καμία βοήθεια από τον ΟΗΕ από τον σεισμό της Δευτέρας με στόχο την αντιμετώπιση καταστροφών, λέγοντας ότι τα έξι φορτηγά που πέρασαν τα σύνορα στη Συρία την Πέμπτη ήταν μια κανονική αποστολή που είχε καθυστερήσει .

“Τα φορτηγά που μπήκαν χθες είναι μια συνοδεία που επρόκειτο να εισέλθει τη Δευτέρα αλλά καθυστέρησε λόγω του σεισμού”, είπε στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ιντλίμπ. “Μέχρι τώρα καμία βοήθεια δεν έχει φτάσει στη βορειοδυτική Συρία από τον ΟΗΕ ως απάντηση στον σεισμό”.

Ο Σάλεχ χαρακτήρισε την απάντηση των Ηνωμένων Εθνών “καταστροφική” και είπε ότι ο οργανιμός πρέπει “να ζητήσει συγγνώμη από τον συριακό λαό για την έλλειψη βοήθειας”.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τους ισχυρισμούς του Σάλεχ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, μια υπηρεσία του ΟΗΕ, δήλωσε ότι 14 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στη Συρία μετά την αναχώρησή τους από την πόλη Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας νωρίτερα την Παρασκευή. Τα φορτηγά, με προορισμό την Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντάρτες, μετέφεραν αντικείμενα όπως ηλεκτρικές θερμάστρες, σκηνές, κουβέρτες, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Όταν ρωτήθηκε εάν τα 14 φορτηγά που πέρασαν στη Συρία αποτελούσαν μέρος μιας τακτικής αποστολής βοήθειας και δεν συνδέονταν με την απόκριση του σεισμού, ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Πολ Ντίλον, είπε ότι η “προτοποθέτηση” της βοήθειας δεν ήταν το θέμα.

“Το θέμα είναι ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που απαιτείται για τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί, συμπεριλαμβανομένων σκηνών, κουβερτών και άλλων υλικών, παραδίδεται αυτή τη στιγμή στη βορειοδυτική Συρία”, είπε.

Τα Λευκά Κράνη, γνωστά επίσημα ως Πολιτική Άμυνα της Συρίας, έχει πιστοποιηθεί ότι έσωσαν χιλιάδες ανθρώπους σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες που επλήγησαν από βομβαρδισμούς από κυβερνητικές και ρωσικές δυνάμεις στον δωδεκάχρονο εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Τα μέλη των Λευκών Κρανών λένε ότι είναι ουδέτερα. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και οι υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, τους περιγράφουν ως εργαλεία της δυτικής προπαγάνδας και των ανταρτών υπό την ηγεσία των ισλαμιστών.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube