Weather Icon

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Πλήρης αποθράσυνση των Τούρκων στη Δένεια, υπό την ανοχή των ΟΗΕδων

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Πλήρης αποθράσυνση των Τούρκων στη Δένεια, υπό την ανοχή των ΟΗΕδων

Η τουρκική πλευρά έχει αποθρασυνθεί πλήρως και επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα σε όλο το μήκος της νεκρής ζώνης

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Η τουρκική πλευρά έχει αποθρασυνθεί πλήρως και επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα σε όλο το μήκος της νεκρής ζώνης. Η τουρκική προκλητικότητα προκύπτει τόσο από την αδράνεια που επιδεικνύουν τα Ηνωμένα Έθνη σε περιοχές όπως η Δένεια και το γήπεδο της Τσετίνκαγια, όσο και την έλλειψη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό που επενεργούσαν αποτρεπτικά για ανάλογες ενέργειες. 

Διπλωματικοί κύκλοι επιβεβαίωσαν στον «Φ» ότι έχουν γίνει διαβήματα από πλευράς Ηνωμένων Εθνών προς την κατεύθυνση του κατοχικού στρατού για την ανέγερση υπόστεγου δίπλα από τη νεκρή ζώνη. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, πρόκειται για ενισχυτικό έργο υφιστάμενων δομών στην περιοχή. Σημειώνεται ωστόσο η αδράνεια που επιδεικνύει η ειρηνευτική δύναμη. 

Στο τελευταίο επεισόδιο που είχε συμβεί χθες στελέχη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προσέγγισαν Ελληνοκύπριο που βρισκόταν εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Δένειας και τον κάλεσαν τον απομακρυνθεί λόγω της παρουσίας του κατοχικού στρατού. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Δένειας, Χριστάκη Παναγιώτου, στελέχη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είχαν προσεγγίσει γεωργό που πήγε να καλλιεργήσει στα χωράφια του εντός της νεκρής ζώνης και τον παρότρυναν να φύγει από την περιοχή γιατί είναι επικίνδυνο και θα τον συλλάβουν οι Τούρκοι. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον κοινοτάρχη Δένειας, τα στελέχη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανέφεραν στον Ελληνοκύπριο γεωργό ότι έχουν πληροφορίες πως θα έρθουν «σε λίγο οι Τούρκοι για να τον συλλάβουν». 

Πράγματι, ανέφερε ο κοινοτάρχης Δένειας, «σε μισή ώρα κατέβηκαν Τούρκοι στρατιώτες με φορτηγά, αλλά ο γεωργός ήταν προς το τέλος (σσ: των εργασιών του) και ήταν δύσκολο να τον συλλάβουν γιατί ήταν κλεισμένος μέσα στο τρακτέρ του. Ο γεωργός τελείωσε τη δουλειά του και έφυγε».

Επιπλέον, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι ο ίδιος γεωργός μετέβη ξανά εκεί το απόγευμα της Τρίτης μαζί με άλλους γεωργούς, γιατί είναι τα χωράφια τους εκεί. «Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν», σημείωσε, για αυτό και ο ίδιος είναι σε επικοινωνία με τους γεωργούς «γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί». Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη, «το απόγευμα της Τρίτης οι Τούρκοι έφεραν νέους στρατιώτες». Ο κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι, «μόλις πήγαν οι γεωργοί στην περιοχή για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, κατέβηκαν και οι Τούρκοι με στρατιωτικό αυτοκίνητο, από το οποίο κατέβασαν κάποιους στρατιώτες, οι οποίοι προχώρησαν εντός της νεκρής ζώνης και κρύφτηκαν πίσω από κάποιους θάμνους (παλλούρες)».

>>Ενημέρωσαν τη Βουλή: Χθες βρέθηκαν στη Βουλή οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας προκειμένου να ενημερώσουν την αρμόδια επιτροπή για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία και για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε ότι αυτή την περίοδο η Τουρκία έχει ρίξει όλο της το βάρος για να προωθήσει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. «Δεν θα πάρει την αναγνώριση», υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ, αλλά αυτός είναι ο στόχος τους. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας ρίχνει το προσωπικό του βάρος προς αυτή την κατεύθυνση, και έχει «δελεάσει ορισμένες χώρες της ΕΕ, πιθανώς δύο, για να ανοίξουν γραφεία του ψευδοκράτους, που θα λειτουργούν με βάση το ιδιωτικό δίκαιο». Αυτό, είπε ο κ. Κασουλίδης, γίνεται σε μια συγκυρία, η οποία συντρέχει με την προσπάθεια της Τουρκίας και του καθεστώτος Τατάρ για αναβάθμιση σε ίδιο διπλωματικό καθεστώς και χωριστή κυριαρχία. Υπογράμμισε ότι «οι εταίροι μας οφείλουν να το αντιληφθούν αυτό» και ότι αυτή δεν είναι η πολιτική των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδει με τα ψηφίσματα.

Για το ενδεχόμενο εισβολής της Τουρκίας σε ελληνικά νησιά, ο Υπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε υψηλόβαθμο στρατιωτικό στην Ελλάδα, ο οποίος του ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κινητικότητα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος με αλυσιδωτές επιπτώσεις. Θα πρέπει να ενεργούμε προληπτικά, είπε, όπως στην περίπτωση της καταγγελίας για άνοιγμα και της περιοχής του Αγίου Μέμνωνα στο Βαρώσι, ώστε να υπάρξει αντίδραση.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube