Weather Icon

«Γρύπας»: Η Ελληνική απάντηση στα Τουρκικά Bayraktar – Το φιλόδοξο project για «made in Greece» οπλισμένα μη επανδρωμένα UCAV

«Γρύπας»: Η Ελληνική απάντηση στα Τουρκικά Bayraktar – Το φιλόδοξο project για «made in Greece» οπλισμένα μη επανδρωμένα UCAV

Με σώμα λιονταριού, κεφάλι και φτερά αετού και ουρά φιδιού ο «Γρύπας», το τρομακτικό μυθολογικό τέρας παρουσιαζόταν ως ο φρουρός του Μινωικού Ανακτόρου στην Κρήτη. 3000 χρόνια μετά η Ελλάδα ετοιμάζεται να κατασκευάσει τον σύγχρονο «Γρύπα», φρουρό του Αιγαίου απέναντι στα Τουρκικά Bayraktar  που θα αποτελέσει την απάντηση της Αθήνας στο ξέφρενο «καλπασμό» των γειτόνων στον τομέα των μη επανδρωμένων τα οποία μπορούν μάλιστα να φέρουν όπλα. Και να καλύψει με το φιλόδοξο project για «made in Greece» drones, το  τεράστιο χάσμα με την Τουρκία στα UCAV τα οποία αποτελούν ένα από τα πλεονεκτήματα των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Μια απειλή η οποία ανησυχεί έντονα το Ελληνικό Επιτελείο το οποίο ψάχνει λύσεις για να τα αντιμετωπίσει.

Ο «Γρύπας» παρουσιάστηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών όπου μπήκαν οι υπογραφές του μνημονίου συνεργασίας ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα και να εξελιχθεί το συντομότερο δυνατό.  Τέσσερα Πανεπιστημιακά ιδρύματα θα διαθέσουν τη γνώση, το υπουργείο Οικονομικών χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμμετέχει ενώ την κατασκευή αναλαμβάνει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Στόχος η σχεδίαση, δοκιμή και μαζική παραγωγή του πρώτου Ελληνικού οπλισμένου μη επανδρωμένου αεροχήματος.  Η αρχική χρηματοδότηση αφορά 5 εκ και προβλέπει τον σχεδιασμό του «Γρύπα» από τα Ελληνικά «μυαλά» των Πανεπιστημίων τα όποια ήδη εργάζονται πάνω στο σχετικό project. Ο ‘’Γρύπας’’ ένα μεγάλο UCAV κατηγορίας MALE(Medium AltitudeLongEndurance) με άνοιγμα πτερύγων άνω των 20 μέτρων και τουρμπο-τζετ κινητήρα μικρογραφία του κινητήρα που χρησιμοποιεί το μεταγωγικό αεροσκάφος C-130. Θα στηρίζεται στους αισθητήρες του ‘’ΑΡΧΥΤΑ’’ με διαφορά όμως ότι αυτοί θα μπορούν να δεχτούν και να κατευθύνουν όπλα. Τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα παραπέμπουν στον οπλισμό του Αμερικανικής κατασκευής πανίσχυρου UCAV MQ-9 ReaperO «Γρύπας» θα διαθέτει μεγάλη εμβέλεια δράσης και όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε θα μπορεί να απογειώνεται από την Κρήτη και να προσεγγίζει τον Περσικό Κόλπο. Εκεί θα έχει την δυνατότητα παραμονής αρκετών ωρών προκειμένου να αναγνωρίσει και να πλήξει στόχους. Ενώ τα καύσιμα του θα αρκούν ώστε να επιστρέψει άνετα πίσω στη βάση του. Η σχεδίαση του σύμφωνα με πληροφορίες θα παραπέμπει στο Ισραηλινό  Heron το οποίο χρησιμοποιεί ως μη οπλισμένο UAV και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για αποστολές επιτήρησης.

Έπειτα από τον σχεδιασμό του «Γρύπα» από τα Πανεπιστήμια θα ακολουθήσει νέα χρηματοδότηση.Τα πρωτότυπα που θα κατασκευαστούν θα δοκιμαστούν και από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να κάνουν τις παρατηρήσεις τους. Ώστε τελικά να προχωρήσει η μαζική παραγωγή από την ΕΑΒ. Το χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη οριστεί ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ο σχεδιασμός βρίσκεται σε αρκετά ώριμο στάδιο.

Η κατασκευή του «Γρύπα» θα δώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις ένα ακόμη όπλο στη «φαρέτρα» της ενώ θα φέρει ισορροπία στον τομέα των μη επανδρωμένων dronesEκεί όπου παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πριν από την Τουρκία είχει προχωρήσει με τον «ΠΗΓΑΣΟ» στην κατασκευή  «madein Greece» μη επανδρωμένου οι γείτονες τα επόμενα χρόνια πήραν τεράστιο προβάδισμα και πλέον εξάγουν Bayraktar.

«Αξιοποιώντας τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας» για την έρευνα, ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone).

Στο πλαίσιο αυτό, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τέσσερα Πανεπιστήμια της χώρας –το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών– προχωρούν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή του νέου αεροχήματος.
Το Υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, επιθυμώντας να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας σε καινοτομικούς τομείς, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και της χώρας συνολικά, αποφάσισε να συνδράμει και να χρηματοδοτήσει ακόμα ένα σημαντικό πρόγραμμα, που αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τους εμπλεκόμενους φορείς και, ευρύτερα, για την επιστημονική κοινότητα, την ελληνική οικονομία και, συνολικά, την πατρίδα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube