Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 6 Δεκεμβρίου 2022

Σοϊγκού: Η Ουκρανία διαπράττει «πυρηνική τρομοκρατία» στη Ζαπορίζια

Σοϊγκού: Η Ουκρανία διαπράττει «πυρηνική τρομοκρατία» στη Ζαπορίζια

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου κατήγγειλε την Ουκρανία για βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουκρανία συνεχίζει να βομβαρδίζει τον πυρηνικό σταθμόστη Ζαπορίζια, δημιουργώντας εσκεμμένα την απειλή μιας πιθανής πυρηνικής καταστροφής.

Ο Σόιγκου είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις λαμβάνουν «όλα τα μέτρα» για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε «πυρηνική τρομοκρατία» από το Κίεβο.

Η Ουκρανία αρνείται ότι βομβαρδίζει την εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, και έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι πυροβόλησε εναντίον της.

«Οι μονάδες μας λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», είπε ο Σόιγκου στους στρατιωτικούς του αρχηγούς σε τηλεδιάσκεψη, μια συνοπτική απομαγνητοφώνηση της οποίας δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Άμυνας.

«Με τη σειρά του, το καθεστώς του Κιέβου επιδιώκει να δημιουργήσει την εμφάνιση απειλής πυρηνικής καταστροφής συνεχίζοντας να βομβαρδίζει σκόπιμα την τοποθεσία», πρόσθεσε.

Ο Σόιγκου είπε ότι η Ουκρανία είχε εκτοξεύσει 33 οβίδες μεγάλου διαμετρήματος στο εργοστάσιο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τα περισσότερα είχαν αναχαιτιστεί από ρωσικές αεροπορικές άμυνες, είπε, αν και «μερικά εξακολουθούν να χτυπούν αντικείμενα που επηρεάζουν την ασφαλή λειτουργία του πυρηνικού σταθμού».

«Κατατάσσουμε αυτές τις επιθέσεις από τα ουκρανικά στρατεύματα ως πυρηνική τρομοκρατία», πρόσθεσε.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς.

Τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις στις εγκαταστάσεις. Το Κίεβο έχει επίσης κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το εργοστάσιο ως de facto αποθήκη όπλων.

Ο πυρηνικός φύλακας των Ηνωμένων Εθνών – ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) – πιέζει για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από το εργοστάσιο, φοβούμενος μια πιθανή καταστροφή που μοιάζει με το Τσορνομπίλ.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχει «θετική δυναμική» στις συζητήσεις με τον ΔΟΑΕ για την ιδέα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Πηγή Άρθρου: Reuters, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube