Weather Icon

Τα ΜΜΕ βλέπουν παντού θερμό επεισόδιο

Τα ΜΜΕ βλέπουν παντού θερμό επεισόδιο

Βλέποντας χθες τα βραδινά δελτία ειδήσεων να ανακοινώνουν λίγο πολύ ότι φθάσαμε μια ανάσα από ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, λίγο ακόμη και θα έπρεπε να αναζητήσουμε τα φυλλάδια επιστράτευσης και μετά στο σούπερ μάρκετ για εφόδια, με ή χωρίς καλάθι του νοικοκυριού.

Ο πανικός που εξέπεμπαν τα δελτία αφορούσε ένα από τα συνήθη και πολύ συχνά έντονα επεισόδια μεταξύ σκαφών του Λιμενικού της Ελλάδας και της Τουρκίας με αφορμή την έναρξη της αλιευτικής περιόδου, της γνωστής και ως «μάχης της τσιπούρας».

Εδώ και χρόνια κάθε πρώτο τρίμηνο της χρονιάς όταν υπάρχει έντονη δραστηριότητα των ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών σε περιοχές γύρω από τα ΄Ιμια την Ψέριμο ,το Φαρμακονήσι , το Αγαθονήσι ακόμη και κοντά στην Ζουράφα ,τα επεισόδια με τις απόπειρες παράνομης αλίευσης εντός ελληνικών χωρικών υδάτων είναι συχνά.

Τουρκικά σκάφη του Λιμενικού προσπαθούν να εκφοβίσουν και να εκδιώξουν Έλληνες ψαράδες από περιοχές που βαφτίζουν ως «γκρίζες ζώνες», το Ελληνικό λιμενικό παρεμβαίνει για να προστατεύσει τους Έλληνες ψαράδες και συγχρόνως για να εκδιώξει τους τούρκους ψαράδες από περιοχές που δεν έχουν δικαίωμα να αλιεύουν.  Εκεί πολύ συχνά τα σκάφη των δυο Λιμενικών έρχονται σε πολύ στενή επαφή και έχουμε ακόμη και επεισόδια προσπάθειας εμβολισμού η ακόμη και πυρών στον αέρα που δημιουργούν ένα επικίνδυνο κλίμα.

Όμως θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα περιστατικά στα ελληνοτουρκικά στην πραγματική διάσταση τους.

Θερμό επεισόδιο δεν θα προκληθεί από το τζαρτζάρισμα των σκαφών των Λιμενικών των δυο χωρών ούτε από την προσπάθεια των τουρκικών αλιευτικών να ψαρέψουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Είναι περιστατικά επικίνδυνα τα οποία όμως ακόμη και εάν κλιμακωθούν μπορεί να είναι διαχερίσιμα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος δημιουργίας κλίματος πανικού,ώστε το θερμό επεισόδιο να μετατρέπεται πλέον σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Είναι το ίδιο ακριβώς που συνέβη με το θέμα του υποτιθέμενου προγραμματισμού επέκτασης στα 12 ν.μ.

Ένα δημοσίευμα στην Αθήνα, το οποίο δεν επιβεβαιώνεται από καμιά πηγή, για επέκταση των χωρικών υδάτων γύρω από την Κρήτη είχε σαν αποτέλεσμα να δοθεί η ευκαιρία στην τουρκική ηγεσία να επαναφέρει το casus belli. Και με περισσή ευκολία όλα τα ελληνικά ΜΜΕ σπεύδουν να δηλώσουν ότι το casus belli έχει επεκταθεί και για την περιοχή νοτίως της Κρήτης όταν δεν το έχει πει προς το παρόν κανένας τούρκος αξιωματούχος, καθώς όλοι ομιλούν για casus belli στο Αιγαίο το οποίο φυσικά δεν φθάνει νοτίως της Κρήτης.

Ψυχραιμία λοιπόν.Όταν βρεθούμε πραγματικά μια ανάσα από θερμό επεισόδιο και δυστυχώς ενδέχεται να υπάρξουν πολλές ευκαιρίες το επόμενο διάστημα, θα το καταλάβουμε όλοι, και χωρίς τα βραδινά δελτία…

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube