Σε κλίμα βαθιάς θλίψης και οδύνης, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Τριπόλεως η εξόδιος ακολουθία για τον υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα με το F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας την περασμένη Δευτέρα.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, το φέρετρο με τη σορό του υποσμηναγού έφτασε λίγο μετά τις 10.30 στην Εκκλησία, πέρασε μπροστά από τα παραταγμένα αγήματα και οδηγήθηκε εντός του ιερού ναού, υπό παρατεταμένα χειροκροτήματα του κόσμου, που συγκεντρώθηκε για να απευθύνει το «ύστατο χαίρε» στον αδικοχαμένο πιλότο.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Συγκλόνισαν οι επικήδειοι των γονιών: «Όλη η Ελλάδα θα σε κουβαλάει στην ψυχή της»

Επικήδειους εκφώνησαν μεταξύ άλλων οι γονείς του 29χρονου υποσμηναγού. «Μάριε αγόρι μου, αστέρι της ψυχής μου. Πάντα χαμογελαστός, ποτέ δεν με είχες στεναχωρήσει Ήρεμος και υπομονετικός δεν παραπονιόσουν ποτέ και για τίποτα. Αξιοπρεπής και δοτικός. Ήσουν ο γιος που θα ήθελε να έχει κάθε μάνα στην αγκαλιά της» ανέφερε συγκλονισμένη από τον θάνατο του γιου της η μητέρα του υποσμηναγού.

«Από μικρός ονειρευόσουν να γίνεις πιλότος. Έθεσες ψηλούς στόχους και τα κατάφερες. Έγινες ο Ίκαρος της καρδιάς μας. Έγινες ήρωας που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε. Όλη η Ελλάδα βλέπει το πρόσωπό σου και φωνάζει ‘αθάνατος’. Εσύ και ο Στάθης δεν θα ξεχαστείτε ποτέ. Θα σας κουβαλάει όλη η Ελλάδα στην ψυχή της. Για μένα ήσουν και θα είσαι το παιδί μου, ο άγγελός μου που τόσο θαύμαζα. Τέλος θα αφιερώσω δύο στίχους στον Μάριο, στον Στάθη και σε όλους τους πιλότους που χάθηκαν: ο αετός πεθαίνει στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός. Όσιο αναπνέω δεν θα σε ξεχάσω ποτέ Αθάνατος».

«Πέθανε νωρίς, αλλά γεμάτος Ελλάδα»

Για τον χαρακτήρα του γιου του και την αγάπη του για την πατρίδα μίλησε ο πατέρας του. «Ο Μάριος είχε καταφέρει να εκμηδενίσει το εγώ του. Το είχε σβήσει από το λεξιλόγιό του. Υπήρχε μόνο το εσείς».

«Εύχομαι να τον μνημονεύει κάπου – κάπου η πατρίδα. Ίσως έτσι αναπαύεται καλύτερα η ψυχή του. Μου έλεγε: ‘Πατέρα η Ελλάδα δεν μου χρωστά, εγώ της χρωστάω’. Πιστεύω ότι το χρέος του το εκπλήρωσε. Το μόνο παρήγορο είναι ότι πέθανε όπως επιθυμούσε: νωρίς, αλλά γεμάτος Ελλάδα. Καλό σου ταξίδι».

ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
/ INTIME NEWS

Το «παρών» στην κηδεία έδωσαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, πλήθος βουλευτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και απόστρατοι και εν ενέργεια αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ταφή του 29χρονου σμηναγού θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο Αγίου Ιωάννη Πικερνίου.

Αύριο στο Νευροκόπι η κηδεία του 31χρονου σμηναγού

Αύριο Παρασκευή στο Νευροκόπι θα γίνει η κηδεία του κυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους, του 31χρονου σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη. Ο θάνατος του κυβερνήτη επιβεβαιώθηκε χθες από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, έπειτα από την ολοκλήρωση των ερευνών.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους. Το διθέσιο μαχητικό της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης είχε απογειωθεί από την Ανδραβίδα τη Δευτέρα στις 10:15 π.μ. και εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα το αεροσκάφος κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας. Το μεσημέρι της Δευτέρας εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια του Phantom ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας εντοπίστηκε η σορός του 29χρονου συγκυβερνήτη, υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα. Χθες το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του πως «ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη» και πως «η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του».
naftemporiki.gr