Weather Icon
Τουρκία 28 Ιανουαρίου 2023

Η δολοφονία του Γκρίζου Λύκου Ατές Σινάν από “συντρόφους” του, δημιουργεί προβλήματα στον Μπαχτσελί

Η δολοφονία του Γκρίζου Λύκου Ατές Σινάν από “συντρόφους” του, δημιουργεί προβλήματα στον Μπαχτσελί

Η δολοφονία που αναστατώνει τους εταίρους του Ερντογάν

Του Κώστα Ράπτη

Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί αποτελεί από το 2016 και μετά σταθερό σύμμαχο της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Όμως η απήχησή του το τελευταίο διάστημα υποχωρεί. Οι δημοσκοπήσεις εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν το κόμμα θα μπορέσει να συγκεντρώσει στις εκλογές του Μαϊου το ποσοστό του 7% που ισούται με το νέο (μειωμένο ακριβώς για χάρη του) όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Όμως, σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, μια δολοφονία έρχεται να αναστατώσει τους κόλπους των εθνικιστών, υπενθυμίζοντας τις μεθόδους υποκόσμου που διαπερνούν τον χώρο.

Στις 30 Δεκεμβρίου έπεσε νεκρός από επίθεση ενόπλου με μηχανάκι ο 38χρονος Σινάν Ατές, ενώ εξερχόταν του γραφείου του στην κεντρική συνοικία Τσάνκαγια της Άγκυρας. Ο Ατές υπήρξε αρχηγός των “Ιδεαλιστών” (Ulku Ocaklari), ήτοι της νεολαίας των εθνικιστών που είναι περισσότερο γνωστή διεθνώς με το παρωνύμιο των “Γκρίζων Λύκων”.

Παραδόξως, η ηγεσία του κόμματός του αντέδρασε με χαρακτηριστική απάθεια. Στην κηδεία του Ατές στην ιδιαίτερη πατρίδα του Προύσα δεν παρέστη κομματική αντιπροσωπεία, συλληπητήριο μήνυμα δεν εκδόθηκε, ενώ ο Μπαχτσελί απαξίωσε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Προφανώς αυτό δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι ο Ατές βρισκόταν σε τροχιά σύγκρουσης με τον Μπαχτσελί. Ενώ ανέλαβε την ηγεσία της νεολαίας το 2019, προφανώς με τις ευλογίες του αρχηγού, έναν χρόνο μετά υποχρεώθηκε να παραιτηθεί – και πληροφορίες τον ήθελαν να προβάλλει ως επίδοξος αντικαταστάτης του Μπαχτσελί.

Ακόμη χειρότερα: ο δολοφονηθείς διατηρούσε διαύλους με τους “πρώην”. Μολονότι το 2017 επέδειξε κομματική νομιμοφροσύνη, όταν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Μπαχτσελί υπό την Μεράλ Άκσενερ αποχωρούσαν και ίδρυαν το (αντιπολιτευόμενο και πολύ ισχυρότερο σήμερα) “Καλό Κόμμα”, ο Ατές φαίνεται να βρήκε στον θάνατό του περισσότερους υποστηρικτές μεταξύ των “διασπαστών”.

Η ίδια η Ακσενέρ σε κοινοβουλευτική αγόρευσή της χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα. Υποστήριξε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι κάποιοι “επιχειρούν να καλύψουν τους πραγματικούς δράστες χρησιμοποιώντας την ισχύ του κράτους”. Και απηύθυνε το εξής ρητορικό ερώτημα στον αρχηγό του κράτους: “Κύριε Ερντογάν, Τι συμβαίνει σε αυτό το κράτος, το οποίο ισχυρίζεσθε ότι κυβερνάτε, αλλά προφανώς αδυνατείτε;”.

Ο ισχυρός άνδρας της Άγκυρας αντιμετώπισε και αυτοπροσώπως αντίστοιχα ερωτήματα. Σε συγκέντρωσή του στην Προύσα η αστυνομία απομάκρυνε άτομα που κρατούσαν πανώ με το όνομα του Ατές, ενώ μέρος του πλήθους φώναζε το σύνθημα “Δικαιοσύνη για τον Σινάν”.

Σύμφωνα με το al-monitor.com, οι έρευνες για το έγκλημα της 30ής Δεκεμβρίου δεν έχουν οδηγήσει σε πλήρη διαλεύκανση. Περίπου δεκαπέντε ύποπτοι για ανάμιξη, ανάμεσά τους και μέλη του MHP ή των “Γκρίζων Λύκων”, έχουν συλληφθεί, αλλά ο φυσικός αυτουργός διαφεύγει.

Διόλου τυχαία, δολοφονική επίθεση δέχθηκε, εννέα μήνες πριν από τον Ατές, και ο πολιτικός του σύμμαχος Τσαγρί Ουνέλ, πρώην επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων στην Μερσίνα. Ο ίδιος κατόρθωσε να επιβιώσει και να ανταποδώσει τα πυρά, σκοτώνοντας τους δύο επιτιθέμενους, που κατά πληροφορίες ήσαν μέλη του MHP.

Η “τάση” του Ατές απειλεί τώρα με αποχή από τις εκλογές και ο θείος του δολοφονηθέντος, πρώην βουλευτής του MHP Χαλίλ Ιμπραχίμ Μποζκούρτ, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: “Ελέγχουμε πολιτικά τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους. Αν ο πρόεδρός μας δεν επιδείξει αποφασιστικότητα πριν από τις εκλογές, εμείς, οι φίλοι και συγγενείς του αείμνηστου Σινάν Ατές (φωτογραφία), δεν θα προσέλθουμε στις κάλπες”.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube