Weather Icon
Ρωσία 10 Οκτωβρίου 2022

Το Κιργιστάν ματαίωσε μονομερώς προγραμματισμένη άσκηση του ρωσικού “NATO” (CSTO)

Το Κιργιστάν ματαίωσε μονομερώς προγραμματισμένη άσκηση του ρωσικού “NATO” (CSTO)

Ακυρώθηκε η άσκηση “Άφθαρτη Αδελφοσύνη-2022” του ρωσικού “ΝΑΤΟ”

Το Κιργιστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας, ματαίωσε μονομερώς την Κυριακή κοινές στρατιωτικές ασκήσεις έξι χωρών του ηγεμονευόμενου από τη Ρωσία Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), λιγότερο από μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή τους στο κιργιζικό έδαφος.

Το Υπουργείο Άμυνας του Κιργιστάν δεν διευκρίνισε τους λόγους της αναβολής της άσκησης “Άφθαρτη Αδελφοσύνη-2022”, η οποία θα διεξαγόταν από σήμερα Δευτέρα έως την Παρασκευή στο ανατολικό, ορεινό τμήμα της χώρας.

Στην άσκηση θα συμμετείχαν στρατιωτικές δυνάμεις από τις χώρες-μέλη της CSTO Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Παρατηρητές από τη Σερβία, τη Συρία και το Ουζμπεκιστάν θα παρακολουθούσαν την άσκηση.

Η κίνηση της Μπισκέκ είναι η τελευταία ένδειξη εντάσεων στο πλαίσιο του λεγόμενου ρωσικού “ΝΑΤΟ”. Προ ημερών, η Αρμενία αρνήθηκε να λάβει μέρος σε ασκήσεις διάρκειας δύο εβδομάδων στο Καζακστάν, ασκώντας κριτική στον CSTO για τη μη παρέμβασή του στις εκτεταμένες μάχες που σημειώθηκαν στα αρμενικά σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, χώρα η οποία δεν είναι μέλος της συμμαχίας, τον Σεπτέμβριο.

Η Ρωσία και άλλα μέλη της CSTO αρνήθηκαν στην πράξη το αίτημα του Γερεβάν για στρατιωτική βοήθεια, λίγες ώρες αφότου είχε ξεκινήσει η σύγκρουση με τις αζερικές δυνάμεις, περιοριζόμενα να στείλουν αποστολές τεκμηρίωσης της κατάστασης στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν.

Την προηγούμενη άνοιξη, η συμμαχία είδε δύο μέλη της, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν, να εμπλέκονται σε πολύνεκρη συνοριακή διαμάχη.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube