Weather Icon
Αλβανία , πΓΔΜ, Σκόπια 9 Ιανουαρίου 2023

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας προσκαλεί στα Τίρανα τους επικεφαλής των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας προσκαλεί στα Τίρανα τους επικεφαλής των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων

Αλβανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κάλεσε να έρθουν την Τρίτη στα Τίρανα, τους ηγέτες των αλβανικών κομμάτων στα Σκόπια.

 Η επικείμενη άτυπη συνάντηση επιβεβαιώθηκε από την «Ζουρνάλ», η οποία σημειώνει ότι η τελευταία συνάντηση μαζί τους ήταν πριν από έξι χρόνια.

 Τη συμμετοχή στη συνάντηση αυτή επιβεβαίωσαν ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, Άρμπεν Ταραβάρι και ο επικεφαλής της Εναλλακτικής, Αφρίμ Γκάσι. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή η πρόθεση του επικεφαλής του DUI, Αλί Αχμέτι. 

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Besa, Μπιλάλ Κασάμι, έχει πάρει διαφορετική απόφαση, δεν θα καθίσει με τον Αχμέτ.

«Εμείς ως Κίνημα Besa δεν έχουμε κανένα απολύτως δίλημμα σχετικά με τους πολιτικούς στόχους προς όφελος των συμφερόντων των Αλβανών στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας από την πλευρά του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Αλβανίας, κ. Έντι Ράμα. 

Η ανησυχία μας είναι με τους στόχους και τα πολιτικά κόλπα του DUI και του Αλί Αχμέτι. 

Εμείς, ως  Λεβίζιε Μπέσα (Lévizje Besa), ανταποκρινόμαστε θετικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αλλά δεν χρειάζεται και δεν το θεωρούμε λογικό να καθόμαστε σε ένα τραπέζι με το DUI του Αλί Αχμέτ κάθε φορά που χρειάζεται να διασωθεί», δήλωσε ο Φαρούκ Avziu, εκπρόσωπος της Besa.

Οι λόγοι αυτής της συνάντησης δεν αποκαλύπτονται στην πρόσκληση του Ράμα, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εστιάσει τη συνάντηση στην υποστήριξη των συνταγματικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Συνάντηση ίδιας μορφής με τους  Αλβανούς είχε διοργανώσει ο Ράμα στα Τίρανα στις 29 Δεκεμβρίου 2016, από την οποία προέκυψε κοινή δήλωση των αλβανικών πολιτικών κομμάτων για τη διατήρηση των συμφερόντων των Αλβανών. 

Οραματίστηκε πλήρη γλωσσική ισότητα, συμπεριλαμβανομένης της αλβανικής στο Σύνταγμα, ίση περιφερειακή ανάπτυξη, διεθνείς επιτροπές για την πλήρη διαλεύκανση κατασκευασμένων υποθέσεων καθώς και μια συνολική συζήτηση για την κρατική σημαία, τον ύμνο και το εθνόσημο, ώστε τα κρατικά σύμβολα να αντικατοπτρίζουν την κοινωνική πολυεθνικότητα και ισότητα στη Βόρεια Μακεδονία.

Οι ηγέτες που υπέγραψαν δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται στα Σκόπια για να διατηρήσουν αυτές τις δεσμεύσεις.

Η τελευταία συνάντηση των μερών που υπέγραψαν την Κοινή Διακήρυξη ήταν τον Ιούλιο του 2017.

Τα αλβανικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία εδώ και χρόνια έχουν διαφορετικές πολιτικές που εξυπηρετούν κυρίως τα συμφέροντα και τις τάσεις των επικεφαλής των.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube