REAL TIME |

Weather Icon
Εθνική Άμυνα , ΝΑΤΟ 17 Σεπτεμβρίου 2022

Ψηλά τα πράσινα μπερέ! Το «Άλμα του Γερακιού» για τους Έλληνες αλεξιπτωτιστές – Με τους κορυφαίους στην «FALCON LEAP 22»

Ψηλά τα πράσινα μπερέ! Το «Άλμα του Γερακιού» για τους Έλληνες αλεξιπτωτιστές – Με τους κορυφαίους στην «FALCON LEAP 22»

Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση του ΝΑΤΟ με δεκαμελή ομάδα αλεξιπτωτιστών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και συγκεκριμένα «πρασινοσκούφηδες» της 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών από τον Ασπρόπυργο.

Με τους Έλληνες κομάντος να κλέβουν τις εντυπώσεις και απούσα για μια ακόμη φορά την Τουρκία, η οποία αποφεύγει όπως «ο διάολος το λιβάνι»’ να συμμετέχει σε μεγάλες Συμμαχικές ασκήσεις, ξεκίνησε και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση αλεξιπτωτιστών «FALCON LEAP 22» με αφετηρία  την αεροπορική Βάση στο Eindhoven της  Ολλανδίας. 

Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση του ΝΑΤΟ με δεκαμελή ομάδα αλεξιπτωτιστών  της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και συγκεκριμένα «πρασινοσκούφηδες» της 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών από τον Ασπρόπυργο. Η άσκηση άρχισε στις 12 Σεπτεμβρίου και όπως αναφέρει η ανακοίνωση των Ολλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες τη διοργανώνουν θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη  «technical airborne» άσκηση του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 1000 αλεξιπτωτιστές από συνολικά 13 χώρες. 

Οι Έλληνες αλεξιπτωτιστές δηλώνουν για μια ακόμη χρονιά ηχηρό «παρόν» και εκπαιδεύονται δίπλα στους κορυφαίους «paratroopers» της Συμμαχίας την ώρα που οι γείτονες Τούρκοι απέχουν όπως άλλωστε έκαναν και πέρυσι. Και δεν είναι όπως φαίνεται τυχαία η απόφαση των Επιτελών της Άγκυρας για «γιοκ» στη συμμετοχή της χώρας τους στο «άλμα του γερακιού». Αποφεύγουν όπως φαίνεται ξεκάθαρα να λαμβάνουν μέρος σε μεγάλες ασκήσεις του ΝΑΤΟ ειδικά όταν εκεί βρίσκονται Έλληνες με τη σύγκριση να είναι αναπόφευκτη.

Άλλωστε πρόσφατα και συγκεκριμένα στις αρχές Αυγούστου ήταν «τραυματική» η εμπειρία της Τουρκικής ομάδας στον διαγωνισμό  Ελεύθερων Σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2022» o οποίος πραγματοποιήθηκε στο Hohenfels της Γερμανίας. Εκεί όπου αναγκάστηκαν σε ταπεινωτική αποχώρηση στη μέση του διαγωνισμού με πρόφαση τη συμμετοχή της Κυπριακής ομάδας. Ο διαγωνισμός εξελισσόταν ήδη σε εφιάλτη για τους Τούρκους με τις δύο Ελληνικές Επιλεκτες Μονάδες της ΔΕΠ, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και τη Ζ’ ΜΑΚ αλλά και τους Κύπριους κομάντος της Εθνικής Φρουράς να επικρατούν κατά κράτος. Ταπεινωμένοι αποχώρησαν αφού δεν άντεξαν να δουν τα Στελέχη του ΕΤΑ να κατακτούν την 1η θέση και της Ζ’ ΜΑΚ την 4η σε ένα διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν συνολικά 36 ομάδες μεταξύ των οποίων SOF από ΗΠΑ, Γερμανία, Πολωνία,Ιταλία και Κροατία.

Η «FALCON LEAP 22» αποτελεί άσκηση υψηλής δυσκολίας με πολλαπλά αντικείμενα στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν αλεξιπτωτιστές από ΗΠΑ,Βρετανία,Γερμανία,Ολλανδία, Βέλγιο,Ρουμανία, Τσεχία και Πορτογαλία. Περιλαμβάνει πλήθος αλμάτων τόσο στατικού ιμάντα όσο και ελευθέρας πτώσεως ημέρα και νύχτα. Επιπλέον προβλέπει ρίψεις φορτίων όπως βαρέων όπλων και πυρομαχικών από μεταγωγικά αεροσκάφη. Στο πλαίσιο ανάπτυξης της διαλειτουργικότητας οι «ειδικοδυναμίτες» αλεξιπτωτιστές ανταλλάσουν απόψεις  και εκπαιδεύονται  επίσης σε διαδικασίες ρίψεων προσωπικού και υλικού αλλά και στον σχεδιασμό-υλοποίηση επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της  εξωστρέφειας  και της επιδίωξης για συνεχή εκπαίδευση  με  τους κορυφαίους εντός του ΝΑΤΟ και όχι μόνο το ΓΕΕΘΑ και η ΔΕΠ δεν αφήνουν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Και πέρα από τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων στόχος είναι να δίνεται η ευκαιρία σε όλα τα Στελέχη Μονάδων που ανήκουν στη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου να λαμβάνουν μέρος σε μεγάλης κλίμακας πολυεθνικές ασκήσεις όπως η «FALCON LEAP 22».  Με την έως τώρα εικόνα να καταδεικνύει ότι το επίπεδο των Ελλήνων κομάντος συνεχώς ανεβαίνει. Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων  του ΝΑΤΟ επιθυμούν να εκπαιδεύονται δίπλα στους Έλληνες επίλεκτους.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube