«Στο πεδίο των ανοιχτών απειλών απαντάμε με αποφασιστική ετοιμότητα στην όποια μεγαλόστομη επιθετικότητα» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: «Όσοι διαλαλούν ότι ίσως έρθουν μια νύχτα ξαφνικά, να ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα». Απευθυνόμενος στην ηγεσία της γειτονικής χώρας σημείωσε ακόμη πως «κάθε γιουρούσι τους μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση μπροστά στο τρίγωνο του διεθνούς δικαίου, των ακμαίων Ένοπλων Δυνάμεων και των ισχυρών συμμαχιών μας». Επανέλαβε πως η Ελλάδα «δεν ανοίγει διάλογο με το παράλογο» αλλά «μένει πάντα ανοιχτή στη νομιμότητα, στη λογική, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών μας με γνώμονα το διεθνές δίκαιο».

Nick Paleologos / SOOC

«Με τα αεροσκάφη Viper, τα νέα αναβαθμισμένα Block 50 και 52, με τα νέα 24 αεροσκάφη Rafale που θα έχουμε παραλάβει εξ ολοκλήρου εντός του επόμενου έτους και με μια μοίρα F-35 αργότερα – καθώς η Ελλάδα έχει επίσημα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στο προγράμμα αυτού του σημαντικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ. Σε μία στιγμή που οι απειλητικοί γείτονές μας, αντί για συμπαραγωγή, έχουν πια αποκλειστεί οριστικά από τα μαχητικά 5ης γενιάς και αντί να διαθέτουν ανάλογα μαχητικά ασθμαίνουν διεκδικώντας την πιθανότητα να εκσυγχρονίστούν ίσως – κάποτε – τα δικά τους F16» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι σήμερα «γράφονται δύο εμβληματικά γεγονότα»: «Το πέμπτο αναβαθμισμένο σε έκδοση viper F-16 είναι έτοιμο να πετάξει από εδώ στην Κρήτη για να αναλάβει υπηρεσία. Και το τεχνικό κέντρο της ΕΑΒ αποκτά δυο σημαντικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της μακράς συνεργασίας που έχει με την ΕΑΒ η Lockheed Martin».

Έκανε επίσης αναφορά στους «δίδυμους πυλώνες που στηρίζουν τη σημερινή Ελλάδα» αναφέροντας: «Από τη μια τον πατριωτισμό της ευθύνης που θέλει την Ελλάδα πάντα ισχυρή δύναμη αποτροπής αλλά και προώθησης της ειρήνης. Και δίπλα του, την αναπτυξιακή τροχιά, που επιστρέφει ως δίκαιο μέρισμα στον πολίτη».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

O κ. Μητσοτάκηε έκανε λόγο για «πλήρη αλλαγή εικόνας» στο πεδίο της αεροπορικής βιομηχανίας. Η ΕΑΒ, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «έχει αφήσει πίσω της παλιές περιπέτειες και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, όπως ακριβώς το θέλησε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζοντας τις πρώτες εγκαταστάσεις της Τανάγρας». Όπως είπε, «αιχμή της ΕΑΒ είναι η αναβάθμιση των F-16 αλλά και η ολοκλήρωση του προγράμματος των P3 Orion και η συντήρηση των C 130 και των πυροσβεστικών μας αεροσκαφών». Δεν παρέλειψε, να αναφερθεί και στη συνεργασία ελληνικών πανεπιστημίων με την ΕΑΒ για την ανάπτυξη των προγραμμάτων κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) όπως ο «Αρχύτας» και ο «Γρύπας».

Η ΕΑΒ, πρόσθεσε, «με 700 νέες προσλήψεις, διαθέτει πλέον 2000 στελέχη με υψηλή εξειδίκευση και νέα συλλογική σύμβαση εργασίας». Σημείωσε επιπλέον ότι «ξεκινά η διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή με ποσοστό έως 49%» ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι «το πλειοψηφικό ποσοστό της ΕΑΒ θα παραμένει πάντα στο ελληνικό δημόσιο».

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε κατοίκους του Αυλώνα, σημείωσε πως η χώρα παραλαμβάνει το πέμπτο αναβαθμισμένο F-16 Viper, από τα 83 συνολικά τα οποία έχει προγραμματίστεί να αναβαθμιστούν μέχρι το 2026. «Εδώ στους ουρανούς πάνω από την Αττική και με βάση την Τανάγρα πετούν ήδη 10 υπερσύγχρονα αεροσκάφη Rafale τα οποία απέκτησε η Πολεμική μας Αεροπορία, καθώς υλοποιούμε στην πράξη τη δέσμευσή μας η πατρίδα μας να είναι ισχυρή, ασφαλής. Μία Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, η οποία θα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», ανέφερε.

Ναυτεμπορική