Weather Icon
Video , Πολιτισμός 25 Οκτωβρίου 2022

«Ρίζες»: Το ιστορικό «βάρος» των ποντιακών χορών (ΒΙΝΤΕΟ)

«Ρίζες»: Το ιστορικό «βάρος» των ποντιακών χορών (ΒΙΝΤΕΟ)

Στον Σύλλογο Ποντίων Σουρμένων στο Ελληνικό, ο Θανάσης Ευθυμιάδης συναντά τον χοροδιδάσκαλό του Γιώργο Σαραφίδη. Χορεύουν πυρρίχιο και συζητούν για το ιστορικό βάρος των ποντιακών χορών.

«Ο χορός πέρα από έκφραση και επικοινωνία έχει να κάνει με την ομάδα, την κοινωνία» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σουρμένων, Γιώργος Σαραφίδης.

«Για εμένα οι ποντιακοί χοροί είναι από τους πιο δυνατούς χορούς που έχουμε ως Έλληνες. Πρόσφατα είπα πως ως Πόντιος πρέπει να μάθω, πέραν του “τικ” και του “κότσαρη” και τον “πυρρίχιο”» αναφέρει ο Ολυμπιονίκης, Ιωάννης Μελισσανίδης.

Ο κ. Σαραφίδης χαρακτηρίζει τον «πυρρίχιο»,  «χορό των χορών»  και αποκαλύπτει πως χορευόταν από την εποχή των Παναθήναιων και κατέληξε να μείνει στον ποντιακό λαό. Ο Θανάσης Ευθυμιάδης, ως γνώστης των ποντιακών χορών, επισήμανε πως είναι πάντοτε κυκλικοί, δεν υπάρχει πρωτοχορευτής και όλοι χορεύουν το ίδιο, γεγονός που εξαλείφει έμμεσα τις κοινωνικές διακρίσεις.

ΠΗΓΗ: Mega

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube