Weather Icon
Βουλγαρία , Ενεργειακά , Ρωσία 25 Ιανουαρίου 2023

Η Βουλγαρία προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο! Αναβιώνουν τα σχέδια του αγωρού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Η Βουλγαρία προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο! Αναβιώνουν τα σχέδια του αγωρού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Στοχεύοντας στην πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο η Βουλγαρία, σε συνεργασία με την Ελλάδα, επιδιώκει να αναβιώσει τα σχέδια για έναν αγωγό μεταφοράς αργού πετρελαίου από την Αλεξανδρούπολη προς το βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Handelsblatt «οι πρώτες σκέψεις για τον αγωγό χρονολογούνται από το 1993. (…) Το 2007, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψαν στην Αθήνα συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού. (…) Όμως, το 2008 οι αντιδράσεις στο Μπουργκάς και τη γύρω περιοχή κατά του έργου πλήθυναν, καθώς ο αγωγός επρόκειτο να διασχίσει δύο περιοχές διατήρησης της φύσης», με αποτέλεσμα την αποχώρηση της βουλγαρικής κυβέρνησης. (…) Τώρα, ωστόσο, «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θέτει το σχέδιο υπό νέο πρίσμα. Στις αρχές Ιανουαρίου, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας συμφώνησαν να συνεχίσουν το σχεδιασμό του αγωγού».

Επί του παρόντος, «η ευρωπαϊκή θυγατρική του ρωσικού ομίλου Lukoil κατέχει το 93% του διυλιστηρίου Neftochim Burgas, το οποίο είναι το μοναδικό της Βουλγαρίας, αλλά και το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προμηθεύοντας επίσης και άλλες βαλκανικές χώρες με προϊόντα ορυκτελαίου. (…) Με τον σχεδιαζόμενο αγωγό, η Βουλγαρία θα μπορούσε πρωτίστως να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό του μοναδικού διυλιστηρίου που διαθέτει». Τέλος, για την αναβίωση του έργου ενδιαφέρεται επίσης η ελληνική ενεργειακή εταιρεία Copelouzos Group, η οποία συμμετείχε και στην αρχική κοινοπραξία, ενώ ο πρόεδρος της εταιρείας σχολίασε πως «λόγω των προπαρασκευαστικών εργασιών που έγιναν στο παρελθόν, το έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί σχετικά γρήγορα», αν και ο αγωγός προβλέπεται πως θα είναι αρκετά μικρότερος από το αρχικώς προβλεπόμενο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube