Weather Icon
Cyberwar , Ουκρανία , Ρωσία 10 Ιανουαρίου 2023

Οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου

Οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις σε διάφορους “στόχους” στην Ουκρανία

Ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας της Ουκρανίας είπε ότι ορισμένες κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες και μη στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Όπως αναφέρει το Politico ο επικεφαλής Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών και Προστασίας Πληροφοριών (SSSCIP) της Ουκρανίας, Βίκτορ Ζόρα, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις  ταυτόχρονα με τις στρατιωτικές, στο πλαίσιο της εισβολής της στην Ουκρανία, και υποστηρίζει ότι ο εν λόγω ψηφιακός πόλεμος αποτελεί μέρος αυτών που το Κίεβο θεωρεί εγκλήματα πολέμου σε βάρος αμάχων.

«Όταν παρατηρούμε την κατάσταση στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε κάποιο συντονισμό μεταξύ στρατιωτικών πληγμάτων και κυβερνοεπιθέσεων, και καθώς η πλειοψηφία των επιθέσεων στο πεδίο της μάχης στοχεύει αμάχους – μια ξεκάθαρη ενέργεια που αποτελεί έγκλημα πολέμου – οι παράλληλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο μπορούν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο Ζόρα σε συνέντευξή του στο ξένο ειδησεογραφικό μέσο.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι συγκεντρώνουν στοιχεία για τις κυβερνοεπιθέσεις που σχετίζονται με στρατιωτικά πλήγματα και μοιράζονται τις πληροφορίες με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICC), σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν πιθανές διώξεις για τις ρωσικές ενέργειες, πρόσθεσε. 

Ο Ζόρα έφερε ως παράδειγμα τις ρωσικές επιθέσεις του περασμένου Ιουλίου κατά της DTEK, της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στην Ουκρανία.

«Το θερμοηλεκτρικό τους εργοστάσιο βομβαρδίστηκε και ταυτόχρονα, το εταιρικό τους δίκτυο δέχτηκε επίθεση. Πρόκειται για κατευθυνόμενη και προγραμματισμένη δραστηριότητα από τους Ρώσους, την οποία πραγματοποίησαν τόσο στον πραγματικό κόσμο όσο και στον κυβερνοχώρο», εξήγησε.

Υποστήριξε ότι έχουν παρατηρηθεί παρόμοιες δραστηριότητες στην Οδησσό, το Λβιβ και το Μικολάιφ, όπου οι βομβαρδισμοί «υποστηρίζονται από επιθέσεις εναντίον τοπικών αρχών ιστοσελίδων ή τοπικών παρόχων υπηρεσιών ίντερνετ»

Αυτές οι επιθέσεις έχουν «άμεσο αντίκτυπο» διακόπτοντας τις υπηρεσίες διαδικτύου, τις υποδομές πληροφορικής, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες και τις κρίσιμες υποδομές, είπε, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί πολίτες «εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα αυτών των πόρων».

Η Ρωσία έχει αποπειραθεί επίσης να σπείρει τον πανικό μέσω της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης, καθώς και μέσω της προσπάθειας να διεισδύσει σε δίκτυα και να αποκτήσει πρόσβαση σε στοιχεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει προκειμένου να εντοπίσει άτομα, τα οποία θεωρεί ότι αποτελούν απειλή για την πολεμική της προσπάθεια, συμπλήρωσε.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν επίσης επισημάνει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσαν να «εξαπλωθούν» και σε χώρες του ΝΑΤΟ, κλιμακώνοντας πιθανώς τη σύγκρουση.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube