REAL TIME |

Weather Icon
Αιγαίο , Εξοπλισμοί , ΝΑΤΟ 29 Σεπτεμβρίου 2022

Τζόζεφ Βότελ : Με την Αλεξανδρούπολη ξεπερνάμε το εμπόδιο της Τουρκίας

Τζόζεφ Βότελ : Με την Αλεξανδρούπολη ξεπερνάμε το εμπόδιο της Τουρκίας
Αξιωματικός τεσσάρων αστέρων, ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ ήταν μέχρι προσφάτως κεντρικός διοικητής του στρατού των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Δεν συμφέρει το ΝΑΤΟ μια σύγκρουση στο Αιγαίο – Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παρέχει μοναδικές δυνατότητες για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία – Έχουμε ακόμα δρόμο στην Ουκρανία

Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο αυξάνει το ρίσκο σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ, η οποία ως τέτοια δεν πρέπει να καταστεί πεδίο σύγκρουσης. Είναι το μήνυμα που στέλνει, μιλώντας στην «Κ», ο μέχρι πρότινος Διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, υπεύθυνος για τις αμερικανικές και συμμαχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, το Λεβάντε και την Κεντρική και Νότια Ασία, στρατηγός Τζόζεφ Βότελ. Μας μίλησε από τη θέση του πλέον ως προέδρου και CEO του οργανισμού Business Executives for National Security, λίγες ώρες αφού επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη. Ο Βότελ, αξιωματικός 4 αστέρων με σημαντική επιρροή, δεν μασάει τα λόγια του, αναγνωρίζοντας ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αίρει για το ΝΑΤΟ το στρατηγικό εμπόδιο της Τουρκίας. Χαρακτηρίζει ούτως ή άλλως περίπλοκη τη σχέση της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα και θεωρεί ότι η συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη οδηγεί τη σχέση τους «σε πιο σημαντικό και στρατηγικό σημείο». Ο επικεφαλής μιας από τις πιο νευραλγικές αμερικανικές διοικήσεις των τελευταίων ετών συναντήθηκε με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους και στη συνομιλία μας δήλωσε εντυπωσιασμένος από την επίσκεψη στη χώρα μας, όπου συνάντησε και Αμερικανούς στρατιώτες οι οποίοι προετοιμάζονταν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ μέσω της Αλεξανδρούπολης. Μας μοιράστηκε μάλιστα ότι θα μεταφέρει στην αμερικανική κυβέρνηση και τον αμερικανικό επιχειρηματικό τομέα τις καλύτερες των εντυπώσεων με το βλέμμα στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Τι μας είπε για το μέτωπο της Ουκρανίας και πώς σχολίασε την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

– Είστε πρόεδρος ενός οργανισμού ο οποίος «παντρεύει» την επιχειρηματικότητα με την εθνική ασφάλεια. Τι σημαίνει αυτό στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, την οποία μάλιστα επισκεφθήκατε τις τελευταίες μέρες;

– Το έργο του οργανισμού μας αφορά την παροχή παρατηρήσεων από τον ιδιωτικό τομέα σχετικά με τις προκλήσεις εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Καθώς αντιμετωπίζουμε νέες απειλές στην Ευρώπη, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι ο ιδιωτικός τομέας κατανοεί τι κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και να εντοπίσουμε τρόπους με τους οποίους είμαστε χρήσιμοι ενημερώνοντας, υποστηρίζοντας και αξιοποιώντας στο έπακρο το βάρος και τις δυνατότητες του επιχειρηματικού τομέα των ΗΠΑ. Τελικά, πιστεύουμε ότι η εθνική ασφάλεια δεν είναι μόνο τομέας του στρατού ή των διπλωματών μας, αλλά στην πραγματικότητα είναι συλλογική δουλειά του δημόσιου, του ιδιωτικού και του πολιτικού τομέα στις ΗΠΑ.

για τη συνέχεια kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube