Weather Icon

Εταιρεία με Έλληνα στο τιμόνι από τις ‘Πιο Καινοτόμες Αυστραλίας’

Εταιρεία με Έλληνα στο τιμόνι από τις ‘Πιο Καινοτόμες Αυστραλίας’

Ο Γιώργος Χατζημανώλης μιλάει στον «Νέο Κόσμο» για τη διάκριση στη λίστα Most Innovative Companies 2022 της AFR και για την έμπνευση που του έδωσε η Ελλάδα για τον επόμενο στόχο του.

Τα σκουπίδια είναι… κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αλλά πόσοι από μας σκεφτόμαστε πού καταλήγουν;

Ο Γιώργος Χατζημανώλης είναι μέλος μιας ομάδας 180+ εργαζομένων που βγάζουν τα προς το ζην από την αξιοποίηση σκουπιδιών σε μια εταιρεία της Βικτώριας που μόλις έλαβε την τελευταία της διάκριση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Repurpose It αναγνωρίστηκε ως μία από τις ‘Πιο Καινοτόμες Εταιρείες σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία’.

Η επιχείρηση κατέκτησε την 8η θέση στη λίστα που δημοσιεύεται από την Australian Financial Review, ανάμεσα σε 700 υποψηφιότητες στην κατηγορία Κατασκευών και Προϊόντων Κατανάλωσης.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που ως μια επιχείρηση μόλις πέντε χρόνων, προταθήκαμε και φτάσαμε στην πρώτη δεκάδα όπου συμμετέχουν διάφοροι τομείς», λέει στον «Νέο Κόσμο» ο CEO της εταιρείας Γιώργος Χατζημανώλης.

Ο ίδιος πιστεύει πως η επένδυση τους σε είδος τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Αυστραλία είναι από τα στοιχεία που τους έκαναν να ξεχωρίσουν.

«Αυτό που εξασφάλισε ουσιαστικά την πρόκρισή μας στη λίστα είναι η μονάδα καθαρισμού και ανακύκλωσης οικοδομικών υλικών που διαφορετικά θα κατέληγαν στη χωματερή.

«Είμαστε η πρώτη εταιρεία που έχει ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία στην Αυστραλία».

Η μονάδα καθαρισμού και ανακύκλωσης οικοδομικών υλικών της εταιρείας στο Epping.
Φώτο: Supplied/Repurpose It

Πρόκειται για εγκαταστάσεις τεχνολογίας που η Repurpose It εντόπισε στην Ευρώπη και έχουν διακριθεί ήδη από το 2020 με το Βραβείο του Πρωθυπουργού (Premier’s Sustainability Awards).

Συχνά, θέματα καινοτομίας συζητιούνται με γενικούς όρους. Για την κατάρτιση όμως της λίστας της AFR που δημοσιεύεται για 11η χρονιά, η επιχειρηματική καινοτομία αξιολογήθηκε από συμβουλευτική εταιρεία με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και μεθοδολογία τριών σταδίων.

Το τρίτο στάδιο περιελάμβανε διεξαγωγή διαδικτυακής γνωμοδότησης υπαλλήλων για την εταιρική κουλτούρα. Ο κ. Χατζημανώλης μιλά με υπερηφάνεια για την προσέγγιση της Repurpose It σε αυτό το κομμάτι.

«Πιστεύω από τα πιο σημαντικά στοιχεία της προσέγγισής μας είναι πως αντιλαμβανόμαστε ότι η καινοτομία δεν είναι κάτι που απλά συμβαίνει. Είναι διαδικασία που απαιτεί πειθαρχία, παίρνει χρόνο και χρειάζεται να περάσει από στάδια αξιολόγησης προτού εφαρμοστεί».

Οι συνέταιροι ιδρυτές της Repurpose It, από αριστερά Michael Wilson, Mark Centofanti, David Wilson, Γιώργος Χατζημανώλης, Abraham Pace, Elvis Centofanti και Anthony Van Schaik. Φώτο: Supplied/Repurpose It

Η διαχείριση απορριμάτων είναι εργασία που γίνεται στο παρασκήνιο, αλλά όσοι μένουμε Μελβούρνη όλο και κάποιο πρότζεκτ έχουμε δει όπου έχει ανάμειξη η Repurpose It.

«Σκεφτείτε μεγάλα έργα υποδομής. Αν μένετε Μελβούρνη, θα έχετε δει σίγουρα κάποιο τέτοιο, όπως τις αφαιρέσεις ισόπεδων διαβάσεων στα τρένα, το Metro tunnel, το Northeast link. Κάθε ένα από αυτά τα έργα παράγει απορρίματα γιατί αφαιρούνται κομμάτια υποδομών, γίνονται εκσκαφές και όλα αυτά τα υλικά πρέπει κάπου να καταλήξουν. Παλιότερα, το στάνταρ ήταν να αναμειγνύονται με τα σκουπίδια της χωματερής.

«Εμείς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία που έχουμε για να καθαρίσουμε και να δώσουμε νέα ζωή σε αυτά τα οικοδομικά υλικά».

Εκτός από τα κατασκευαστικά απορρίματα, η εταιρεία αξιοποιεί και τα σκουπίδια των πράσινων κάδων στα σπίτια για κομποστοποίηση, όπως και προϊόντα ξυλείας.

Το επόμενο βήμα τους, αποκαλύπτει ο κ. Χατζημανώλης, θα αφορά άμεση επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αξιοποίηση απορριμάτων για παραγωγή ενέργειας σε κλίμακα που θα στηρίζει τη λειτουργία των εγκαταστάσεών τους.

Και η πρόσφατη πηγή έμπνευσης για τον ίδιο να το εφαρμόσει, λέει, ήταν… ένα επίτευγμα στην Ελλάδα.

«Τις προάλλες είδα ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της ηλεκτροδοτήθηκε για πέντε ώρες αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με γέμισε υπερηφάνεια και κατά κάποιο τρόπο μου έδωσε αυτή την έξτρα έμπνευση. Για μια χώρα όπως η Ελλάδα να μπορεί να το κάνει σε τέτοια κλίμακα… με παρακινεί να θέσω τον πήχη ψηλά για να βεβαιωθώ ότι θα το καταφέρουμε».

Η Repurpose It είναι επίσης φιναλίστ σε τρεις κατηγορίες των Βραβείων 2022 Waste Innovation and Recycling Awards που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της εμπορικής έκθεσης Waste Expo Australia. Οι νικητές θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: Νέος Κόσμος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube