Weather Icon
Κίνα 3 Αυγούστου 2022

Σε θέση άμυνας η Ταϊβάν – Δεν κάνουμε πίσω παρά τις απειλές και τα όπλα της Κίνας

Σε θέση άμυνας η Ταϊβάν – Δεν κάνουμε πίσω παρά τις απειλές και τα όπλα της Κίνας

Για μεγάλη καταστροφή προειδοποιεί την πρόεδρο της Ταϊβάν η Κίνα

Σαφές μήνυμα στο Πεκίνο πως η Ταϊβάν δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να υποχωρήσει στις απειλές που εκτοξεύει η Κίνα στέλνει η πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen, υποστηρίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία».

Η επίσκεψη της Nancy Pelosi, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Κίνας, η οποία ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά περιμετρικά του νησιού, το οποίο θεωρεί ότι είναι έδαφος της.
«Παρά τις εσκεμμένα αυξημένες στρατιωτικές απειλές, η Ταϊβάν δεν θα κάνει πίσω.
Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία» ανέφερε η Tsai Ing-wen παρουσία της Pelosy, η οποία από την πλευρά της υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ την Ταϊβάν και ότι θέλουν αυτή να είναι πάντα ασφαλής και ελεύθερη.

Wang Yi (ΥΠΕΞ Κίνας): Όσοι προσβάλλουν την Κίνα, θα τιμωρηθούν

Την οργή της Κίνας για την επίσκεψη της Nancy Pelosi στην Ταϊβάν εξέφρασε για ακόμα μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, ο οποίος αφού έκανε λόγο για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κίνας, υποστήριξε πως αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα, θα τιμωρηθούν.
«Αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα πρέπει να τιμωρηθούν με αναπόφευκτο τρόπο.
Πρόκειται απλώς για μια φάρσα.
Με πρόσχημα τη «Δημοκρατία», οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν την κυριαρχία της Κίνας» υποστήριξε ο Κινέζος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνόδου της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Κίνα: Έρχεται μεγάλη καταστροφή

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο προειδοποιεί την πρόεδρο της Ταϊβάν, την οποία κατηγορεί ότι εναντιώνεται στην επανένωση του νησιού με τη ηπειρωτική Κίνα, ότι επίκειται μεγάλη καταστροφή και επιταχυνόμενη κατάρρευση της.
«Οι καταστροφικές ενέργειες του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος της Ταϊβάν και οι προσπάθειες του να απομονώσει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα υπό την καθοδήγηση ξένων πολιτικών δυνάμεων, θα επιταχύνει την κατάρρευση της επικεφαλής της Ταϊβάν Tsai Ing-wen και θα βυθίσει την περιοχή σε μια βαθιά κρίση» ανακοίνωσε o Ma Xiaoguang, εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν.
«Προειδοποιούμε την Tsai Ing-wen και το κόμμα της ότι οι προκλήσεις τους για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν με τη στήριξη ξένων δυνάμεων τελικά θα επιταχύνει την πτώση της σημερινής κυβέρνησης του νησιού και θα βυθίσει την περιοχή σε μεγάλη καταστροφή.

Αυτές οι προσπάθειες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.
Κανένα πρόσωπο, καμία πολιτική δύναμη δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα με την οποία η Κίνα θα υποστηρίξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα» υποστήριξε o Ma Xiaoguang.

Απειλή

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που έχει ανακοινώσει η Κίνα, συνιστούν απειλή για λιμάνια και αστικές ζώνες – «κλειδιά» στο νησί.
Ωστόσο, στέλνει μήνυμα πως η άμυνα του νησιού έχει ενισχυθεί και πως θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση σε περίπτωση επίθεσης
«Τα γυμνάσια είναι απόπειρα να απειληθούν μείζονα λιμάνια και αστικά κέντρα μας και να υπονομευτεί μονομερώς η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιφέρεια» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, το οποίο διαμηνύει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και πως θα αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο, την κατάλληλη στιγμή.
«Ο στρατός θα μείνει στις θέσεις του και θα προστατεύσει την εθνική ασφάλεια.
Ζητάμε από το κοινό να παραμείνει ήρεμο και να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις» αναφέρει το υπουργείο Άμυνας.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Ως αντίδραση στην επίσκεψη Pelosi, η Κίνα ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά περιμετρικά της Ταϊβάν.
Όπως αναφέρεται στις ασκήσεις αυτές θα γίνουν ρίψεις «πραγματικών πυρών μακρού βεληνεκούς» στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα.
Μάλιστα, βάσει των ανακοινώσεων του κινεζικού στρατού, οι επιχειρήσεις θα φτάσουν ακόμα και στα 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Ταϊβάν.
Μάλιστα έγινε γνωστό πως το βράδυ, 21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη παρεισέφρησαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας που πάντως είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Κυρώσεις

Επιπλέον, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε οικονομικές κυρώσεις, όπως την αναστολή εξαγωγής άμμου, κατά της Ταϊβάν.
Η άμμος θωρείται πρώτη ύλη-κλειδί για την κατασκευή ημιαγωγών, οι οποίοι είναι και ένα από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της νήσου.
Παράλληλα, τα κινεζικά τελωνεία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις εισαγωτγές φρούτων και εσπεριδοειδών από την Ταϊβάν ενώ κυρώσεις επιβάλλονται και κατά δύο Ιδρυμάτων από την Ταϊβάν (πρόκειται για το Ίδρυμα της Ταϊβάν για τη Δημοκρατία και για το Ταμείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ταϊβάν), στα οποία απαγορεύεται η οικονομική συνεργασία με εταιρείες και φυσικά πρόσωπα από την Κίνα.

Έπαινοι Pelosi

Από την πλευρά της πάντως η Nancy Pelosi εξήρε την Ταϊβάν διότι όπως είπε, «είναι μια από τις πιο ελεύθερες χώρες στον κόσμο», αναφέροντας πως η αλληλεγγύη των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά κρίσιμη σε αυτήν την χρονική συγκυρία.
Αφού επισήμανε την ανάγκη για την ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας των δύο κρατών, υποστήριξε πως η νέα νομοθεσία στις ΗΠΑ για την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας τσιπ απέναντι στην Κίνα «θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία των ΗΠΑ με την Ταϊβάν».
Η Pelosi είναι η πιο υψηλόβαθμη Αμερικανίδα πολιτικός που επισκέπτεται την Ταϊβάν εδώ και 25 χρόνια, καθώς ο προηγούμενος πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής που είχε επισκεφθεί το νησί ήταν ο Newt Gingrich το 1997.

Οργή Κίνας

Ωστόσο, η επίσκεψη Pelosi προκάλεσε την οργή της Κίνας, η οποία έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» των αμερικανικών δεσμεύσεων προς την Κίνα που «καταφέρνουν σοβαρό πλήγμα στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής».
Το κινέζικο ΥΠΕΞ κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στο Πεκίνο, Nickolas Burns προκειμένου να του εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του και να του μεταφέρει το μήνυμα πως «η πρωτοβουλία Pelosi να πάει στην Ταϊβάν είναι εξαιρετικά σοκαριστική και οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές».
Αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, δεσμεύονται να τη στηρίξουν με όλα εκείνα τα απαραίτητα μέσα για να μπορεί να υπερασπιστεί το έδαφος της. Άλλωστε οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, αν και κρατούν μια στρατηγική αμφισημία για το εάν προτίθενται να τη στηρίξουν σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από την Κίνα.
Από την πλευρά της η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν έδαφος της, δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση του νησιού και εναντιώνεται σε κάθε διεθνή νομιμοποίηση της.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube