Weather Icon
Ρωσία , Τουρκία 10 Αυγούστου 2022

Το παρασκήνιο της συνάντησης στο Σότσι

Το παρασκήνιο της συνάντησης στο Σότσι

Ο Τσαβούσογλου είχε χειροφιλήματα με τον Καντίροφ στο Σότσι

Κανείς δεν λέει τίποτα γι’ αυτό. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, και ο Χακάν Φιντάν, ο πρίγκιπας των μυστικών υποθέσεων, συναντήθηκαν με τον ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ στο Σότσι.

Η κίνηση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει δίπλα του τον Καντίροφ, στην αντιπροσωπεία του, ενώ φιλοξενούσε μουσουλμάνους ηγέτες, μέχρι τώρα δεν αφορούσε την Τουρκία. Το γεγονός ότι στη συνάντηση αυτή ο Πούτιν συμπεριέλαβε στην αντιπροσωπεία του τον Καντίροφ, σημαίνει ότι οι σχέσεις έχουν ανέβει σε νέο επίπεδο. Ο Καντίροφ, ο οποίος ανέλαβε τα όπλα από τους Ρώσους ενάντια στην αντίσταση της Τσετσενίας, είναι ένα ανεπιθύμητο όνομα στην Τουρκία, όπου υπάρχει σοβαρή διασπορά από διάφορες περιοχές του Καυκάσου. Επίσης, διαπράχθηκαν δολοφονίες στην Τουρκία από Ρώσους πράκτορες, με στόχο Τσετσένους αντικαθεστωτικούς. Η κυβέρνηση Ερντογάν μέχρι τώρα απέφευγε να συναντηθεί να κάνει συνομιλιτής της τον Καντίροφ.

Ενώ ο Ερντογάν πέρασε 4 ώρες μόνος συνομιλώντας με τον Πούτιν, ο Καντίροφ είχε μια συνομιλία με τον Τσαβούσογλου και τον Φιντάν. Το μοιράστηκε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Telegram. Αν περιμέναμε από το Υπουργείο Εξωτερικών, δεν θα ξέραμε τίποτα.

Ο Καντίροφ λέει στην ανάρτησή του: “Είχαμε μια άτυπη, ικανοποιητική και παραγωγική συνάντηση, στην οποία συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να καθιερωθεί στενή συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Τσετσενικής Δημοκρατίας σε διάφορα θέματα. Ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η άτυπη συνάντηση θα είναι η αρχή για την ανάπτυξη των σχέσεων και την εδραίωση των μελλοντικών μας επαφών. Και οι δύο πλευρές θα ωφεληθούν από κοινές πρωτοβουλίες. Στο τέλος της συνάντησης οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι με κάλεσαν στην Τουρκία. Φυσικά και δέχτηκα την πρόσκλησή τους».

Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα χρησιμεύσει για την ανάπτυξη οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δεσμών καθώς και των σχέσεων μεταξύ της τσετσενικής διασποράς και της Τσετσενίας. Και ελπίζουμε να μην εξελιχθεί σε συνεργασία με επιχειρησιακές διαστάσεις. Όταν ο Φιντάν και ο Καντίροφ μπαίνουν στο ίδιο κάδρο, χίλια και ένα πράγματα έρχονται στο μυαλό. Ο Καντίροφ είναι σαν τον Πούτιν στην Τσετσενία.

Γιατί δεν έγινε συνέντευξη τύπου, το κοινό ανακοινωθέν γιατί είναι συνοπτικό, γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση;

Ενώ καθόμουν στο τραπέζι να γράψω τα αποτελέσματα της συνόδου, ο Καντίροφ με σαμποτάρησε!

Ας περάσουμε στο κύριο θέμα. Τι προέκυψε από την 4ωρη συνάντηση Ερντογάν με τον Πούτιν;

Μετά από αυτή τη συνάντηση που διήρκεσε πολύ, στην οποία εξετάστηκαν πολλά θέματα, περιμέναμε να ακολουθήσει μια μακρά συνέντευξη Τύπου, ένα λεπτομερές κοινό ανακοινωθέν και λεπτομερής ενημέρωση των δημοσιογράφων κατά το ταξίδι επιστροφής.

Το πρώτο δεν έγινε, το δεύτερο ήταν σύντομο, το τρίτο χωρίς περιεχόμενο.

Σε τι πρέπει να αποδοθεί η ακύρωση της κοινής συνέντευξης Τύπου;

  • Η κατάσταση της υγείας του Ερντογάν, του οποίου οι κινήσεις επιβραδύνθηκαν, όπως τόνισαν τα ρωσικά ΜΜΕ;
  • Για να αποφύγουν τη διάδοση των θεμάτων με τα οποία διαφωνούσαν παρουσία του Τύπου;
  • Ή μήπως επειδή ο Ερντογάν, απολαμβάνοντας τη νέα του θέση με τους δυτικούς εταίρους του, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας διαρκούν, δεν θέλει να εμφανιστεί ως ο άνθρωπος που έσωσε τον Πούτιν;

Μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι επαφές ικανοποίησαν και τους δύο ηγέτες, αλλά ορισμένα ζητήματα απαιτούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την Kommersant, οι ηγέτες έλαβαν επίσης τεχνική βοήθεια από τις αντιπροσωπείες τους όταν αντιμετώπισαν δυσκολίες στην κατ’ ιδίαν  συνάντησή του. Δύσκολα θέματα ήταν στο τραπέζι.
Στην κοινή δήλωση, δόθηκε έμφαση στην αύξηση του όγκου του εμπορίου σε ισορροπημένη βάση, την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένης της αδιάλειπτης εξαγωγής ρωσικών προϊόντων σιτηρών και λιπασμάτων, καθώς και των θεμάτων που αφορούν στη Συρία και τη Λιβύη .

Το «Μνημόνιο Κατανόησης Οικονομικής Συνεργασίας» που υπογράφηκε από τον υπουργό Εμπορίου Mehmet Muş και τον Ρώσο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Aleksandr Novak, είναι το μόνο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Άγνωστο επίσης το περιεχόμενό του. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη συμφωνία ως οδικό χάρτη για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο στόχος σε όγκο εμπορίου είναι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2021, ο όγκος ήταν 33 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένος κατά 57%. Η αύξηση συνεχίζεται και φέτος.

Ενώ η Τουρκία έχει γίνει ο νέος αγωγός αναπνοής της Ρωσίας υπό το εμπάργκο, υπάρχουν έρευνες για να διευκολυνθεί η πληρωμή ή η μεταφορά χρημάτων των Ρώσων. Αφού οι επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών συνσαντήθηκαν και στο Σότσι μετά την Τεχεράνη, σημαίνει ότι γίνεται η επεγεργασία για σημιουργία ενός μηχανισμού. Επιπλέον, η Κωνσταντινούπολη πρέπει να ανταγωνιστεί το Ντουμπάι, που είναι πιο έμπειρο σε αυτά τα θέματα. Είναι η πόρτα που ανοίγει για τους Ρώσους και η σανίδα σωτηρίας για τον Ερντογάν. Οι προσδοκίες του Ερντογάν από τον άξονα Σαουδικής Αραβίας – Εμιράτων αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου. Εάν η ρωσική πρωτεύουσα αγκυροβολήσει στην Κωνσταντινούπολη και ο Πούτιν μεταφέρει τα αναμενόμενα χρήματα για τον Πυρηνικό Σταθμό Ακκούγιου, ίσως ο Ερντογάν να επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς να παγώσει και να διαλύσει την κατήφεια δυο εκλογικό σώμα στις εκλογές του 2023. Τι μίζερο να προσπαθεί να σώσει τον εαυτό του με τα λεφτά του άλλου!

Πρόβλημα στον πυρηνικό σταθμό του Άκκουγιου

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα ήταν ο πυρηνικός σταθμός του Akkuyu. Η καταγγελία της σύμβασης της IC İçtaş, της αναδόχου εταιρείας στη τουρκο-ρωσική σύμπραξη της Akkuyu Nuclear AŞ, ιδιοκτήτη του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, δημιούργησε μια κακοφωνία ότι το έργο είναι πλέον εντελώς ρωσικό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία καταγγέλλουν το γεγονός. Ωστόσο, το θέμα είναι ότι η Τουρκία είναι η πλευρά που πρέπει να κάνει βήματα για το 49% του τουρκικού μεριδίου. Όπως είπε ο Ερντογάν, «δεν θα ήταν δυνατό να μην συζητήσουμε αυτό το θέμα με τον Πούτιν».

Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, του οποίου ο στόχος ανοίγματος έχει τεθεί για το 2023; Πώς θα είναι η συμμετοχή της Τουρκίας, η οποία δεν μπορεί να καλύψει το μερίδιο του 49 τοις εκατό;
Από τη δήλωση του ίδιου του Ερντογάν συμπεραίνουμε ότι τα επιχειρήματα των Ρώσων δεν μπορούν να διαψευστούν: «Θα παρακολουθήσω τη δουλειά στο Akkuyu επί τόπου. Μετά από αυτό, θα μεταφέρω την κατάσταση στον Πούτιν. Με βάση την κατάσταση, θα του πω να καθορίσουμε τον οδικό μας χάρτη».

Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν πήγε στο Σότσι χωρίς να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και επέστρεψε με άδεια χέρια. Η Τουρκία κοιμάται και ξυπνάει εδώ και μέρες με την είδηση ότι η ROSATOM έχει μεταφέρει 5 δισ. δολάρια από την επένδυση 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία για την ολοκλήρωση του Akkuyu. Όμως αυτό το θέμα είναι ακόμα στο σκοτάδι. Πώς ήρθαν τα χρήματα, σε ρούβλια ή σε δολάρια, και πού πήγαν αυτά τα λεφτά;

Ενώ η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται, η Τουρκία δεν ζει σε θερμοκοιτίδα. Τι δρόμο ακολουθεί η Τουρκία στις διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο, τι είδους προετοιμασία κάνει; Πώς θα γίνονται οι πληρωμές φυσικού αερίου; Προτάθηκε να γίνουν οι πληρωμές με την πώληση ομολόγων στους Ρώσους; Δεν είναι σίγουρο. Στην αρχή της συνάντησης στο Σότσι, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στην αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον Turkish Stream. Χλεύασε τους Ευρωπαίους λέγοντας: «Θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία».

Αποφασίστηκε ότι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο θα γίνουν εν μέρει σε ρούβλια. Αυτό που ήθελε ο Ερντογάν ήταν η αμοιβαία χρήση σε κάποιο βαθμό τοπικών νομισμάτων στο εμπόριο, όμως αυτό δεν συνφωνήθηκε στο Σότσι. «Φυσικά, μια από τις καλύτερες πτυχές αυτής της επίσκεψης είναι αυτό. Συμφωνήσαμε για το ρούβλι με τον Πούτιν». Είπε ότι αυτό θα ενισχύσει και τις δύο χώρες. Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης μια άλλη συμβολή ως μηχανισμό αποφυγής κυρώσεων: «Υπάρχει επίσης η κάρτα Mir της Ρωσίας. Συνεχίζει να γίνεται δεκτή σε πέντε από τις τράπεζές μας. Για να μπορούν οι Ρώσοι έμποροι και οι τουρίστες να πληρώνουν άνετα…»

Η προϋπόθεση πληρωμής σε ρούβλια είναι για «μη φιλικές» χώρες. Και ο μηχανισμός πληρωμής σε ρούβλια έκανε τα ρωσικά χρήματα πολύτιμα. Τι θα κερδίσει η Τουρκία σε αυτή την περίπτωση; Οι δαπάνες των Ρώσων σε ρούβλια στην Τουρκία ή η είσπραξη των χρημάτων τους σε ρούβλια σε Τούρκους επιχειρηματίες στη Ρωσία θα ικανοποιήσουν το απαιτούμενο ποσό για πληρωμές φυσικού αερίου; Ο διακανονισμός περιλαμβάνει μείωση τιμής; Αγνωστο.
Η Kommersant σχολιάζει: «Εάν το παλιό καθεστώς πληρωμών με την Τουρκία είχε συνεχιστεί, θα φαινόταν ότι υπήρχε ειδική ποινή για την Ευρώπη». Είναι δακρύβρεχτο να πιστεύει κανείς ότι ο Πούτιν ήταν τόσο διακριτικός. Φυσικά και όχι.

Ο Πούτιν στριμώχνει τον Ερντογάν: Τι θα γίνει με τα δικά μας σιτηρά και λιπάσματα;

Η χημεία με τον Πούτιν έκανε τον Ερντογάν τον περιζήτητο ηγέτη μεταξύ Δύσης και Ρωσίας στην κρίση της Ουκρανίας. Ο Ερντογάν θέλει να χρησιμοποιήσει το διπλωματικό κεφάλαιο που απέκτησε με τη συμφωνία για το σιτάρι για μεσολάβηση που θα σταματήσει τον πόλεμο. Επανέλαβε την πρότασή του να μεσολαβήσει για συνάντηση του Πούτιν με τον Ουκρανό ηγέτη Volodymyr Zelensky στο Σότσι. Δεν έλαβε θετική απάντηση. Ο Πούτιν κρατά στην εφεδρεία την προσφορά του Ερντογάν μέχρι να δει το τέλος του τι μπορούν να κάνουν οι Δυτικοί για το Κίεβο. Ο Ζελένσκι δεν μπορεί επίσης να ξεκολλήσει από το γάντζο του τριγώνου Ουάσιγκτον-Λονδίνο-Βαρσοβία και να αποφασίσει μόνος του. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν δεν είναι έτοιμος.

Σχετικά με τη συμφωνία για το σιτάρι, είναι η σειρά των Ρώσων ασκήσουν πιέσεις. Ο Ερντογάν μίλησε για τις προσδοκίες του Πούτιν. Δηλώνοντας ότι μετά το πρώτο πλοίο που πέρασε από τον Βόσπορο, υπήρχαν περίπου 20 πλοία στη σειρά για να φορτώσουν, είπε τι του ζήτησε η Ρωσία: «Έχω πάρα πολλά αγαθά. Μπορώ να εξαγάγω τουλάχιστον 40 εκατομμύρια τόνους αγαθών. Πότε θα μεσολαβήσετε για μας;». Τα αρμόδια υπουργεία μας εργάζονται γρήγορα. Φυσικά, υπάρχουν μαύρες γάτες ανάμεσά μας». Αν μας έλεγε και ποιες είναι αυτές οι μαύρες γάτες…

Διάλογος των μυστικών υπηρεσιών Δαμασκού-Άγκυρας

Δεν υπάρχει πράσινο φως για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Αλλά για πρώτη φορά, ο Ερντογάν έδωσε διαφορετική έμφαση στις επαφές σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών. Είπε ακριβώς αυτό: «Ο Πούτιν διατηρεί μια δίκαιη προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία. Δηλώνει ότι θα είναι πάντα μαζί μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Στο θέμα αυτό υπονοεί ότι: «Εάν είναι δυνατόν, θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό αν προτιμούσατε να επιλύσετε τα ζητήματα σε συμφωνία με το καθεστώς της Δαμασκού». Λέμε ότι η υπηρεσία πληροφοριών μας ασχολείται ήδη με αυτά τα ζητήματα μαζί με τη συριακή υπηρεσία πληροφοριών, αλλά το όλο θέμα είναι να έχουμε αποτελέσματα. Ενώ οι μυστικές υπηρεσίες μας πραγματοποιούν αυτό το έργο με τις συριακές υπηρεσίες πληροφοριών, λέμε ότι εάν οι τρομοκρατικές οργανώσεις εξακολουθούν να κάνουν ό,τι θέλουν, πρέπει να μας υποστηρίξετε. Έχουμε συμφωνία και για αυτό».

Η προϋπόθεση για μια νέα αρχή με τη Δαμασκό, είναι η συνεργασία με κοινό εχθρό τους Κούρδους. «Θα πολεμήσεις εναντίον των Κούρδων όπως πολεμώ εγώ», λέει ο Ερντογάν. Με άλλα λόγια, θα τελειώσει η de facto αυτονομία, δεν θα δοθεί καθεστώς αυτονομίας στους Κούρδους! Το Κρεμλίνο πριν από τη σύνοδο κορυφής δήλωσε ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας ήταν δικαιολογημένες, αλλά προειδοποίησε ότι μια πιθανή επιχείρηση δεν θα είχε καλά αποτελέσματα. Δεν υπήρχε κάποιος νέος λόγος να ανάψει το πράσινο φως στο Σότσι που δεν άναψε στη σύνοδο κορυφής της Αστάνα στην Τεχεράνη στις 19 Ιουλίου. Η συνέχεια των στρατηγικών σχέσεων δεν παράγει πάντα αποτελέσματα που θα φτιάξουν τη διάθεση του Ερντογάν.

Οι κοινές δηλώσεις δεν σημαίνουν ότι υπάρχει σύγκρουση στις προτάσεις λύσης. Οι οδικοί χάρτες, οι ορισμοί των τρομοκρατικών οργανώσεων και οι προτάσεις λύσης των μερών δεν ταιριάζουν μεταξύ τους.

Ο Πούτιν προς τον Ερντογάν για τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης

Ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι αυτό το θέμα δεν υπήρχε στην κοινή δήλωση, ενώ οι εντάσεις κλιμακώθηκαν στο θέμα του Καραμπάχ. Η αρμενική πλευρά πιστεύει ότι το Αζερμπαϊτζάν ψάχνει μια δικαιολογία για να τερματίσει το de facto καθεστώς του Καραμπάχ με ένα νέο τετελεσμένο γεγονός. Η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, από την άλλη, πιστεύει ότι τα γεράκια παίζουν παιχνίδια στο Καραμπάχ, που θέλουν να σαμποτάρουν την αποφασιστικότητα του Ερεβάν να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Μπακού και την Άγκυρα. Αυτό το θέμα έχει συζητηθεί. Αλλά είναι σαφές ότι και οι δύο ηγέτες δεν θέλουν να δουν το Καραμπάχ ως μια μαύρη γάτα μεταξύ τους. Τα όνειρα του Ερντογάν για τον Καύκασο συνδέθηκαν με τη ρωσική εγγύηση με τη Συμφωνία εκεχειρίας της 9ης Νοεμβρίου 2020. Γι’ αυτό δεν θέλει να εκνευρίσει τον Πούτιν.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι έλαβε πρόσκληση από τον Πούτιν για τη συμμετοχή στη«Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης» στο Ουζμπεκιστάν τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των μελών είναι 8, όχι 5, όπως ήταν στην αρχή. Με το Ιράν, θα γίνουν εννιά. Ο Ερντογάν χρειάζεται μια «ενημέρωση» για το θέμα.

Είναι θεσμική πεποίθηση στη Ρωσία ότι η Τουρκία θα ταχθεί με τη Δύση όταν πρόκειται για ένα σταυροδρόμι. Ούτε ο Πούτιν εμπιστεύεται τον Ερντογάν, αλλά πιστεύει στα στρατηγικά κέρδη που θα τον κρατήσουν στη ζωή. Η Σαγκάη σήμερα, ίσως οι BRICS αργότερα.

Θα σώσει ο Πούτιν τον Ερντογάν το 2023;

Ο Πούτιν απολαμβάνει την απόγνωση του Ερντογάν. Το μοντέλο της συνεργασίας εν μέσω διαφωνιών λειτούργησε πολύ καλά για τον Πούτιν. Χάρη στις αμέτρητες περιπέτειες του Ερντογάν, δημιούργησε πρόβλημα στη Συρία, πρόσθεσε νέους δρόμους στις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, έβαλε πόδι στη Λιβύη, επέκτεινε τις επιχειρήσεις στην Αφρική και επέστρεψε σε ρόλο ηγεμόνα στο Νότιο Καύκασο. Ο Ερντογάν κοιτάζει τις προθέσεις του Πούτιν στη Συρία, τη Λιβύη και τον Καύκασο. Ποιος κέρδισε;

Με βάση αυτό, ορισμένοι βλέπουν τον Πούτιν ως τον ηγέτη που θα σώσει τον Ερντογάν στις εκλογές του 2023. Οι Ρώσοι πίστευαν ότι στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας υπήρχε ένας γκρίζος δρόμος μεταξύ φιλίας και εχθρότητας. Αυτή η πεποίθηση έχει και το αντίστοιχο στην Τουρκία. Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι η πτώση του ενός ηγέτη και η άνοδος του άλλου δεν θα φέρει τον κατακλυσμό.

Πηγή: gazeteduvar.com.tr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube