Weather Icon

Αρμένιος αναλυτής: Η Ρωσία είναι ο πιο πολλά υποσχόμενος φορέας για την Αρμενία

Αρμένιος αναλυτής: Η Ρωσία είναι ο πιο πολλά υποσχόμενος φορέας για την Αρμενία

Η ΕΑΟΕ έγινε ο κύριος εξωτερικός εμπορικός εταίρος της Αρμενίας το 2022, ανέφερε ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Ένταξη και Ανάπτυξη», πολιτικός αναλυτής Αράμ Σαφαριάν σε συνέντευξη Τύπου στις 15 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της οικονομικής έρευνας της Ευρασιατικής Λέσχης Εμπειρογνωμόνων «Η οικονομία της Αρμενίας το 2022 στο πλαίσιο της ένταξης στην ΕΑΟΕ», όπως αναφέρει το news.am.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  η ΕΑΟΕ αντιπροσώπευε το 47% των εξαγωγών από την Αρμενία και το 31% των εισαγωγών στη χώρα το 2022. Ταυτόχρονα, τόνισε τις μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας με την ΕΑΟΕ. Ο εμπορικός κύκλος εργασιών με τη Ρωσία, η οποία δεν είναι μόνο ο στρατηγικός σύμμαχος της Αρμενίας, αλλά και ο σημαντικότερος εμπορικός και οικονομικός εταίρος, αυξάνεται ιδιαίτερα γρήγορα.

«Η Ρωσία είναι ο πιο πολλά υποσχόμενος φορέας για την Αρμενία», είπε ο Σαφαριάν.

Οι εξαγωγές από την Αρμενία στη Ρωσία αυξήθηκαν 2,9 φορές. Ο εμπορικός κύκλος εργασιών της Αρμενίας με τη Ρωσία τον Ιανουάριο-Νοέμβριο του περασμένου έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021 αυξήθηκε κατά 77% και ξεπέρασε τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο όγκος των ρωσικών επενδύσεων στην Αρμενία είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η συνεργασία της Αρμενίας με τις χώρες της Ένωσης αναπτύσσεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ της Αρμενίας και των κρατών μελών της ΕΑΟΕ τον Ιανουάριο-Νοέμβριο 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021 αυξήθηκε κατά περισσότερο από 90% και ανήλθε σε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Και σε όλη την περίοδο της ένταξης της Αρμενίας στην ΕΑΟΕ, οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ένωσης αυξήθηκαν περίπου 10 φορές.

Σύμφωνα με τον Σαφαριάν, το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να μειωθεί ελαφρώς, αλλά η Αρμενία μπορεί να αυξήσει τους δείκτες στο 5-7%. Σε αυτό θα συμβάλουν οι επιστημονικές-ειδικές συζητήσεις που διοργανώνει η προεδρεύουσα της ΕΑΟΕ η Ρωσία, και η αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησης των διαδικασιών ολοκλήρωσης στο πλαίσιο της ένωσης.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube