Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Σουηδία , Τουρκία , Φινλανδία 21 Φεβρουαρίου 2023

Η Τουρκία ετοιμάζεται για κυβίστηση στο θέμα Σουηδίας-Φινλανδίας;

Η Τουρκία ετοιμάζεται για κυβίστηση στο θέμα Σουηδίας-Φινλανδίας;

Τι είπαν Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου για Σουηδία και Φινλανδία

Διαλλακτικός ως προς την έναρξη των συζητήσεων με τη Φινλανδία, αλλά αρνητικός για τη Σουηδία εμφανίστηκε ο Τσαβούσογλου στη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, αφήνοντας ωστόσο ένα «παραθυράκι». 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι εκπρόσωποι του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) θα παραστούν στις συνομιλίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Τούρκος ομόλογός του Μελβούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκαν εκ διαμέτρου αντίθετοι στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας, καθώς και στη συσχέτιση της προμήθειας των F-16 με την αποδοχή από πλευράς Τουρκίας του αιτήματος των δυο σκανδιναβικών χωρών.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη λάβει συγκεκριμένα μέτρα εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν», είπε ο Μπλίνκεν λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα της σκανδιναβικής επέκτασης του ΝΑΤΟ υποστηρίζεται σθεναρά από την Ουάσιγκτον.

Αντίθετα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε ότι δεν έχουν πειστεί όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ ειδικά για τη Σουηδία που πρέπει να κάνει περισσότερα έναντι της τρομοκρατίας και ειδικά του κουρδικού PKK για να ξανακερδίσει την υποστήριξη της Άγκυρας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι « η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, της στρατολόγησης και η προπαγάνδα, συνεχίζονται στη Σουηδία», ενώ αντίθετα υποσχέθηκε ότι οι συνομιλίες με τη Φινλανδία θα συνεχιστούν σύντομα».

Για το θέμα της προμήθειας των αμερικανικών F -16 ο Μπλίνκεν σημείωσε πως «δεν μπορώ να σας δώσω ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ να πω ότι έχω ήδη συμμετάσχει ενεργά στο να μιλήσω στο Κογκρέσο σχετικά με την ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης για το πακέτο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των F-16, προς την Τουρκία που είναι σημαντικό για τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στάθηκε στο γεγονός ότι στο Κογκρέσο το ζήτημα έχει συνδεθεί με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πώληση θα είναι επωφελής και για τους δύο. Σχολιάζοντας παράλληλα ότι «είναι άδικο να το ένα θέμα να εξαρτάται από το άλλο».

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube