Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , Τουρκία 13 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόεδρος τουρκικής βουλής: «Απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας» η Ελλάδα

Πρόεδρος τουρκικής βουλής: «Απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας» η Ελλάδα
Φωτ: @MustafaSentop / twitter

«Είναι απαράδεκτο να θέλει η Ελλάδα να μετατρέψει τη Θάλασσα των Νησιών (σ.σ. Αιγαίο) σε ελληνική λίμνη», δήλωσε ο Τούρκος πολιτικός.

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σέντοπ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την Ελλάδα «απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας» κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της βουλής της Μάλτας. «Είναι απαράδεκτο να θέλει η Ελλάδα να μετατρέψει τη Θάλασσα των Νησιών (σ.σ. Αιγαίο) σε ελληνική λίμνη», δήλωσε ο Τούρκος πολιτικός.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σέντοπ είπε ότι: «Η ρητορική και οι προκλητικές ενέργειες της γειτονικής χώρας Ελλάδας έχουν πλέον μετατραπεί σε απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

Ο Σέντοπ συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά στις ακτές της, κατά των διεθνών συμφωνιών.

«Ως Τουρκία είμαστε υπέρ της διπλωματίας και της συνεργασίας. Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω διαπραγμάτευσης», είπε ο Τούρκος πολιτικός και συνέχισε:

«Η Ελλάδα, από την άλλη, προτιμά την πρόκληση αντί για την καλή γειτονία και τον ειλικρινή διάλογο. Είναι απαράδεκτο να θέλει η Ελλάδα να μετατρέψει τη Θάλασσα των Νησιών σε ελληνική λίμνη. Η παραβίαση του εναέριου χώρου μας και οι παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας συνεχίζονται επίσης έντονα. Η Ελλάδα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει συστήματα αεράμυνας Patriot και ρωσικής κατασκευής S-300 σε αυτές τις παρενοχλήσεις. Παρενόχλησε επίσης τουρκικά αεροπλάνα που εκτελούσαν αποστολές του ΝΑΤΟ στον διεθνή εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Θάλασσας των Νησιών στις 22, 24 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου κλειδώνοντας S-300. Από αυτήν την άποψη, δεδομένου ότι είμαστε και μέλη του ΝΑΤΟ και γειτονικές χώρες, έχουμε δείξει τη γνώμη και την αποφασιστικότητά μας να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά αν δεν γίνει αυτό, η Τουρκία έχει τη δύναμη να λύσει τα προβλήματα, τις προκλήσεις με κάθε μέσο.»

Σημειώνεται ότι μόνο τις τελευταίες ώρες, τα «πυρά» τους κατά της Ελλάδας έχουν στρέψει επίσης οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών κ.κ. Χουλουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube