Weather Icon
Video , Αθλητικά 11 Νοεμβρίου 2022

Αλέξανδρος Κοτανίδης: Χρυσός στο Παγκόσμιο Ζίου Ζίτσου ο 20χρονος Πόντιος – «Η μητέρα μου καλύπτει τα έξοδά μου»

Αλέξανδρος Κοτανίδης: Χρυσός στο Παγκόσμιο Ζίου Ζίτσου ο 20χρονος Πόντιος – «Η μητέρα μου καλύπτει τα έξοδά μου»

Μόλις 20 ετών και ο Αλέξανδρος Κοτανίδης από τη Θεσσαλονίκη έχει από πολύ νωρίς καταφέρει να ξεχωρίσει στις πολεμικές τέχνες που αγαπάει: το ζίου ζίτσου και το τζούντο.

Μετά από πλήθος πανελλήνιων διακρίσεων στο τζούντο και το ζίου ζίτσου, ο αθλητής του ΑΣ «Κλειτόμαχος», χθες, κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ζίου Ζίτσου 2022 που διεξάγεται στο Αμπού Ντάμπι.

Ο ποντιακής καταγωγής αθλητής, που σπουδάζει στα ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο fighting στην κατηγορία U21 στα -94 Kg, έχοντας αφήσει πίσω του πολύ ικανούς αθλητές άλλων χωρών.

kotanidis alexandros 1

«Ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς όλων. Των συναθλητών μου, του δασκάλου μου, της οικογένειάς μου. Ο Θεός με βοήθησε. Η πίστη μου», δήλωσε στο pontosnews.gr ο νεαρός αθλητής υπογραμμίζοντας ότι ο Θεός βρίσκεται σε κάθε του βήμα.

Όπως μας είπε, ασχολείται με το τζούντο από την τρυφερή ηλικία των 3 ετών ενώ τα τελευταία έξι χρόνια, με την παραίνεση του προπονητή του Αλέξανδρου Δούμα μπήκε και στον κόσμο του ζίου ζίτσου.

Στόχος του Αλέξανδρου Κοτανίδη είναι να φέρει στην Ελλάδα ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις σε αυτά τα δύο αθλήματα ενώ το όνειρό του είναι να μπορέσει να παίξει σε αγώνες που θα τον οδηγήσουν στην Ολυμπιάδα.

kotanidis 194

Όμως πέρα από τη αθλητική δυσκολία του εγχειρήματος, όπως και άλλοι αθλητές ο 20χρονος φοιτητής υποχρεώνεται να χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος των αγωνιστικών υποχρεώσεών του. «Η μητέρα μου Κατερίνα καλύπτει τα έξοδά μου. Δουλεύει πολύ σκληρά, κάθε μέρα, πολλές ώρες για να τα καταφέρουμε. Ο πατέρας μου έχει φύγει από τη ζωή και είμαστε οι δυο μας. Είναι ξεχωριστός άνθρωπος η μητέρα μου. Τη βοηθάω και εγώ όταν εργάζομαι αλλά κυρίως εκείνη χρηματοδοτεί όλο αυτό», είπε ο αθλητής της Εθνικής Ομάδας του ζίου ζίτσου.

Οι γονείς του Αλέξανδρου Κοτανίδη ήρθαν στην Ελλάδα, το 1991, από το Κιροβακάν (σήμερα Βαναντζόρ) της Αρμενίας. Οι παππούδες του κατάγονταν από την Τραπεζούντα ενώ ο ίδιος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως μας είπε, στο σπίτι μιλούν ποντιακά ενώ μπορεί να καταλάβει ρωσικά και αρμενικά αλλά όχι τόσο καλά.

Στα μελλοντικά του σχέδια είναι να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΑΠΘ, έχοντας πάρει την ειδικότητα της Άρσης Βαρών και αργότερα να ασχοληθεί με τον τομέα της ενδυνάμωσης.

Στην 7άδα της κατηγορίας μπήκε και ο Έλληνας πρωταθλητής Πέτρος Αναστασιάδης.

Στην κορυφή και η Ελλάδα
Οι διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών έχουν χαρίσει στη χώρα μας, έως τώρα, την 1η θέση της γενικής κατάταξης του πίνακα μεταλλίων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος όπου λαμβάνουν μέρος 67 χώρες με 1.700 αθλητές και αθλήτριες. Η Ελλάδα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι:

1η Θέση στη γενική κατάταξη

1η Θέση στο Fighting System U21

1η Θέση στο Fighting System U16

1η Θέση στο Duo/Show.

Όπως όλα δείχνουν και σε αυτό το πρωτάθλημα η Ελλάδα θα επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό της «μεγάλης δύναμης» στην ιαπωνική πολεμική τέχνη που έχει ιδιαίτερη άνοδο σε όλο τον κόσμο.

jiu jitsu 492

πηγή : Πόπη Παπαγεωργίου (pontosnews.gr)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube