Weather Icon

Η κόντρα Τσίπρα – κυβέρνησης για τις υποκλοπές και η Pega – Καμία σκιά προς τις εκλογές ζήτησε Ολλανδή ευρωβουλευτής – Έρχεται ρύθμιση που απαγορεύει τα Predator

Η κόντρα Τσίπρα – κυβέρνησης για τις υποκλοπές και η Pega – Καμία σκιά προς τις εκλογές ζήτησε Ολλανδή ευρωβουλευτής – Έρχεται ρύθμιση που απαγορεύει τα Predator

Ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση που έκανε από το γραφείο του στη Βουλή, επισήμανε ότι «η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές υπό αυτή την συνθήκη».

Με αναπάντητα ερωτήματα και την σύσταση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές χωρίς να ξεκαθαρίσει το θέμα των υποκλοπών, αναχώρησε η Επιτροπή Pega του ευρωκοινοβουλίου η οποία ερευνά τις εξελίξεις που υπάρχουν σε σχέση με τα παράνομα λογισμικά τύπου Predator σε διάφορες χώρες με στόχο μια κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα μέλη της συνάντησαν πολιτικούς και δημοσιογράφους. Όταν ολοκληρώσουν την περιοδεία τους θα συντάξουν το πόρισμα τους το οποίο και θα δημοσιοποιηθεί.
Η Επιτροπή Pega του ευρωκοινοβουλίου με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από τις συναντήσεις που είχαν στην Αθήνα αλλά και την συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι ευρωβουλευτές, τέσσερα είναι τα βασικά θέματα που έθεσαν:

Δεν δόθηκαν απαντήσεις ως προς το ποιος έδωσε την εντολή για τις παρακολουθήσεις. Μαρτυρίες φτάνουν ακόμη και σε κυβερνητικούς κύκλους, δείχνοντας τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη, όπως τόνισαν στις επαφές τους.
Θα έπρεπε έστω κάποια έγγραφα να αποδεσμευτούν για να φωτιστούν πτυχές των υποκλοπών.
Εξεπλάγησαν διότι το κάθε κόμμα συνέταξε το δικό του πόρισμα μετά την Εξεταστική για τις υποκλοπές και επισήμαναν ότι δεν θα συνέβαινε αυτό εάν οι συνεδριάσεις γίνονταν δημοσίως.
Επισήμαναν την ανάγκη να πέσει φως στην υπόθεση των υποκλοπών διότι η χώρα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με σκιές, όπως δήλωσε η εισηγήτρια Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφία Ιντβέλντ. «Κάθε εθνική εκλογή στην ΕΕ είναι και ευρωπαϊκή εκλογή» όπως τόνισε.
Υπήρξε και μια λεκτική αντιπαράθεση της Ολλανδής με την Ελίζα Βόζεμπεργκ. «Δεν μπορεί να λέτε όσα λέτε με βάση εικασίες» της είπε η ευρωβουλευτής της ΝΔ. «Μόνο εικασίες έχουμε διότι δεν μας δόθηκαν οι απαντήσεις» σχολίασε η Ιντβελντ.

Απαγόρευση predator

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που συνάντησε την Επιτροπή εκ μέρους της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι πιθανόν και μέσα στο Νοέμβριο θα έρθει ρύθμιση η οποία θα επιβάλει την καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης των κακόβουλων αυτών λογισμικών εντός της ελληνικής επικράτειας. Εξέφρασε την επιθυμία μάλιστα να ζητηθεί η γνώμη και της Pega.

«Προσπαθούν κάποιοι εδώ να δημιουργήσουν ένα σενάριο ότι το Predator και το Pegasus υπήρχαν μόνο στην Ελλάδα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον «Σκάι». «Για δεκάδες δημόσια πρόσωπα σε Πολωνία, Ισπανία, Γαλλία, Κύπρο, Τσεχία, απ’ ό,τι έχει φανεί, υπήρξε απόπειρα ή και επιτυχής παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων από κάποιους που είχαν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά» τόνισε. «Αυτό, όμως, που μπορούμε να κάνουμε -και που το κάνει πρώτη η Ελληνική Κυβέρνηση ανάμεσα και στις υπόλοιπες στην Ευρώπη- είναι να παρέμβει και εδώ θεσμικά» συνέχισε.

«Παράλληλα, είμαστε και θα εξακολουθούμε να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, που και εκείνες αναζητούν λύση, καθώς δεν υπάρχει Κυβέρνηση ή ευρωπαϊκή Αρχή που να έχει βγάλει άκρη ποιος είναι αυτός που έχει το Predator, που προσπαθεί να παρακολουθήσει δημόσια πρόσωπα ή ιδιώτες».

Μετωπική

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές διότι τα δύο βασικά θέματα που θέτει όπως είναι η άρση του απορρήτου σε θέματα παρακολουθήσεων της ΕΥΠ και το predator έχουν απαντηθεί στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική Επιτροπή, όπως τονίζουν συνεργάτες του στο NEWPOST. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει ντοκουμέντα της ΕΥΠ να γίνουν φεϊγβολάν ενώ όσον αφορά στο predator καμιά κρατική υπηρεσία δεν έχει προμηθευθεί τέτοια παράνομα λογισμικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση που έκανε από το γραφείο του στη Βουλή, επισήμανε ότι «η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές υπό αυτή την συνθήκη». «Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν θέση» συνέχισε. «Κυρίως όμως καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, ώστε η θεσμική και πολιτική κρίση που ο ίδιος προκάλεσε να μη μετατραπεί σε μείζονα πολιτειακή κρίση εμπιστοσύνης του δημοκρατικού κεκτημένου στη χώρα μας.»

Ο κ.Τσίπρας πρότεινε ένα ελάχιστο πλαίσιο ενεργειών που θα αποκαταστήσουν, έστω εν μέρει την δημοκρατική ομαλότητα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και θα διασφαλίσουν την δημοκρατική και αδιάβλητη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών.

«Πρώτα από όλα τον καλούμε (σημ.τον Μητσοτάκη) να τερματίσει άμεσα τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού και να θεσμοθετήσει τη καθολική απαγόρευση της εμπορίας του από εταιρίες στην χώρα μας» δήλωσε. «Δεύτερον, να αντικαταστήσει άμεσα με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη. Τρίτον, να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την άμεση αντικατάσταση της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως κας Βλάχου η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες για την εκτροπή.

Τέλος, κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα διοριστεί με διακομματική συναίνεση υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος θα έχει αυτονόητα την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και όλων των υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας που διαθέτουν συστήματα παρακολουθήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Απάντηση Οικονόμου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται και πάλι σε επικίνδυνα για τη Δημοκρατία μας μονοπάτια» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, βασισμένος μόνο σε ψέματα και ανυπόστατες φήμες, φτάνει στην απόλυτη πολιτική εξαθλίωση» συνέχισε. «Η ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας μας και το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών είναι ένα κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, το οποίο οφείλουμε όλοι, πολιτικοί και πολίτες, να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Κανείς, από το 1974 μέχρι σήμερα, δεν διανοήθηκε να το αμφισβητήσει. Ο κ. Τσίπρας μιμείται τους ακραίους πολιτικούς στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, οι οποίοι δεν σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία και δεν διστάζουν να πληγώσουν βαριά τους θεσμούς των χωρών τους. Αναζητά απεγνωσμένα δικαιολογίες για την επερχόμενη ήττα του, φτάνοντας στο σημείο να θυσιάσει την ομαλότητα και τη νομιμότητα για να στήσει γραμμή προσωπικής του άμυνας. Όμως η πολιτική του αδυναμία οφείλεται στην πολιτική του ανεπάρκεια, στην ένδεια προτάσεων για τα υπαρκτά και τα μεγάλα που απασχολούν την πατρίδα και στον «τραμπισμό αλά γκρέκα» με τον οποίο πολιτεύεται.»

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube