Weather Icon
Ελλάδα , ΟΗΕ , Πυροσβεστική , Τουρκία 10 Φεβρουαρίου 2023

Η Ελλάδα επιδεικνύει ισχυρή αλληλεγγύη στην σεισμόπληκτη Τουρκία

Η Ελλάδα επιδεικνύει ισχυρή αλληλεγγύη στην σεισμόπληκτη Τουρκία

Την πρώτη ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια συνόδευσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Η Ελλάδα έχει επιδείξει ισχυρή αλληλεγγύη  στην Τουρκία, η οποία επλήγη από δύο φονικούς σεισμούς τη Δευτέρα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να μεταφέρουν τα συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση τους στο τουρκικό κράτος και έθνος. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο CNN International την Τρίτη, είπε: «Κοιτάξτε, νομίζω ότι σε αυτούς τους καιρούς κρίσης, αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι στην τελική, είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές».

«Και πάλι, θα σας επαναλάβω αυτό που είπα δημόσια, ότι οι Έλληνες και οι Τούρκοι είναι φίλοι. Μπορεί να έχουμε τις πολιτικές μας διαφορές, αλλά στο κάτω κάτω της γραφής δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον τουρκικό λαό»: είπε ο Μητσοτάκης.

Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για την εντυπωσιακή εικόνα η οποία δείχνει ένα επτάχρονο κορίτσι να διασώζεται από τις ελληνικές ομάδες διάσωσης, ο Μητσοτάκης είπε: «Στην τελική, δεν μπορώ να φανταστώ πιο δυνατή εικόνα από την εικόνα – που ίσως έχετε δείξει – στην οποία Έλληνας και Τούρκος διασώστες σώζουν ένα επτάχρονο κορίτσι. Αυτές είναι πολύ δυνατές εικόνες και χτίζουν γέφυρες ανάμεσα στους λαούς μας».

Την Πέμπτη, όταν μίλησε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας.

Η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να του μεταφέρει τα συλλυπητήριά της.

Ομοίως, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τηλεφώνησε τη Δευτέρα στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να εκφράσει τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη του στην Τουρκία.

Την ίδια ημέρα, έδωσε εντολή στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, στη Γενεύη, να επικοινωνήσει με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OHCA) για να καθορίσει την έκτακτη συνεισφορά της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων των σεισμών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω του OHCA.

Συνεπώς, η Ελλάδα ήταν πάλι μεταξύ των πρώτων χωρών που έστειλαν ομάδες διάσωσης για να συνεισφέρουν στις προσπάθειες παροχής βοήθειας στις σεισμόπληκτες επαρχίες στη νότια Τουρκία.

Συνολικά 21 διασώστες της επίλεκτης ομάδας της ΕΜΑΚ με δύο ειδικούς σκύλους έφτασαν στην Τουρκία τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη ακολούθησαν άλλοι 18 διασώστες. Τα ξημερώματα της Πέμπτης, δύο από τις πέντε πτήσεις που μεταφέρουν ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα αποτελείται από 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, μεταξύ άλλων, έφτασαν στο αεροδρόμιο των Αδάνων.

 

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://www.aa.com.tr/en/turkiye/greece-shows-strong-solidarity-with-quake-hit-turkiye/2813

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube