Weather Icon
Καύκασος , Ρωσία 5 Οκτωβρίου 2022

Μπορεί η Γεωργία να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας;

Μπορεί η Γεωργία να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας;

Η Γεωργία έχει ισχυρή στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία και Γαλλία

Του Gustav Gressel

Στα χαρτιά, η Γεωργία φαίνεται σχετικά καλά προετοιμασμένη να αμυνθεί ενάντια στις ρωσικές επιθέσεις. Η χώρα έχει ισχυρή στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Γαλλία. Πολλοί Γεωργιανοί αξιωματικοί και προσωπικό έχουν λάβει εκπαίδευση στη Δύση. Και ο γεωργιανός στρατός έχει συνεισφέρει σε αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο εξωτερικό.

Το πρόβλημα στη Γεωργία ωστόσο είναι η δημοκρατική οπισθοδρόμηση. Και αυτό το πρόβλημα πηγαίνει πιο μακριά από τον αμυντικό τομέα, αν και τον επηρεάζει σημαντικά. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν χάσει ταλαντούχα μέλη επειδή η κομματική σύνδεση υπερισχύει τις αξιοκρατίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της Γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων και της υπηρεσίας πληροφοριών. Η κατάληψη του κράτους και ο κομματικός φυλετισμός υποβαθμίζει την ικανότητα του κράτους να κινητοποιήσει την κοινωνία. Και δημιουργεί άφθονα σημεία πίεσης για τη Μόσχα για να χρησιμοποιήσει ενέργειες χαμηλότερης κλίμακας από μια συμβατική στρατιωτική εισβολή στη Γεωργία. Ως αποτέλεσμα, η αντιμετώπιση του κράτους δικαίου της Γεωργίας και της απουσίας λογοδοσίας του δημοσίου, θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος όλων των μέτρων πολιτικής στήριξης που θα προσφέρει η ΕΕ.

Ο επείγων χαρακτήρας των μεταρρυθμίσεων του κράτους δικαίου υπογραμμίζεται επίσης από τις γεωργιανές ελλείψεις σε άλλους τομείς ασφάλειας. Η έλλειψη διαφάνειας και η πολιτικοποίηση επικρατούν σε όλο τον τομέα πολιτικής ασφάλειας, και στο δικαστικό σώμα. Το 2020 και το 2021, οι παρατηρητές των πολιτικών δικαιωμάτων ανέφεραν τις παράνομες δραστηριότητες της γεωργιανής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία αποκαλύφθηκε ότι κατασκόπευε όχι μόνο στελέχη της αντιπολίτευσης και ερευνητικούς δημοσιογράφους (προκειμένου να προστατεύσουν ντόπιους κατόχους εξουσίας και ολιγάρχες από τα σκάνδαλα), αλλά επίσης την ΕΕ και άλλες ευρωπαϊκές διπλωματικές αντιπροσωπείες. Η υπηρεσία, επιπλέον, παρείχε συμβουλές και στοιχεία για την προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο. Υπάρχει επίσης υποψία ότι από εκεί προέρχονται εκφοβισμός πολιτικών, ψηφοφόρων και ανθρώπων με επιρροή στην κοινή γνώμη.

Η δικαστική μεταρρύθμιση δεν έχει καταλήξει πουθενά εδώ και δεκαετίες, και η μικρή πρόοδος που σημειώθηκε υπό τον πρώην πρόεδρο Σαακασβίλι, έχει αντιστραφεί από τότε. Οι εισαγγελείς δεν είναι πολιτικά ανεξάρτητοι και οι ετυμηγορίες δεν είναι αποτέλεσμα δικαστικής διαβούλευσης, αλλά θέμα πολιτικής επιρροής. Χωρίς να δημιουργηθεί ένα βασικό επίπεδο εμπιστοσύνης στο κράτος μεταξύ ολόκληρης της κοινωνίας –όχι μόνο του περιβάλλοντος του κυβερνώντος κόμματος- άλλη βοήθεια για τη βελτίωση των διαρθρωτικών ικανοτήτων του γεωργιανού τομέα ασφάλειας, θα αποφέρει ελάχιστα στρατηγικά αποτελέσματα. Η καταπολέμηση της ρωσικής παραπληροφόρησης είναι μάταιη εάν η εγχώρια παραπληροφόρηση κάνει τη δουλειά.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, οι προτεραιότητες για τη Γεωργία θα πρέπει να είναι: η αύξηση της δημόσιας και κοινοβουλευτικής εποπτείας επί της υπηρεσίας πληροφοριών και της αστυνομίας ερευνών, εισαγωγή διαφωνών μηχανισμών επιλογής για τους δημοσίους υπαλλήλους, μεταρρύθμιση του ανώτατου συμβουλίου δικαιοσύνης και διαφανείς διαδικασίες επιλογές για τους δικαστές, και δεύτεροι διεθνείς εμπειρογνώμονες στο συμβούλιο ως αμερόληπτα μέλη. Και πάλι, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας, μια αποστολή όπως η EUAM, που παρείχε συμβουλές, βοήθεια και εποπτεία, θα διευκόλυνε σημαντικά αυτή την προσπάθεια.

Ενώ οι αδυναμίες της Γεωργίας στο κράτος δικαίου και στα δημοκρατικά πρότυπα αποτυπωνόταν στην απόφαση της ΕΕ να μην χορηγήσει στη χώρα το καθεστώς υποψηφίας για ένταξη στην ΕΕ το 2022, μια συντριπτική πλειοψηφία Γεωργιανών πολιτών θέλουν μεγαλύτερη ενοποίηση με την Ευρώπη. Η ΕΕ θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την ευρεία και βαθιά κοινωνική υποστήριξη για να προωθήσει την πολιτική αλλαγή που με τη σειρά της, θα βοηθήσει ώστε να καταστεί η Γεωργία πιο ασφαλής απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube