Weather Icon
Μολδαβία , Ουκρανία , Ρωσία 10 Φεβρουαρίου 2023

Κρίση στη Μολδαβία! Παραίτηση πρωθυπουργού – Αναλαμβάνει ο φιλοευρωπαίος Ντορίν Ρετσεάν – Κατηγορίες από Κίεβο

Κρίση στη Μολδαβία! Παραίτηση πρωθυπουργού – Αναλαμβάνει ο φιλοευρωπαίος Ντορίν Ρετσεάν – Κατηγορίες από Κίεβο

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, ανακοίνωσε σήμερα τον επικείμενο διορισμό ενός νέου φιλοευρωπαίου πρωθυπουργού στη θέση της Νατάλια Γκαβριλίτα που είχε παραιτηθεί νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τη χώρα της σε ευρωπαϊκή τροχιά παρά τις πιέσεις και τις απειλές από την πλευρά της Ρωσίας.

Νέος πρωθυπουργός θα είναι ο Ντορίν Ρετσεάν, ο νυν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της χώρας. Τον διορισμό του αναμένεται να επικυρώσει το κοινοβούλιο της Μολδαβίας την επόμενη εβδομάδα. Το κόμμα της προέδρου Σάντου διατηρεί την άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, με 63 έδρες σε σύνολο 101. Ως εκ τούτου, ο διορισμός του Ντορίν Ρετσεάν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος.

Η Μολδαβία έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Ιούνιο, μαζί με την Ουκρανία, με την κυβέρνησή της ωστόσο να αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από τη Μόσχα η οποία προσπάθησε να υπονομεύσει την εξουσία της.

Η Μολδαβία, μια χώρα 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει κοινά σύνορα με την Ουκρανία, παλαιότερα, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έπαιρνε φυσικό αέριο μόνο από τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε καταγγείλει την περασμένη Πέμπτη, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για να πάρει μέρος στη Σύνοδο της ΕΕ, ρωσικά σχέδια για την «καταστροφή» της Μολδαβίας. Λίγες ώρες αργότερα, θα γινόταν γνωστό ότι τουλάχιστον ένας ρωσικός πύραυλος πέρασε από τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας, με τις Αρχές της χώρας να καλούν μάλιστα τον Ρώσο πρέσβη ζητώντας εξηγήσεις.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube