Weather Icon
Οικονομία & Αγορές 7 Σεπτεμβρίου 2022

Η επιτυχία και ο συναγερμός

Η επιτυχία και ο συναγερμός

Η αλήθεια είναι πως σε κάποιους τομείς της οικονομίας τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού μάλιστα πριν μερικές ημέρες ανάρτησε στο twitter ένα post που συγκρίνει τις επιδόσεις της Ελλάδας με αυτές της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας μεταξύ του έτους της χρεοκοπίας και του 2021.

Fast forward to 2021, and the share has more than doubled, to 41% of GDP, higher than Italy, Spain & France and very near Portugal. This is the story of the resurgence of Greek exports…”

Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: “Το 2010 η Ελλάδα πραγματοποίησε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών που έφτασαν το 20% του ΑΕΠ και κατατάσσονταν στην τελευταία θέση.

Πολύ γρήγορα στο ’21, και το μερίδιο έχει υπερδιπλασιαστεί, στο 41% του ΑΕΠ, υψηλότερο από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία και πολύ κοντά στην Πορτογαλία.

Αυτή είναι η ιστορία της αναζωογόνησης των ελληνικών εξαγωγών…”.

Το post του κ. Πατέλη δεν απέχει από την πραγματικότητα. Η ευρύτερη εικόνα όμως είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Μεταξύ 2010 και 2021 οι ελληνικές εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί σχεδόν από τα 20 δισ. ευρώ  στα 39 δισ. ευρώ.

Το ΑΕΠ της χώρας όμως στην ίδια περίοδο έχει μειωθεί από τα 240 δισ. ευρώ περίπου στα 182 δισ. ευρώ.  Ως ποσοστό του ΑΕΠ οι εξαγωγές αγαθών έχουν εκτοξευθεί από το 7% στο 20%.

Στον πίνακα των χωρών με τις οποίες συγκρίνονται οι επιδόσεις, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που μεταξύ 2010 και 2021 παρουσιάζει μειωμένο ΑΕΠ.

Κατά μια άποψη η αύξηση των εξαγωγών υποδηλώνει τις βαθύτερες διεργασίες που συντελούνται στην ελληνική οικονομία η οποία μετασχηματίζεται από καταναλωτική σε παραγωγική.

Η αύξηση των εξαγωγών χωρίς αύξηση του ΑΕΠ όμως σημαίνει σε απλά οικονομικά πως οι απώλειες του βιοτικού επιπέδου  δεν έχουν αποκατασταθεί.

Επιπλέον στον πίνακα που δημοσιεύουμε παρακάτω με στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας το 2021 το έλλειμμα μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών αγαθών έχει εκτοξευθεί στα 25,6 δισ. ευρώ προσεγγίζοντας το ρεκόρ των 27,2 δισ. ευρώ του 2010.

Οι εισαγωγές αγαθών από 47,5 δισ. ευρώ το 2010 έχουν εκτοξευθεί στα 64,7 δισ. ευρώ γεγονός που μπορεί να συνδυάζεται και με την αύξηση της τουριστικής κίνησης…

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube