Weather Icon

Κύπρος – ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Οι Οηέδες που παραβιάζουν την εντολή τους

Κύπρος – ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Οι Οηέδες που παραβιάζουν την εντολή τους

Ο ΟΗΕ κάνει ό,τι του καπνίσει και δεν λαμβάνει υπόψιν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αλέκος Μιχαηλίδης   

Ποιού να το πεις και να το πιστέψει; Ο ΟΗΕ κάνει ό,τι του καπνίσει και δεν λαμβάνει υπόψιν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέχεται ή συμμετέχει στην παραβίαση της εκεχειρίας από την κατοχική πλευρά και σφυρίζει αδιάφορα όταν ξυπνά η Λευκωσία. Συναινεί ή πρωτοπορεί στην επέκταση των κατοχικών δυνάμεων εντός της νεκρής ζώνης, χωρίς να υπολογίζει το μοναδικό αναγνωρισμένο κράτος στο νησί, την Κυπριακή Δημοκρατία. Ένας ΟΗΕ που διαρκώς εκφράζει ανησυχίες, αλλά δεν δίνει και δεκάρα για την προστασία της ειρήνης, φτάνει να μην του σκοτίζουμε το κεφάλι με την επίκλησή μας στο δίκαιο. Ένας ΟΗΕ, από χρόνια προσηλωμένος στην υπεράσπιση της κατοχικής πλευράς, σαν δεξαμενή σκέψης κάπου στη Γενεύη, που δεν τον κόφτει και ιδιαίτερα αν επιβληθούν τετελεσμένα από το ψευδοκράτος.

Μα πώς να υπολογίσει μια Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας οι ηγεσίες διαχρονικά αποφεύγουν την αλήθεια; Της οποίας οι ηγεσίες δημιούργησαν μια κατάσταση προβληματική, όπου διαρκώς ικετεύουν την κατοχική πλευρά για… δεκαπέντε λεπτά συνομιλιών, που ανήγαγαν τον συμβιβασμό σε «πατριωτικό ρεαλισμό» και έκτοτε καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα. Της οποίας οι ηγεσίες, τα κόμματα, οι διπλωμάτες, οι διαπραγματευτές, ακόμα και οι περισσότεροι υποψήφιοι πρόεδροι, ακόμα και οι ίδιοι οι πολίτες, απορρόφησαν και χώνεψαν το τουρκικό αφήγημα περί συλλογικής ευθύνης και έκτοτε παραχώρησαν την ίδια την κυριαρχία προς όφελος μιας σημαδεμένης τράπουλας. Της οποίας οι ηγεσίες μοιάζουν σαν αποβλακωμένοι απατημένοι σύζυγοι όποτε διαταραχθεί το ήδη διαταραγμένο στάτους κβο ή, μάλλον, όποτε ασχοληθούν τα ΜΜΕ.

Κι αυτή τη φορά κάτι παρόμοιο συνέβη. Μπροστά στα μάτια των καλοταϊσμένων ηγετών μας, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έδινε «δώρα» στην κατοχική πλευρά και ο υπουργός Εξωτερικών ασχολήθηκε κατόπιν εορτής, αφού έγραψαν και δημοσιοποίησαν τ/κ και ε/κ ΜΜΕ. Ο Πρόεδρος δε, είναι στο Βατικανό και του αποδίδονται τιμές. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάνει διαβήματα προς τον τουρκικό στρατό για το φυλάκιο στη Δένεια –πάλι το μάθαμε από τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα τον Γιώργο Τάττη του ΣΙΓΜΑ– και είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Κανείς δεν πολυενδιαφέρεται για το ότι οι Τούρκοι συνέχεια επεμβαίνουν στη νεκρή ζώνη, ειδικά η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα μέλη της οποίας βολοδέρνουν σαν να βρίσκονται στην Ίμπιζα.

Ε, όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος. Πρώτα-πρώτα, ο κύριος Κόλιν Στιούαρτ θα πρέπει να πάει σπίτι του ή σε κάποιο βολικό γραφείο του ΟΗΕ. Έπειτα, η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας –δεν περιμένουμε κάτι από τους νυν και τους επόμενους– θα πρέπει να λύσει το ζήτημα της νεκρής ζώνης, πριν φτάσει ο κατοχικός στρατός στα φυλάκια της κυπριακής αστυνομίας ή στα σπίτια των Ελληνοκυπρίων επί της Γραμμής Αντιπαράταξης. Και εφόσον η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο περί άλλα τυρβάζει, ας γίνει μια άλλη συμφωνία για τη νεκρή ζώνη, που παραχωρείται από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διατήρηση της ειρήνης. Ας αρκεστούν στο μισό οι Οηέδες για να ελέγχουν καλύτερα την κατάσταση οι Αρχές της Δημοκρατίας. Άλλωστε, δεν μας κάνουν χάρη για να βρίσκονται εδώ οι κυανόκρανοι, τη δουλειά τους πρέπει να κάνουν. Μα τη θυμούνται, άραγε;

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube