Weather Icon

Μαρτυρία Ελληνοκύπριου αιχμαλώτου του 1974! Οι Τούρκοι με έστησαν στον τοίχο για εκτέλεση (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαρτυρία Ελληνοκύπριου αιχμαλώτου του 1974! Οι Τούρκοι με έστησαν στον τοίχο για εκτέλεση (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τις θηριωδίες των τούρκων κατά την διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο το 1974, αλλά και τις σκληρές μέρες της αιχμαλωσίας του στις φυλακές των Αδάνων περιέγραψε μιλώντας στο 989Alpha radio και το Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Ελληνοκύπριος Κυριάκος Πανάου από το κατεχόμενο χωριό Άσσια.

«Οι Τούρκοι στο χωριό μου μπήκαν στις 14 Αυγούστου, δηλαδή, στη δεύτερη φάση της εισβολής. Δεν μας είχε ειδοποιήσει κανείς. Μόλις το συνειδητοποιήσαμε ήδη τα τανκς βρίσκονταν 100 μέτρα από τα σπίτια μας. Ήταν τόσο οργανωμένοι που δεν είχαμε καταλάβει ότι μπήκαν στο χωριό, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι κάτοικοι για μέρες πολλές.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πανάου.

«Το χωριό πέρασε τα πάνδεινα στα χέρια των τούρκων. Άλλους τους είχαν εκτελέσει εν ψυχρώ, άλλους τους στείλαν αιχμαλώτους στην Τουρκία»

«Εμένα με συλλάβανε γύρω στο μεσημέρι, την πρώτη μέρα της δεύτερης φάσης της εισβολής. Μας κρατούσαν εγκλωβισμένους τρεις μέρες στο χωριό, χωρίς νερό και φαγητό,. Κάπου 150 άτομα ήμασταν μέσα σε σένα σπίτι με δεμένα τα χέρια. Την Τρίτη μέρα μας βγαλανε για εκτελεστικό απόσπασμα και την γλυτώσαμε την τελευταία στιγμή από έναν τούρκο αξιωματικό.»

«Οι Τούρκοι με στήσανε στον τοίχο για εκτέλεση. Σκεφτείτε, ήμουν ένα παιδί 17 ετών και έβλεπα απέναντι μου τις κάννες των όπλων και περίμενα το τέλος.» πρόσθεσε.

«Από εκεί μας μεταφέρανε στην τώρα κατεχόμενη Λευκωσία, μείναμε κάπου 15 μέρες και στις 31 Αυγούστου μας μετέφεραν στα Άδανα της Τουρκίας και αργότερα στην Ατίγιαμα. Μείναμε γύρω στις 40 μέρες στα χέρια των Τούρκων.

Οι συνθήκες ήταν άσχημες. Είχα χάσει 17 κιλά μέσα σε 40 μέρες. Το φαγητό ήταν ελάχιστο, ισα για να ζήσουμε και λίγο νερό. 40 μέρες ήμασταν ξυπόλητοι. Ότι είχαμε πάνω μας από λεφτά και χρυσαφικά, τα πήρανε.»

«Αν είδατε την ταινία το Εξπρές του Μεσονυχτίου, ζήσαμε ακριβώς τις ίδιες συνθήκες.» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπήρχε τρόπος να αποτραπεί η εισβολή των τούρκων από το Πέντε Μίλι, ο κ. Πανάου είπε: «Στην επιστροφή μας στην Κύπρο από την Τουρκία, πριν φτάσουμε στις ακτές της Κύπρου, μας είχαν βάλει όλους στα αποβατικά πλοία και μας κατέβασαν ακριβώς εκεί που έγινε η απόβαση. Απέναντι είναι ο Πενταδάκτυλος και διερωτάσαι όλα αυτά τα πολυβολεία που είχε το βουνό αν ήταν επανδρωμένα, αποκλείεται οι Τούρκοι να κατάφερναν να κάνουν την εισβολή. Αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε καμιά αντίσταση εκεί.»

Σχετικά με τις σημερινές απειλές του Ερντογάν ο κ. Πανάου είπε: «Στην τελική αποδεικνύεται ότι λένε οι τούρκοι το κάνουν. Πιστεύαμε τότε όλοι ότι δεν υπήρχε περίπτωση η Τουρκία να κάνει εισβολή, ωστόσο μπήκε με την βοήθεια των δικών μας»

«Όποιος δει τον Πενταδάκτυλο θα καταλάβει ότι αν είχαν επανδρωθεί τα πολυβολεία οι τούρκοι δεν θα κατάφερναν να κάνουν την εισβολή. Υπήρχαν ψίθυροι, αλλά δεν κάνανε τίποτα.»

«Σαφώς ήταν όλα προδομένα και στην ουσία πλήρωσε ο κόσμος. Το χωριό μου είχε τις περισσότερες απώλειες. Το 1/3 του χωριού ήταν εγκλωβισμένο.»

Σχετικά με την ιδέα της λύσης ο κ. Πανάου είπε: «Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να γίνει μια λύση. Οι Ελληνοκύπριοι με τους Τουρκοκύπριους πάντα τα έβρισκαν, τώρα υπερισχύουν οι έποικοι στα κατεχόμενα, δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει λύση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube