Weather Icon

Πόντιος της Αυστραλίας αποκάλυψε το σκοτεινό παρελθόν συνεργάτη των Ναζί και τιμήθηκε από τους Εβραίους

Πόντιος της Αυστραλίας αποκάλυψε το σκοτεινό παρελθόν συνεργάτη των Ναζί και τιμήθηκε από τους Εβραίους

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας συγχαίρει τον πρώην δημοτικό σύμβουλο της πόλης του Wollongong κ. Μιχάλη Σαμαρά (Michael Samaras) ο οποίος τιμήθηκε με αριστείο από το Εβραϊκό Συμβούλιο Νέας Νοτίου Ουαλίας (NSW Jewish Board of Deputies) και το Εβραϊκό Μουσείο του Σίδνεϊ (Sydney Jewish Museum)

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας συγχαίρει τον πρώην δημοτικό σύμβουλο της πόλης του Wollongong κ. Μιχάλη Σαμαρά (Michael Samaras) ο οποίος τιμήθηκε με αριστείο από το Εβραϊκό Συμβούλιο Νέας Νοτίου Ουαλίας (NSW Jewish Board of Deputies) και το Εβραϊκό Μουσείο του Σίδνεϊ (Sydney Jewish Museum), το οποίο του απονεμήθηκε στην ετήσια εκδήλωση μνήμης για το Κρυστάλναχτ (Kristallnacht).

Με τον όρο Kristallnacht περιγράφεται η οργανωμένη επίθεση εναντίον της Εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας και της Αυστρίας στις 9 Νοεμβρίου 1938, γνωστή και ως η «Νύχτα των Κρυστάλλων».

Εγγονός επιζώντων της Γενοκτονίας των Ελλήνων, ο κ Σαμαράς τιμήθηκε με χάλκινο μετάλλιο, το οποίο κόπηκε από το Νομισματοκοπείο του Ισραήλ, για τις προσπάθειές του να μην ξεχαστεί ποτέ η φρίκη της Γενοκτονίας των Εβραίων.

Ο Μιχάλης Σαμαράς αφιέρωσε σχεδόν τέσσερα χρόνια, μέχρι τον Απρίλιο του 2022, ερευνώντας το σκοτεινό παρελθόν ενός ευεργέτη της Πινακοθήκης του Wollongong. Ξεσκέπασε το γεγονός ότι ο Bronius ‘Bob’ Sredersas υπήρξε συνεργάτης των Ναζί στη πατρίδα του, την Λιθουανία.

Η έρευνα για τον Sredersas αποκάλυψε ότι το 1942 και το 1943, εργάστηκε στην υπηρεσία πληροφοριών των Ναζί (SD) στη Λιθουανία. Φέρεταια να υπήρξε και εθελοντής της Waffen-SS το 1943, αφού του δόθηκε η υπηκοότηταν του Τρίτου Ράϊχ. Μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1950.

Ο Sredersas, ο οποίος απεβίωσε το 1982, είχε δωρίσει περίπου 100 έργα τέχνης μεγάλων Αυστραλών ζωγράφων όπως η Grace Cossington-Smith και ο Arthur Streeton. Μέχρι τον Ιούνιο, ο Sredersas υπήρχε αίθουσα με το όνομά του στη Πινακοθήκη.

Οι γονείς του πατέρα του Σαμαρά ήταν από το Κάρς του Καυκάσου, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη περιοχή της Κοζάνης ύστερα από τη Γενοκτονία των Ελλήνων.

“Σαν απόγονοι επιζώντων της Γενοκτονίας, η Ομοσπονδία μας συγχαίρει τον Μιχάλη Σαμαρά για τις προσπάθειές του υπέρ του αγώνα για δικαιοσύνη μιας άλλης κοινότητας (της Εβραίκής) η οποία έχει πέσει θύμα γεονοκτονίας. Είναι θέμα όλων μας να κάνουμε πραγματικότητα το ‘ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!’ και να μη μείνουν μόνο λόγια” καταλήγει η ανακοίνωση την υποία υπογράφουν ο Πρόεδρος Παναγιώτης Στεφανίδης και ο Γραμματέας, Νικόλαος Μακρίδης.

ΠΗΓΗ: Neoskosmos.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube