Ουκρανία , Ρωσία 17 Μαΐου 2024

Ουκρανικό χτύπημα στην αεροπορική βάση της Κριμαίας

Ουκρανικό χτύπημα στην αεροπορική βάση της Κριμαίας

Δύο μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 και ένα Su-27 έχουν καταστραφεί

Ένα ουκρανικό χτύπημα μεγάλου βεληνεκούς στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα αεροπορική βάση Μπελμπέκ στην κατεχόμενη Κριμαία κατέστρεψε τρία ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και μια εγκατάσταση καυσίμων, δήλωσε η αμερικανική δορυφορική εταιρεία Maxar.

Η εταιρεία επικαλέστηκε δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν την Πέμπτη και δείχνουν ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 και ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-27 είχαν καταστραφεί, ενώ ένα τρίτο, τύπου MiG-29 φαίνεται να έχει επίσης υποστεί ζημιές.

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση στην αεροπορική βάση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με ανακοινώσεις του τις προηγούμενες μέρες είχε ενημερώσει πως δέχθηκε επίθεση από την Ουκρανία στην Κριμαία, με τις δυνάμεις αεράμυνας να αναχαιτίζουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS. 

Μαζική επίθεση από drones αναφέρει η Ρωσία

Για μαζική επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κάνουν λόγο ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, drones έπληξαν τη νοτιοδυτική Ρωσία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άμαχοι, να προκληθεί πυρκαγιά σε τουλάχιστον ένα διυλιστήριο και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση μέρους της Σεβαστούπολης στην προσαρτημένη Κριμαία.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως εξουδετέρωσε 51 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιτέθηκαν στην Κριμαία, 44 πάνω από την περιφέρεια του Κρασνοντάρ, έξι πάνω από αυτή το Μπελγκορόντ και άλλο ένα πάνω από το Κουρσκ.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπελγκορόντ, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας το θάνατο μιας μητέρας και του τετράχρονου παιδιού της από επίθεση στο χωριό Οκτιάμπρσκι.

Στην περιφέρεια του Κρασνοντάρ, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν μέσω του Telegram πως δύο ουκρανικά drones προκάλεσαν πυρκαγιά σε διυλιστήριο στο Τουαπσέ, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, χωρίς να προκληθούν θύματα. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Βενιαμίν Κοντρατίγεφ δήλωσε ότι η επίθεση έπληξε “πολιτικές υποδομές” στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ, προκαλώντας πυρκαγιές. Από ανώνυμες πηγές του ρωσικού μέσου ενημέρωσης Astra, προκύπτει πως επλήγησαν δύο αποθήκες πετρελαίου και δύο τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου στη ζώνη του λιμανιού.

Στην Κριμαία, η Σεβαστούπολη, που αποτελεί τη βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αντιμετώπισε “μερική διακοπή” ηλεκτροδότησης από ζημιές σε ηλεκτρικό υποσταθμό, όπως ανέφερε μέσω Telegram ο διορισμένος από τη Μόσχα τοπικός κυβερνήτης, Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ. 

Ο ρωσικός στρατός αναφέρει τακτικά πως αντιμετωπίζει τέτοιου είδους επιθέσεις, σπάνια όμως υποστηρίζει τόσες καταρρίψεις.

Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την επίθεση.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube