Weather Icon
ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 19 Νοεμβρίου 2022

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία και η πτώχευση της FTX

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία και η πτώχευση της FTX

Χωριανόπουλος Άγγελος

Ο πρώην δισεκατομμυριούχος Sam Bankman-Fried, ιδρυτής της εταιρείας ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων FTX, διοχέτευε εκατομμύρια δολάρια σε εκστρατείες των Δημοκρατικών, ενώ παράλληλα έγινε ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές του κόμματος, ερχόμενος δεύτερος μετά τον George Sorros. Ο Bankman-Fried δώρισε σχεδόν 38 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του ενδιάμεσου κύκλου των εκλογών, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής. Η εταιρεία του φέρεται να είναι η δημιουργός του δημοφιλούς ιστότοπου, Aid for Ukraine, έχοντας ως σκοπό την ασφαλή συγκέντρωση κεφαλαίων για τους Ουκρανούς εν μέσω του συνεχιζόμενου Ρωσο-ουκρανικού Πολέμου αλλά και την μετατροπή δολαρίων σε κρυπτονομίσματα, την διοχέτευσή τους σε κρυπτογραφημένο δίκτυο Blockchain και την τελική μεταφορά τους στο Ουκρανικό Κράτος.

Σύμφωνα με έρευνα τύπου OSINT από τον γράφον ακολουθώντας τον κανόνα/νόμο ”follow-the-money”, η πρωτοβουλία τροφοδοτήθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, το FTX και την ουκρανική εταιρεία Web Everstake.

Οι ”δωρεές” των κρυπτονομισμάτων στάλθηκαν στην Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας. Ο 30χρονος Bankman-Fried είχε γράψει στο Twitter στις αρχές Μαρτίου ότι ήταν «ενθουσιασμένος και ταπεινός που συνεργάζεται με το Υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας και άλλους φορείς για την υποστήριξη στην Ουκρανία».

Την περασμένη εβδομάδα, η FTX υπέβαλε αίτηση πτώχευσης μετά από ”κρίση ρευστότητας” στην εταιρεία. Ο Bankman-Fried εκτιμάται ότι έχασε περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια εβδομάδα, ενώ μέχρι στιγμής οι χρηματικές απώλειες ανέρχονται στα 20δις δολάρια. Τα χρήματα αυτά ανήκαν τόσο σε απλούς κατόχους κρυπτονομισμάτων, όσο και σε επενδυτικές εταιρείες. Ο Bankman-Fried και η εταιρεία του βρίσκονται υπό έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Ο Sergey Vasylchuk, Διευθύνων Σύμβουλος της Everstake ανέφερε ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο συγκέντρωσης κεφαλαίων για την Ουκρανία με σκοπό να αμυνθεί εν μέσω της ρωσικής εισβολής. Συνέχισε λέγοντας πως η FTX χρησιμοποιήθηκε μόνο στην αρχή του πολέμου για τη μετατροπή και μεταφορά δωρεών κρυπτονομισμάτων. Οι δωρεές θα αποστέλλονταν στη συνέχεια στην Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας. Ουσιαστικά αυτό που προσπαθεί να μεταφέρει ο Sergey Vasylchuk και δεν αναφέρει ξεκάθαρα, είναι πως η FTX μετέτρεπε τα δολάρια σε κρυπτονομίσματα και σε δεύτερο χρόνο τα έστελνε στην Ουκρανία μέσω κρυπτογραφημένων δικτύων blockchain μέσω των οποίων λειτουργούν οι FTX και η κατασκευάστρια Everstake. Έτσι γινόταν ανέφικτη η έκθεση των δεδομένων σε ξένο κακόβουλο λογισμικό (ρώσικο) αλλά καθίστατο ανέφικτη από τεχνικής απόψεως η παρακολούθηση των χρηματικών ροών.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube