Weather Icon

Bruegel: Στα 800 δισ. ευρώ ο λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης για την Ευρώπη

Bruegel: Στα 800 δισ. ευρώ ο λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης για την Ευρώπη

Στην όγδοη θέση η Ελλάδα με 9,5 δισεκατομμύρια.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλέον δεσμεύσει ή διαθέσει 681 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ η Βρετανία διέθεσε 103 δισ. ευρώ και η Νορβηγία 8,1 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με την ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Bruegel.

Το σύνολο των 792 δισ. ευρώ συγκρίνεται με 706 δισ. ευρώ στην τελευταία αξιολόγηση του Bruegel τον Νοέμβριο, καθώς οι χώρες συνεχίζουν μέσα στον χειμώνα να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από τη διακοπή των περισσότερων παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη το 2022.

Η Γερμανία βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα δαπανών, διαθέτοντας σχεδόν 270 δισεκατομμύρια ευρώ – ένα ποσό που επισκίασε όλες τις άλλες χώρες. Η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν οι επόμενες υψηλότερες, αν και η καθεμία δαπάνησε λιγότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ.  H Ελλάδα είναι όγδοη με 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Σε κατά κεφαλήν βάση, το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Γερμανία πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες δαπάνες. 

Οι δαπάνες που διέθεσαν οι χώρες για την ενεργειακή κρίση είναι πλέον στην ίδια κατηγορία με το ταμείο ανάκαμψης COVID-19 της ΕΕ ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο συμφωνήθηκε το 2020 και με το οποίο οι Βρυξέλλες ανέλαβαν κοινό χρέος και το μεταβίβασαν στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η επικαιροποίηση των δαπανών για την ενέργεια έρχεται καθώς οι χώρες συζητούν τις προτάσεις της ΕΕ για περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων για έργα πράσινης τεχνολογίας, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να ανταγωνιστεί τις επιδοτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Τα σχέδια αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ ότι η ενθάρρυνση περισσότερων κρατικών ενισχύσεων θα διαταράξει την εσωτερική αγορά του μπλοκ. Η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για το πακέτο ενεργειακών ενισχύσεων-μαμούθ , το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που μπορούν να αντέξουν άλλα κράτη της ΕΕ.

Το Bruegel δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις έχουν εστιάσει το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης σε μη στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό της λιανικής τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ενέργεια, όπως μειώσεις του ΦΠΑ στη βενζίνη ή ανώτατα όρια τιμών λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δεξαμενή σκέψης δήλωσε ότι αυτή η δυναμική πρέπει να αλλάξει, καθώς τα κράτη εξαντλούν τον δημοσιονομικό χώρο για να διατηρήσουν μια τόσο ευρεία χρηματοδότηση.

“Αντί για μέτρα καταστολής των τιμών που αποτελούν de facto επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, οι κυβερνήσεις θα πρέπει τώρα να προωθήσουν περισσότερο πολιτικές στήριξης του εισοδήματος που θα στοχεύουν στα δύο χαμηλότερα πεμπτημόρια της κατανομής του εισοδήματος και σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας”, δήλωσε ο ερευνητής Τζιοβάνι Σγκαραβάτι. 

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube