Weather Icon

Σενέρ Λεβέντ: Ο Γρίβας, ο Ντενκτάς, οι ηγέτες ΤΜΤ κ.λπ…

Σενέρ Λεβέντ: Ο Γρίβας, ο Ντενκτάς, οι ηγέτες ΤΜΤ κ.λπ…

Ο Σενέρ Λεβέντ για την πρόταση του ΑΚΕΛ

Στην πρόταση που υπέβαλε το ΑΚΕΛ στη Βουλή, γίνεται αναφορά σε «ηγέτη της ΕΟΚΑ-Β». Δεν κατάλαβα. Κοίταξα άλλη μια φορά. Άραγε, υπάρχει κάποιο λάθος στη μετάφραση, είπα. Σίγουρα δεν υπάρχει. Έτσι είναι σε όλες τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Ε, τώρα πώς γίνεται αυτό; Εμείς ξέραμε τον Γρίβα ως «ηγέτη της ΕΟΚΑ». Ύστερα έγινε και ηγέτης της «ΕΟΚΑ-Β». Άλλο αυτό. Όμως, το ΑΚΕΛ τονίζει την ΕΟΚΑ-Β. Δηλαδή, όχι την ΕΟΚΑ στο σύνολό της. Μόνο στο κομμάτι «Β». Πώς πρέπει να το αντιληφθεί κανείς αυτό; Δηλαδή, ο Γρίβας στην ΕΟΚΑ-Α ήταν εντάξει. Στη «Β» δεν είναι εντάξει. Μόνο ο Γρίβας στην «ΕΟΚΑ-Β» δεν θεωρείται άξιος για να τιμηθεί από την πατρίδα. Είμαι περίεργος και για την άποψη του ΑΚΕΛ για την πρώτη ΕΟΚΑ. Ο Γρίβας εκεί μπορεί να θεωρηθεί άξιος για τιμή;

Σε εμάς δεν υπάρχει ΤΜΤ-Α και ΤΜΤ-Β. Η ΤΜΤ ήταν πάντα ΤΜΤ. Γι’ αυτό δεν κάνουμε διαχωρισμούς. Προκάλεσε σύγχυση στον βορρά αυτή η απόφαση που λήφθηκε στη Βουλή στον νότο. Γίνονται δηλώσεις που λένε «πρέπει να ληφθεί μια τέτοια απόφαση και για τους ηγέτες της ΤΜΤ». Ποιοι είναι αυτοί οι ηγέτες; Πρώτα και κύρια, ο Ραούφ Ντενκτάς. Είναι αλήθεια ότι ο ίδιος είχε αρνηθεί πως ήταν ένας από τους ηγέτες της οργάνωσης. Όταν πέρασε στο εδώλιο του μάρτυρα κατά τη διάρκεια της δίκης μας στο δικαστήριο, στη δίκη κατά την οποία εκείνος μας είχε ενάγει, τον ρώτησα: «Ποιο ήταν το καθήκον σας στην ΤΜΤ;». «Ήμουν αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών», είπε. Πόσο μετριόφρονας, έτσι δεν είναι; Γιατί ένας ηγέτης χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως έναν απλό αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών; Εγώ ήξερα ότι οι πολύ σοβαρές, οι πολύ κρίσιμες αποφάσεις εντός της ΤΜΤ, λαμβάνονταν εκ μέρους του Ντενκτάς προσωπικά. Τι προτείνουν να κάνουμε για τον Ραούφ Ντενκτάς εκείνοι που λένε να πάρουμε και εμείς τώρα για τους ηγέτες της ΤΜΤ την απόφαση που λήφθηκε στον νότο για τον Γρίβα; Εκείνος θεωρήθηκε προ πολλού άξιος της πατρίδας. Είναι αλήθεια ότι ακόμα δεν του έγινε μνημείο ο τάφος, όμως του στήθηκαν αγάλματα, έγιναν μνημεία και η φωτογραφία του αναρτήθηκε σε όλα τα επίσημα γραφεία. Να τα αφαιρέσουμε όλα αυτά; Να πάρουμε πίσω την τιμή που δόθηκε; Ποιος θα το κάνει; Επιπλέον, δεν είναι μόνο το εθνικιστικό μας μέτωπο που του χάρισε αυτή την τιμή, κυρίως είναι οι κύκλοι της Αριστεράς μας. Πάρα πολλοί γνωστοί αριστεροί μας έχουν πει επαινετικά λόγια για τον Ντενκτάς. Επομένως, δεν είναι πολύ εύκολο να πάρουμε πίσω αυτήν την τιμή. Οι νυν βουλευτές μας χρωστούν σε αυτόν ακόμα και τις καρέκλες στις οποίες κάθονται. Μήπως δεν είναι εκείνος που ίδρυσε την ΤΔΒΚ;

Ποιοι άλλοι ηγέτες υπάρχουν στην ΤΜΤ; Ο δρ Μπουρχάν Ναλμπάντογλου, για παράδειγμα. Ο ηγέτης το όνομα του οποίου δόθηκε στο γενικό νοσοκομείο μας μετά τον θάνατό του. Στο δικαστήριο υπέβαλα ερώτηση και για τον Ναλμπάντογλου στον Ντενκτάς. «Γιατί αποκαλέσατε πεζεβέγκη τον Ναλμπάντογλου;», τον ρώτησα. Όντας υπό κράτηση, ο Ντενκτάς είχε ανακριθεί όταν ήρθε με βάρκα στην Κύπρο και συνελήφθη εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων. Κατά τη διάρκεια εκείνης της ανάκρισης, είχε πει «πεζεβέγκη» τον Ναλμπάντογλου. Όταν τον ρώτησα «γιατί», μου απάντησε «για να μην πάθει ζημιά ο φίλος μου».

Πάντα ήταν από την Τουρκία οι άλλοι ηγέτες της ΤΜΤ. Φυσικά υπήρχαν και Τουρκοκύπριοι διοικητές. Όμως, όλοι υπάγονταν στον ηγέτη στο τέλος. Ο Κενάν Τζοϊγκούν ήταν εκείνος από τους ηγέτες της ΤΜΤ από την Τουρκία που θυμάται ο κόσμος πιο πολύ. Ήταν γνωστός με τον κωδικό «Μπόζκουρτ» εδώ. Η πραγματική του ταυτότητα αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά σε μια ελληνόφωνη εφημερίδα. Αν και μαθεύτηκε από τους Ελληνοκύπριους ποιος ήταν, έφυγε από το αεροδρόμιο Λευκωσίας και επέστρεψε στην Τουρκία με την οικογένειά του το 1968, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Γιατί εκείνον θυμάται ο κόσμος πιο πολύ; Διότι σκότωσε στο κελί τον Αλμπάι, τον πιο δεινό σκοπευτή και εκτελεστή της ΤΜΤ. Αυτό είναι ένα συμβάν που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και ακόμα συζητείται. Αφού δολοφονήθηκε στο κελί ο Αλμπάι, τον έβαλαν σε ένα λαντρόβερ και τον μετέφεραν στα χωράφια της περιοχής των Χαμίτ Μάντρες, όπου τον έθαψαν. Όμως, μετά την ταφή του, ξεθάφτηκε από εκεί κατόπιν αντιδράσεων της οικογένειάς του, των φίλων του και του δρος Κιουτσιούκ και μεταφέρθηκε στο τωρινό νεκροταφείο του Δικώμου.

Είναι ενδιαφέρον ο συγχρονισμός της πρότασης του ΑΚΕΛ στον νότο. Υπάρχουν εκλογές. Μπορεί να επηρεαστούν πολύ οι ψήφοι του υποψήφιου που είναι φαβορί, του Χριστοδουλίδη, ο οποίος δεν είναι ικανοποιημένος από αυτήν την πρόταση. Όσον αφορά εμάς. Είναι αλήθεια πως κανείς δεν ξέρει ποιου την τιμή που έγινε θα πάρουμε πίσω!

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube