Weather Icon
Εθνική Άμυνα , ΗΠΑ , Τουρκία 7 Δεκεμβρίου 2022

Πανηγυρίζουν τα Τουρκικά ΜΜΕ: «Καταργήθηκαν από το Κογκρέσο οι περιοριστικοί όροι πώλησης των F-16 στην Τουρκία»

Πανηγυρίζουν τα Τουρκικά ΜΜΕ: «Καταργήθηκαν από το Κογκρέσο οι περιοριστικοί όροι πώλησης των F-16 στην Τουρκία»

Την ώρα που όλα τα ελληνικά ΜΜΕ, έχουν στις πρώτες τους  ειδήσεις το «ηχηρό μήνυμα» του Αμερικανικού Κογκρέσου προς την Τουρκία, σε ότι αφορά τις υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, η Τουρκία και ειδικότερα τα τουρκικά ΜΜΕ, «πανηγυρίζουν» για την κατάργηση των περιοριστικών όρων στην πώληση των μαχητικών F-16  στην Άγκυρα, που τελικά δεν συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (6/12) από το Κογκρέσο.

Το Κογκρέσο το βράδυ της Τρίτης, έστειλε  ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά επέλεξε το Κογκρέσο των ΗΠΑ. «Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Η συγκεκριμένη αναφορά για τις υπερπτήσεις είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκησαν μήνες στο Κογκρέσο για την συμπερίληψη τροπολογίας στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Δεν πέρασαν στο νομοσχέδιο οι προϋποθέσεις για την πώληση των F-16

Να  θυμίσουμε πως τον Οκτώβριο οι γερουσιαστές Ρόμπερτ  Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν είχαν καταθέσει τροπολογίες στις οποίες έθεταν όρους και προϋποθέσεις στην αγορά των F-16 από την Τουρκία καθώς ζητούσαν από τον Αμερικανό πρόεδρο να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Στο τμήμα περί μεταφοράς των F-16, το οποίο φέρει τον τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F-16», υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία θα απαγόρευε στον Αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο πρόεδρος παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις.

Όπως σημειώνεται στην τροπολογία του Κρις Βαν Χόλεν, «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16, ή τεχνολογία αναβάθμισης, ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου ότι μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, περιλαμβάνεται λεπτομερής περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και εναντίον στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά συμμάχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του SDF για την εκστρατεία κατά του ISIS, καθώς και καμία εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 δεν δύναται να πραγματοποιηθεί πριν από την ημερομηνία που η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι στο κείμενο της Γερουσίας δεν υπάρχει παρόμοια τροπολογία και ως εκ τούτου στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται μια τέτοια πρόβλεψη.

Μενέντεζ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μενέντεζ πριν ένα μήνα, ξεκαθάρισε  από το Κογκρέσο,  ότι ακόμα και στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί καμία τροπολογία, εκείνος επιφυλάσσεται να ασκήσει βέτο στην έγκριση οποιασδήποτε μελλοντικής σύμβασης για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ διαθέτει το συγκεκριμένο δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Πανηγυρίζουν τα Τουρκικά ΜΜΕ

Με μεγάλη ικανοποίηση παρουσιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, την ψήφιση του νομοσχεδίου αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) από το αμερικανικό Κογκρέσο, που εν τέλει δεν περιλαμβάνει την όρους αγοράς των F-16.

Η εφημερίδα hurriyet  κάνει λόγο για «λαμπερή απόφαση», η οποία «ανοίγει το δρόμο στην Τουρκία να εκσυγχρονίσει τον στόλο της και να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ 80 νέα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16  Block 70.»

τουρκικά μμε - F-16

 

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα yenisafak  τονίζουν μεταξύ άλλων ότι οι τροπολογίες Μενέντεζ και Πάππας, δεν πέρασαν τελικά μέσα στο νομοσχέδιο και μιλούν για «νίκη» των τούρκων διπλωματών που «αποδείχθηκε, τελικά,  ότι είχαν επιρροή στην Ουάσιγκτον»

τουρκικά μμε - F-16

Το πρακτορείο Anadolu  με τη σειρά του, μίλησε για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αμυντικό προϋπολογισμό ύψους  857 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ τόνισε ότι εμπόδιο για να αποτραπεί αυτή η απόφαση είναι ο γερουσιαστής Μενέντεζ που έχει στα χέρια του το «κλειδί» του βέτο.

τουρκικά μμε - F-16

 

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube