Weather Icon

Οι κάτοικοι της πόλης al-Bab ζητούν πίσω τα σπίτια τους από τους μισθοφόρους του Ερντογάν στη Συρία

Οι κάτοικοι της πόλης al-Bab ζητούν πίσω τα σπίτια τους από τους μισθοφόρους του Ερντογάν στη Συρία

Διοργανώθηκαν διαδηλώσεις στην πόλη al-Bab εναντίον του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που στηρίζει η Τουρκία κατά τις οποίες οι διαδηλωτές ζήτησαν από τις φατρίες να επιστρέψουν τα σπίτια και τις φάρμες τους που είχαν καταληφθεί μετά τον έλεγχο της πόλης από τον FSA το 2017.

Στην πόλη al-Bab, που βρίσκεται στη βορειοανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου και είναι υπό τον έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) τον οποίο στηρίζει η Τουρκία, έγιναν λαϊκές διαδηλώσεις στις 23 Σεπτεμβρίου. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν από τις φατρίες του FSA να τους επιστρέψουν τις περιουσίες τους, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, αγροκτημάτων και καταστημάτων τους, τα οποία είχαν καταλάβει οι φατρίες του FSA πριν από χρόνια, όταν ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πήραν στα χέρια τους τον έλεγχο της πόλης μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους (IS) το 2017 στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη.

Οι διαδηλωτές ύψωσαν τη σημαία της συριακής επανάστασης καθώς και φωτογραφίες ορισμένων ηγετών του FSA τους οποίους κατηγορούν ότι υφάρπαξαν τις περιουσίες τους.

Μία ημέρα πριν από τις διαδηλώσεις, οι ιδιοκτήτες των υφαρπαχθέντων περιουσιών στην πόλη al-Bab εξέδωσαν δήλωση με την οποία καταδίκασαν τον FSA για το λόγο του ότι δεν επέστρεψε τις περιουσίες τους. «Περιμέναμε περισσότερα από πέντε χρόνια να μας επιστρέψετε τις υφαρπαχθείσες οικίες και περιουσίες μας, αλλά δεν τηρήσατε τις υποσχέσεις σας»: αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, στη δήλωση αναφέρεται ότι: «Αν εσείς [οι ηγέτες του FSA] είστε θυμωμένοι με ορισμένα μέσα ενημέρωσης που σας περιγράφουν ως πολιτοφύλακες, γιατί τότε κρατάτε στις τάξεις σας τους δράστες των αποτρόπαιων αυτών πράξεων;»

Στις 16 Σεπτεμβρίου, κάτοικοι του al-Bab είχαν οργανώσει άλλη μια διαδήλωση απαιτώντας από τις φατρίες του FSA να τους επιστρέψουν τις περιουσίες τους. Κατηγόρησαν τον Fadi al-Diri, στρατιωτικό διοικητή της Ταξιαρχίας Sultan Malik Shah του FSA, ότι είχε κατασχέσει τον μεγαλύτερο αριθμό ακινήτων, κατοικιών και αγροκτημάτων στην πόλη al-Bab.

Από τότε που ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής το 2017, φατρίες του FSA έχουν μοιράσει μεταξύ τους τις υφαρπαχθείσες φάρμες και οικίες, οι οποίες ανήκουν στους κατοίκους της πόλης al-Bab. Αυτές οι φατρίες ισχυρίζονται ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος (IS) ή ότι κάποιος από τους συγγενείς τους ήταν μέλος του IS όταν η τρομοκρατική οργάνωση είχε τον έλεγχο της πόλης μεταξύ του έτους 2014 και 2017.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Monitor μίλησε με αρκετούς ιδιοκτήτες υφαρπαχθέντων οικημάτων και αγροκτημάτων, συμπεριλαμβανομένου του Yousef Qablawi, ιδιοκτήτη ενός κτιρίου έξι διαμερισμάτων, το οποίο κατέλαβε η Ταξιαρχία Sultan Malik Shah το 2017.

«Αφού ο FSA εισήλθε στην πόλη al-Bab απ’ όπου εκδίωξε το Ισλαμικό Κράτος το 2017, μας εξέπληξε η Ταξιαρχία Sultan Malik Shah , η οποία βρίσκεται υπό την ηγεσία του Fadi al-Diri, που κατέλαβε το κτίριο στο οποίο μέναμε»: είπε ο Qablawi στο Al-Monitor.

Ακόμη, είπε ότι η οικογένειά του εκτοπίστηκε από την πόλη al-Bab κατά τη διάρκεια της κατοχής της από το Ισλαμικό Κράτος. Μετά την εκδίωξη της τρομοκρατικής οργάνωσης, το 2017, επέστρεψε στην al-Bab για να διεκδικήσει ξανά το σπίτι του.

«Αλλά μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, δεν έχουμε ακόμη επιστρέψει στο σπίτι μας. Αυτή η φατρία έχει τον έλεγχο του οικήματός μας από το 2017 και οι οικογένειες των μελών της ζουν μέσα στα σπίτια μας»: σημείωσε.

Επίσης ο Qablawi δήλωσε ότι: «Τα τελευταία χρόνια, προσπάθησα περισσότερες από μία φορές να ανακτήσω το κτίριο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Υπέβαλα μια καταγγελία στη στρατιωτική αστυνομία του FSA στην πόλη al-Bab και δεν μπόρεσαν να με βοηθήσουν. Μέλη της Ταξιαρχίας Sultan Malik Shah  με απείλησαν ότι θα με σκοτώσουν αν διεκδικήσω το κτίριο και τα διαμερίσματά μου στα οποία αυτοί διαμένουν».

Σχολιάζοντας την κατηγορία (που του προσάπτει ο FSA), σύμφωνα με την οποία είχε σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος κατά τη διάρκεια στην οποία αυτό κατείχε την πόλη, ο Qablawi είπε: «Αυτές οι κατηγορίες είναι ψευδείς και δεν βασίζονται σε κανένα στοιχείο ή απόδειξη. Η οικογένειά μου και εγώ δεν ανήκαμε ποτέ στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και δεν ήμασταν ποτέ πιστοί σε αυτήν την οργάνωση. Αυτές οι κατηγορίες έχουν σκοπό να μας φιμώσουν και να μας εμποδίσουν να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες μας».

Επίσης εξήγησε ότι: «Η κατάστασή μου είναι παρόμοια με αυτή πολλών ιδιοκτητών των οποίων οι περιουσίες έχουν κατασχεθεί από τον FSA και οι οποίοι δεν ήταν ούτε συνδεδεμένοι ούτε εμπλεκόμενοι με το Ισλαμικό Κράτος. Οι περισσότεροι από εμάς επιστρέψαμε στην πόλη μετά την απελευθέρωσή της από την εν λόγω τρομοκρατική οργάνωση και εξεπλάγημεν που οι μαχητές του FSA κατέλαβαν τις περιουσίες μας και αρνήθηκαν να τις εγκαταλείψουν».

Ο Qablawi προσέθεσε ότι: «Γνωρίζω έναν αριθμό ανθρώπων των οποίων η περιουσία υφαρπάχθηκε στην al-Bab και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένου του Anas Shawaf του οποίου το αγρόκτημα κατασχέθηκε και του Sheikh Mahmoud Masoud του οποίου το σπίτι καταπατήθηκε. Γνωρίζω πολλούς ιδιοκτήτες των οποίων τα αγροκτήματα και τα κτίρια στην πόλη έχουν υφαρπαχθεί από την Ταξιαρχία Sultan Malik Shah , συμπεριλαμβανομένων των Mahmoud Younis, Amer Sukkar, Muhammad Bashir Zuaiter, Muhammad Qadirani και άλλων».

Και συνέχισε λέγοντας: «Εκτός από την Ταξιαρχία Sultan Malik Shah υπάρχουν και άλλες φατρίες του FSA που εμπλέκονται στη δήμευση περιουσιών, σπιτιών, αγροκτημάτων και καταστημάτων στην al-Bab».

Μιλώντας στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της 23ης Σεπτεμβρίου στην πόλη al-Bab, ένας από τους ιδιοκτήτες μιας φάρμας που κατασχέθηκε από την Ταξιαρχία Sultan Malik Shah το 2017, είπε: «Πριν από δύο χρόνια, υπέβαλα μια καταγγελία ενώπιον του αστικού δικαστηρίου στην al-Bab και ο δικαστής εξέδωσε απόφαση με την οποία διέταξε την Ταξιαρχία να εγκαταλείψει το αγρόκτημα και να μου το επιστρέψει. Δυστυχώς, η απόφαση του δικαστηρίου δεν εφαρμόστηκε. Το πρόβλημα είναι ότι το δικαστικό σώμα δεν έχει καμία εξουσία ή επιρροή στην απελευθερωμένη περιοχή όπου οι φατρίες είναι ισχυρότερες από οποιονδήποτε θεσμό ασφαλείας ή δικαιοσύνης».

Συνέχισε λέγοντας: «Κάποτε, ζήτησα από έναν δικαστή στην al-Bab να πιέσει τους ηγέτες της Ταξιαρχίας Sultan Malik Shah να μου επιστρέψουν το σπίτι μου και να εφαρμόσουν την απόφαση του δικαστηρίου για εκκένωση. Ο δικαστής μου είπε: «Θέλεις να με σκοτώσουν;»».

Ένας αξιωματικός του FSA στην al-Bab είπε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας: «Αυτό το δίλημμα συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Πολλά είναι τα ακίνητα που έχουν κατασχεθεί από τις παρατάξεις του FSA και εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή τους στους ιδιοκτήτες τους. Αλλά ορισμένες φατρίες δεν συμμορφώθηκαν, ενώ άλλες το έκαναν και επέστρεψαν τα σπίτια και τις περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους».

Ο αξιωματικός συνέχισε λέγοντας: «Το πρόβλημα της αρπαγής των σπιτιών και των αγροκτημάτων στις περιοχές που ελέγχονται από τον FSA δεν περιορίζεται στην πόλη al-Bab, αλλά υπάρχει και στην Jarablus, στην Azaz και σε άλλες περιοχές και η κατάσχεση πραγματοποιείται με βάση την κατηγορία ότι οι ιδιοκτήτες είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους ή ότι αυτά ανήκουν σε συγγενείς πρώην ηγετών και μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Επίσης δήλωσε ότι: «Πολλοί εκπρόσωποι των διαδηλωτών συναντήθηκαν πρόσφατα με τους ηγέτες του FSA στην al-Bab και τους υποσχέθηκαν ότι η περιουσία τους θα επιστραφεί».

Το Al-Monitor μίλησε με ιδιοκτήτες κατασχεθέντων ακινήτων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 23ης Σεπτεμβρίου, και επέμειναν ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν κάθε Παρασκευή σε μια προσπάθεια να πιέσουν τον FSA να επιστρέψει τις περιουσίες τους.

 

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://www.al-monitor.com/originals/2022/09/al-bab-residents-demand-houses-back-turkish-backed-forces-syria

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube